Tevékenységi körök - adószámos magánszemély

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Tudnának abban segíteni, hol (milyen elnevezéssel stb.) találok olyan listát, amelyből kiderül, hogy adószámos magánszemélyként milyen tevékenységeket végezhetek?
Egy linknek örülnék a legjobban 😊
Nagyon köszönöm!
Üdv:
Temesi-Torday Aliz

0 pont pont pont

65 válasz

Kedves Alíz

A 2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről 2.§ (1) mondja ki, hogy “Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.”

Az sem változott, hogy a 7-es adószámot hivatalosan kizárólag csak kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra és ingatlan bérbeadásra szabad használni. Ezt a szabályt pedig itt találjuk:

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 3.§ 17. pontja:
“nem minősül egyéni vállalkozónak az a magánszemély, aki
aa) az ingatlan-bérbeadási,
ab) a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységéből származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre, vagy a tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja, kizárólag a választott rendelkezések szerinti adózási mód alapjául szolgáló bevételei tekintetében;”

Tehát csak ezeket a tevékenységeket lehet üzletszerűen űzni adószámmal.
Egyébként még az áfa törvény is definiálja a “gazdasági tevékenység” fogalmát egy komplett fejezetben, de ez már végül is mellékes, mert ha valaki kap adószámot akkor úgyis nyilatkozik, hogy alanyi mentes vagy áfás lesz.

3 pont pont pont

Kedves Alíz!
Ha megírta volna, hogy milyen tevékenységet szeretne végezni, akkor könnyebb dolgunk lenne tanácsot adni, hogy végezhető-e a tevékenység adószámos magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként. Konkrétan ilyen link nincs, annak eldöntése, hogy egy tevékenység üzletszerű-e, nyereség vagy vagyonszerzés céljából folyik-e, leginkább a NAV hatáskörébe tartozik. Ha ők egy vizsgálat során úgy gondolják, hogy az, akkor az az, esetleg a bíróságon keresheti az ember az igazát. Adószámos magánszemélyként leginkább az előadóművészek, képzőművészek dolgoznak, de lehet és elfogadott az ingatlan és ingóságok bérbeadása (itt jegyzem meg, ha valaki 4-5 ingatlant bérbead, az már jócskán vagyonszerzés, de mégsem tekintik annak), esetleg a szoftver fejlesztés, vagy szerzői jogi tevékenységek, igazságügyi szakértői tevékenységek, jutalékok, és óraadás az ami még elmegy. Minden más egyéni vállalkozónak tekintendő.
Szerintem minden tevékenységet azért végez az ember, hogy nyereségre tegyen szert, tehát maga a jogszabály nem egyértelmű, és csak problémákhoz vezethet. Amikor adószámot igényel adószámos magánszemélyként, akkor azt is meg kell jelölnie, hogy milyen tevékenységet akar végezni, és ott azt is megmondják, hogy azt lehet-e.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszokat! Én kb 1 éve igényeltem adószámot, mivel táncot oktatok, de nem rendszerességgel csak időnként. Ehhez 5-ös adószámot kaptam. Azt szeretném tudni, hogy pl tréningeket is tarthatok-e időnként ezzel az adószámmal? pl kommunikációs tréning, vezető képzés, tárgyalástechnika stb (ezekhez nem kell speciális tréneri képzettség, nekem közgáz diplomám van az elég).
Köszönöm!

0 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszokat! Én kb 1 éve igényeltem adószámot, mivel táncot oktatok, de nem rendszerességgel csak időnként. Ehhez 5-ös adószámot kaptam. Azt szeretném tudni, hogy pl tréningeket is tarthatok-e időnként ezzel az adószámmal? pl kommunikációs tréning, vezető képzés, tárgyalástechnika stb (ezekhez nem kell speciális tréneri képzettség, nekem közgáz diplomám van az elég).
Köszönöm!

0 pont pont pont

Madár panziót (munka mellett) üzemeltethetek-e adószámos magánszemélyként?

0 pont pont pont

Kedves Erzsébet!
Mivel ez nem alkalomszerű munka, hanem folyamatos, még ha csak mellékállásban is, ezért ezt csak vállalkozásban lehet végezni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Üdvözlet!

Gondolom a válasz nem lesz. De társasház takarítás sem végezhető adószámos magánszemélyként?

Géza

1 pont pont pont

Szerintem nem,mert rendeszeres.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Előzőekben Kollégáim elég érthetően elmagyarázták, hogy ami rendszeres jövedelem szerzésre vonatkozik, ahhoz legalább egyéni vállalkozást kell nyitni. Miből gondolja, hogy bármelyikünk fog Önnek egy nem valós választ adni, ami Önnek megfelelő lenne. Kérdezze meg a NAV-ot, ha nem bízik bennünk.

-1 pont pont pont
  • -1  
    2021.11.21. Linda

Kedves konyvelő !

Én es a ferjem zene tanarok vagyunk ,de a plusz orakon kivul ,egy adott onkormanyzati helyen ,meg van adva ,hogy vallalhatunk havi szinten max 6 napos vattacukor arusitast 🙂 A kérdesem ,hogy ez a tevekenysegi kor meg elfogadhato e ?

Válaszát koszonom szépen !
Udv . Rné Bódy Edina

0 pont pont pont

Elég érhetőek voltak a kollégák, hogy milyen esetben lehet magánszemélyként és milyen tevékenységet végezni. Erről többet nem fog tudni mondani Önöknek más sem. El kell fogadni a törvény betüjeit és nem a kiskapukat keresgélve rendszeres jövedelemhez jutni.

0 pont pont pont

Kedves Edina!
A vattacukor árusítás kereskedelmi tevékenység, csak egyéni vállalkozóként végezhető.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Üdvözlöm! Érdekelne hogy ha pár ember körmét megcsinálnám de nem havi rendszerességgel azt lehet e adószámos magánszemélyként?

0 pont pont pont

Kedves Lilla!
Adószámos magánszemélyként magántanítványokkal lehet foglalkozni, szerzői jogdíja tevékenységeket, kézműves, vagy művészeti tevékenységet lehet végezni, ezek nem állandó tevékenységek.
A műköröm készítéshez szakmai végzettség, és egyéb feltételek is szükségesek, csak egyéni vállalkozóként végezhető, mert ez jövedelemszerző tevékenységnek számít. Elkészíti a műkörmöt és rögtön megkapja a munkája árát. A fentebbi tevékenységeknél pedig alkot valamit, amiért lehet, hogy soha nem kap majd ellenértéket, mert lehet hogy senki nem veszi meg.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Üdvözlöm Önöket! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy Gyed mellett szeretnék itthon virágkötészeti ajándékokat csinálni eladásra, (pl. Kopogtatót, asztaldíszt) lehet - e ezt a tevékenységet Adószámmal rendelkező magánszemélyként végezni és ha lehet, hírdethetem-e interneten anélkül, hogy bármi problémám lenne belőle!? Vagy anélkül is csinálhatom? Természetesen csak alkalomszerűen csinálnám, mikor egy kis időm lenne rá. Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

Nem, csak vállalkozásban, mert kereskedelmi tevékenység, ha eladja. A fentieket is kérem olvassa el, elég érthetően irták meg a kollégák, hogy mire lehet adószámos magánszemélyként adózni. Hiába irnak ide mindenféle szakmákat, vagy tevékenységeket. Ha pénzért csinálja, akkor eladásra készült terméket értékesit.

0 pont pont pont

Kedves Erika!
Az nem kereskedelmi tevékenység, ha a saját elkészített termékeit eladja. Nehéz határt húzni a rendszeres jövedelemszerző tevékenység, ami egyéni vállalkozás, és az adószámos magánszemély tevékenységei között. Talán az a legnagyobb különbség, hogy adószámos magánszemélyként saját kockázatára készít termékeket, mert vagy sikerül ebből bevételt szerezni, vagy nem. Pl. egy keramikus, festő, zeneszerző, bármilyen kézműves, nem biztos, hogy belátható időn belül el is tudja adni a termékeit. Ha rendszeresen és csak megrendelésre készít termékeket, akkor az már egyéni vállalkozás. Pl. egy fodrász, műkörmös, kereskedő esetében, ha nincs vevő, nincs is munka, tehát vevőkhöz kötött a tevékenység. Vagyis nem az alkalomszerűség, hanem a tevékenység jellege, és kockázatai, amik alapján el lehet dönteni, hogy valami lehet-e adószámos magánszemély tevékenység.
Adószám nélkül semmi esetre sem csinálhatja. Mivel kézműves tevékenység, és saját termékeit értékesíti, lehet adószámos magánszemély és hirdetheti is a közösségi oldalakon.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Üdvözlöm! Szempilla építéshez elég a magánszemélyi adó? Bérleti jogviszonyba szeretnék szalonban dolgozni. Viszont vállalkozást nem tudok nyitni mert Okj-s bizonyitvanyom nincs erről. Csak oklevemem.

0 pont pont pont

Kedves Debóra!
Ez a tevékenység csak vállalkozóként végezhető.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Egyéb személyi szolgáltatások feor szám alapján ki tudok váltani katas egyéni vállalkozást? Mint szempilla építő..

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné Eti!
09.09. 09:15 fentebbi kommentje alapján kérdezem: jól gondolom-e?Kozmetikusi tevékenység, melynek TEÁOR: 96.02 ÖVTJ: 960203 végezhető adószámos magánszemélyként? Illetve másodállásban melyet heti 40órás főállás mellett végeznék milyen vállakozási formában érdemes gondolgozni még kezdőként.
Köszönettel: Lajos Tünde

0 pont pont pont

Nem vállakozásként végezhető.

0 pont pont pont

Üdvözlet! Szeretnék érdeklődni, hogy magánlakások ózon generetorral történő fertőtlenítését végezhetem-e adószámos magánszemélyként, bejelentett állas mellett? Nem tudom, hogy rendszeresen vagy alkalomszerű tevékenységnek minősül-e.
Válaszát köszönöm!
Brezvai Pál

0 pont pont pont

Ezt nem lenet adószámos magánszemélyként végezni.

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Elegendő lehet-e az alábbi tevékenységek valamelyikére csak az adószám (mindegyik csak alkalomszerű munka lenne):
1) marketing tanácsadás
2) virtuális asszisztensi munka
3) online marketing szolgáltatás (pl social média felület kezelés)

Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Katalin!

Ha az előző hozzászólásokat elolvassa, Ön is érzi, hogy nem.

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné Eti!
szeretnem megkerdezni hogy Spiritualis Valasz Technikat adoszamosan csinalhatok e,illetve tarot kartyat?
ezekrol csak oklevel van
tisztelettel megkoszonom a valaszat,
Tunde

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Végigolvastam a korábbi üzenetváltásokat, de mégsem ismerek magamra és az én kérdésemre.
Egyéni vállalkozó vagyok különböző adminisztrációs/ irodai tevékenységekben, de emellett hobbi szinten elkezdtem virágboxokat készíteni és úgy néz ki van rá igény.
Kerestem különböző oldalakon tevékenységi köröket, mert szeretném felvenni őket, de mégsem vagyok benne biztos, hogy virágkötő végzettség nélkül felvehetőek. (pl: 172902: papíralapú dísztárgykészítés; 329916: Dekorációs szolgáltatás; 477601: Virág-, koszorú-, dísznövény-kiskereskedelem; 4778, 4791, 4799, 5320, 7021, 7410, stb)
Én az etus oldalon keresgéltem, hogy szakképesítés kötelesek e, de arra jutottam, hogy nem.
Köszönöm előre is a segítséget.
Üdv M.G.

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy főállás mellet alkalomszerűen pályázatokat írok, ezt megtehetem adószámmal rendelkező magánszemélyként és ha igen PR, marketing, kommunikációs TEÁOR szám megfelelő-e?

Köszönöm

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Amennyiben tevékenysége ideiglenes, nem redszeres igen. A lényeg a rendszerességen van, nem a tevékenységen típusán. Mindig az egyedi ügy egyedi adójogi értelmezése dönti el egy adóvizsgálat során, hogy vállalkozássá átminősítik-e az adóalanyt.
Mart László
adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

1 pont pont pont

Üdvözlöm Önöket!
Ha havonta/2havonta egyszer elmegyek vásárba és ott árulom az általam készített kézműves ékszereket, az rendszeresnek számít? Adószámos magánszemélyként megtehetem?
Köszönöttel!
Rita

0 pont pont pont

Ebben az estben havi szinten rendszeres negyedévente nem rendszeres. Konkrétan egy törvényben sincs definiálva a rendszeresség fogalma, hogy napi, heti, havi, éves szinten kéne értelmezni. Ha lyukak vannak nyilván nem rendszeres a tevékenység. A hetes adószámok már kiosztásra kerületek, így már az a szabaly nem él, hogy ha ránézünk egy adószámra, akkor azonnal tudjuk hogy adószámos magánszemély. Nekem is hetessel kezdődik pedig egyéni vállalkozó vagyok. Az egyéni vállalkozó számlájának kötelező tartalmi eleme a nyilvántartási szám és az e.v. megjelölés, így elkülöníthető, ugyanígy cégek esetén is, hogy Bt. Kft. Üdvözlettel: Mart László

1 pont pont pont

Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem, hogy főállás mellett/ heti 40 óra/ végezhető- e egészségügyben szolgáltatás adószámos magányszemélyként / beteg szállítás/ ami alanyi adómentes tevékenység?

0 pont pont pont

Ezt a tevékenységet adószomos magánszemélyként nem végezheti.De "másodállásban" egyéb vállalkozási formában igen. Azonban ez a tevékenység engedélyköteles 869003 Övtj számmal.
A betegszállító gépjármű soförjének tevékenysége szabadfoglalkozásu ám egészségügyi ellátásban végzett tevékenység egyebekben pedig rendszeres tevékenység, tehát adószámos semmiképp nem lehet..

1 pont pont pont

Üdvözlöm, főállás mellett adószámos magánszemély tervezést végezhet? Iparűzési adót kell fizetni?

0 pont pont pont

Adószámos magánszemély, nem alanya az helyi iparűzési adónak!
Mart L.

0 pont pont pont

Az a kérdésem, hogy ha az ember fő tevékenységként őstermelő, de mellette adószámos magánszemélyként is tevékenykedik, akkor igaz lehet-e, hogy ez a mellékes tevékenység válik a fő tevékenységgé? (Ezt mondta a könyvelő, de nem értem, miért.)
A másik kérdésem, hogy a fenti esetben igényelhető-e a járvány miatt meghirdetett
"Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása", ha az adószámos tevékenység szerepel a jogosultak listájában (és nem volt belőle jövedelem az utóbbi 2 évben)?
Köszönettel
György

0 pont pont pont

Mivel hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott főtevékenységből ezt nem lehet magánszemélyként végezni csak egyéni vagy társas vállakozóként.

0 pont pont pont

Elnézést, nem értem. Mi az az "ez", amit nem lehet magánszemélyként végezni?
Az említett támogatás igényelhető?

0 pont pont pont

Nem csak vállakozóknak...

0 pont pont pont

Szeretnék érdeklődni,hogy kopogtatók,koszorúk készítése (mű illetve fenyőből,termésekből,asztaldíszek készítése esetében melyik ÖVTJ számot kell használnom?

Köszönöm

0 pont pont pont

Kedves kérdező

A jó válaszhoz szükségem van arra az információra, hogy amit elkészít saját termesztésű virágból ide értve
saját fenyőből készítené vagy sem.

0 pont pont pont

Szeretném megkérdezni, hogy van megtakarításainak, és örökségünk. Szeretnénk építeni egy házat, szakemberekkel. Nyereség szempontjából. Nem kivitelezővel. Magánszemély vagyok. Egy cégnél vagyok főállásban. Számlát kellene adnunk, hogy kihasználjuk a kormány által adott Csok-ot. Ez előreláthatólag ez az egy ház lesz.
Jó megoldás lehet az adószámos magánszemély? Köszönöm!

0 pont pont pont

NEM! Az adószámos magánszemély és CSOK semmilyen viszonyban nincs egymással. A kérdés kb úgy hangzik? Ha operaénekes szeretnék lenni, jól járok-e ha a új cipőt veszek és nem suszterral javítattok.
A szakembereknek kell számlát adniuk a tevékenységről, nem pedig Önnek. Ha Ön igénybevesz egy villanyszerelést, akkor sem Ön állít ki számlát. A CSOK pedig ügyintézés pedig nem könyviteli kompetencia, ezzel a CSOK-ot folyósító szervhez kéne fordulni, hogy mik a feltételek.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves kérdező
A CSOK-nál a költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat kell benyújtani.. Házilagos kivitelezés esetén az elvégzett munka értékét piaci áron szintén fel kell majd tüntetni a költségvetésben, de értelemszerűen erről számlát nem tud majd benyújtani ön, hiszen saját maga végzi majd el a munkát. Ugyanakkor az adott munkavégzéshez szükséges építőanyagok költségéről szintén benyújtható a számla.
Amikor egy adott munkát ön végez el vagyis házilagos a kivitelezés arra kell figyelni, hogy ebben az esetben is teljesíteni tudja a költségvetés legalább 70%-ára vonatkozó számlabemutatási kötelezettségét!

0 pont pont pont

Valaki esetleg tudja, hogy az ÖVTJ-749011 számú (pályázatok írása elszámolása) tevékenységi kör végezhető-e adószámos magánszemélyként alkalomszerűen?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az adószámos magánszemély intézményét nem a tevékenységi kör alapján határozzuk meg, hanem az tevékenység rendszeressége alapján.
Tehát adószámos magánszemélyként bármit, bárhol, bármikor, de nem rendszeresen. A rendszeresség meghatározására viszont egyetlen egy jogszabály sem ad pontos választ. Ami napi szinten rendszeres, az éves szinten nem az. Ellenőre válogatja mit mikor minősítenek át, sok múlik a szakmai érvelésen.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Üdvözletem! Érdeklődni szeretnék, hogy adószámos magánszemélyként közösségi oldalakon, hirdetői portálokon árúsíthatok e általam készített termékeket, pl. decoupage-olt termékeket.

0 pont pont pont

Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy lehet-e pedikűr tevéknységet végezni adószámos magánszemélyként, nem üzleti keretek között, hanem házhoz járva. Végzettségem van.
Ahogy látom, elég szubjektív a megítélése a jövedelem rendszerességének. Nekem van olyan hét, hogy senki nem jelentkezik, van, hogy 6-an.
És például ha valaki rendszeresen fordít, akkor az miért nem számít rendszeres jövedelemnek?
Előre is köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

Adószámos magánszemélyként eladhatom-e a saját könyvem, nem rendszeresen, bevételem nem lenne, hiszen a könyvkiadás költségei sem térülnének meg. Nyugdíjas vagyok.

0 pont pont pont

Eladhatja, de nyugdíjasként sem merül fel havi szinten adó és járulék ha nincs bevétel és nincs kivét. Teljesen felesleges adószámos magánszemélyként operálni, persze ha nem rendszeres akkor lehet. Azt hogy mi a rendszeres időtartamra lehet értelmezni, erre viszont egy jogszabály sem ad magyarázatot, így ezt az érvelés és tartalom tölti fel gyakorlattal. Küldök egy videót hátha segít.
https://www.youtube.com/watch?v=eoalSfbPiYY&list=PLMPYAEbOmdLWp_R1WC2mXZ6_zhQ_L9ozq
Mart László

0 pont pont pont

Üdvözlöm!Èrdeklődni szeretnèk,hogy adószámos magánszemèlykènt nyelvoktatás vègezhető-e?(Egyetemi anglisztika diplomával)Amennyiben igen,milyen járulèkos költsègekkel kell számolnom?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező, igen végezhető csak nem rendszeresen. Küldök egy tájékoztató videót itt sok mindent megtudhat az adószámos magánszemélyről, ha van főállása akkor lehet egyéni vállalkozással jobban járna.
Üdvözlettel:
https://www.youtube.com/watch?v=eoalSfbPiYY&t=70s
Mart László

0 pont pont pont

Üdvözlöm! Van egy magán kiállítóhelyem, és olyan kérdésem lenne, hogy havi 1-2 alkalommal kinyitnám, és belépőt szeretnék szedni, kérdésem hogy adószámos magánszemélyként szedhetek e belépőjegyet?
Üdvözlettel: Pisti

0 pont pont pont

Jó estét!

Szeretnék egy kis útbaigazítást kérni kézműves tárgyak webshopon történő árusításával kapcsolatban.
Általam festett vászontáskákat szeretnék saját webshopon árusítani, tehetem e ezt adószámos magánszemélyként vagy mindenképp egyéni vállakozás szükséges hozza?
Köszönöm szépen!
Zsófi

0 pont pont pont

Üdvözletem!
Saját festményeimet szeretném időnként értékesíteni. Ezt adószámos magánszemélyként, 7-es adószámmal végezhetem? Nyugtát kell kiállítani és következő évben bevallani, költségek levonhatók
Köszönöm a választ!
Mária

0 pont pont pont

Jó estét!
2 szakmám van: egy okleveles biomernok és egy műkörömepito.
Van állandó munkahelyem.
Adószámos magánszemélykent vegezhetem az alábbi tevékenységeket?
1, tanácsadás, magán tanítás
2. Kézműves tevékenységek (varrás, ékszer készítés, grafika készítés)
Egyik sem rendszeres.
De szükségem lenne arra hogy tanácsadásrol tudják néha számlát adni. Ez lenne a fő tevékenység.
Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Dominika!

Ha van állandó munkahelye, ahol meg van a heti 36 órás foglalkoztatási jogviszonya, akkor inkább egyéni vállalkozást ajánlok, és hogy egyeztessen adótanácsadóval, vagy könyvelővel, hogy melyik megoldás a megfelelő Önnek!

Másodállású egyéni vállalkozóként sokkal tisztább az eljárás, és egyáltalán nem kell KATA-snak lenni hozzá.

0 pont pont pont

Tisztelt Hölgyeim, Uraim,

Szeretném kérni tanácsukat:
főállás mellett megkerestek tanácsadás ügyben (külföld, nem EU). valószínűleg nem rendszeres (speciális ipari terület, ahol nincs nagy mozgás). adószámos magánszemélyként lehet vállalni (szabad szellemi tevékenység címen)?
Ha igen, milyen adó, hozzájárulás vonzattal kell számolni (15; 15.5% elképzelhető)?

köszönettel,
Tamás

0 pont pont pont

Jó estét!
Ha Főállású KATÁS-vagyok akkor mellette csinálhatom az MLM-et adószámos magánszemélyként?

0 pont pont pont

Tisztelt Hölgyek, Urak!
Egyedi fotó, mint szerzői joggal bíró alkotás, alkalom szerű eladása belefér az adószámos magánszemély kategóriába?

0 pont pont pont

Kedves Szakértők!

Van adószámom, jelenleg lakást adok ki számlásan. Amennyiben itthon horgolok, kötök kis ruhákat, bővíthete. Adószámos magánszemélyes számlakiadásaimat ezek eladásával? Nem tudom, belefér-e ez a kézműves termékek körébe?

Köszönöm!
Ági

0 pont pont pont

Tisztelt Szakértők!

GYOD ellátásban részesülök a gyermekem után (így van TB és nyugdíj) , ez mellett az elmúlt években KATA-s vállakozóként ingatlaügynöki és vámügyintézői tevékenységet végeztem. Az átalányadózásra áttérve vannak hónapok amikor teljesen minuszba megy át a vállalkozás a járulékfizetési kötelezettség miatt. Kérdésem az lenne (fentebb utaltak rá), hogy ha jutalékért dolgozom mint ingatlanos -ami ugye vagy lesz, vagy nem-, illetve a vámügyintézés is ad hoc módon van -nem rendszeres- , tehát lehetek-e adószámos magánszemély? Válaszukat köszönöm.

0 pont pont pont

Üdv!

Ha már így belemerültünk. Egy kérdés: adószámos magánszemélyként végezhetek-e pl. webéaőkészítést, számítógép-telepítést, szervízt? Nem rendszeres, igazából alkalmi dolog, de néha jó lenne, ha tudnék számlát adni (pl egy komolyabb weboldalnál)...

A válaszokat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Fórum Olvasók, Szakértők.
Bár könyvelő/adótanácsadó végzettségem van, mégis megakadtam valahol. Szeretném értékesíteni, alkalomszerűen, nem rendszeresen, a hobbimból készült horgolt dolgaimat adószámos magánszemélyként EU-n belül, de nem Magyarországon. Internetes oldalon keresztül tenném, ahol jutalékot fizetnék a használatért/eladásért. Persze, ha lesz, aki megveszi. Milyen TEÁOR kód alá illene a tevékenység? Én a 4791-et találtam CSOMAGKÜLDŐ, INTERNETES KISKERESKEDELEM, ami szerintem megfelelő lenne (bár a kereskedelem szó picit furán cseng a nem üzletszerűség mellett). Kérdésként merült fel még bennem, hogy szükséges-e Magyarországon kívüli kereskedelem bejelentése az önkormányzat felé? Amennyiben igen, hogyan tehetem meg? Megnéztem az adatlapot és elvileg adószámos magányszemélyként ki se tudnám tölteni, másrészt pedig csak itthoni régiókat lehet benne felsorolni értékesítési célpontként internetes eladáshoz, és a törvény szövegezése is ez, hogy Mo-n kereskedelmi tevékenységet folytató. Ezen kívül lenne még egy adózási kérdésem is: amennyiben tételes költségelszámolást választanék, a költségként figyelembe vehető szociális hozzájárulás, tekintve a pénzforgalmi elvet, csúsztatott lenne, jól gondolom? Tehát pl a IV. negyedéves szoc.hoz megfizetésre kerül 01.12-én, az még a IV. negyedévre nem vehető figyelembe költségként, csak majd az I. negyedévre. Illetve érzékelek itt egy kis spirális anomáliát is, de nem gondolom, hogy a szoc.ho-val csökkentett bevétel új jövedelmet keletkeztetne, de hátha van, aki ebben meg is tud erősíteni.
Nagyon szépen köszönöm előre is.
Adri

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ