Tevékenységi körök - adószámos magánszemély

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Tudnának abban segíteni, hol (milyen elnevezéssel stb.) találok olyan listát, amelyből kiderül, hogy adószámos magánszemélyként milyen tevékenységeket végezhetek?
Egy linknek örülnék a legjobban 😊
Nagyon köszönöm!
Üdv:
Temesi-Torday Aliz

0 pont pont pont

22 válasz

Kedves Alíz

A 2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről 2.§ (1) mondja ki, hogy “Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.”

Az sem változott, hogy a 7-es adószámot hivatalosan kizárólag csak kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra és ingatlan bérbeadásra szabad használni. Ezt a szabályt pedig itt találjuk:

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 3.§ 17. pontja:
“nem minősül egyéni vállalkozónak az a magánszemély, aki
aa) az ingatlan-bérbeadási,
ab) a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységéből származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre, vagy a tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja, kizárólag a választott rendelkezések szerinti adózási mód alapjául szolgáló bevételei tekintetében;”

Tehát csak ezeket a tevékenységeket lehet üzletszerűen űzni adószámmal.
Egyébként még az áfa törvény is definiálja a “gazdasági tevékenység” fogalmát egy komplett fejezetben, de ez már végül is mellékes, mert ha valaki kap adószámot akkor úgyis nyilatkozik, hogy alanyi mentes vagy áfás lesz.

2 pont pont pont

Kedves Alíz!
Ha megírta volna, hogy milyen tevékenységet szeretne végezni, akkor könnyebb dolgunk lenne tanácsot adni, hogy végezhető-e a tevékenység adószámos magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként. Konkrétan ilyen link nincs, annak eldöntése, hogy egy tevékenység üzletszerű-e, nyereség vagy vagyonszerzés céljából folyik-e, leginkább a NAV hatáskörébe tartozik. Ha ők egy vizsgálat során úgy gondolják, hogy az, akkor az az, esetleg a bíróságon keresheti az ember az igazát. Adószámos magánszemélyként leginkább az előadóművészek, képzőművészek dolgoznak, de lehet és elfogadott az ingatlan és ingóságok bérbeadása (itt jegyzem meg, ha valaki 4-5 ingatlant bérbead, az már jócskán vagyonszerzés, de mégsem tekintik annak), esetleg a szoftver fejlesztés, vagy szerzői jogi tevékenységek, igazságügyi szakértői tevékenységek, jutalékok, és óraadás az ami még elmegy. Minden más egyéni vállalkozónak tekintendő.
Szerintem minden tevékenységet azért végez az ember, hogy nyereségre tegyen szert, tehát maga a jogszabály nem egyértelmű, és csak problémákhoz vezethet. Amikor adószámot igényel adószámos magánszemélyként, akkor azt is meg kell jelölnie, hogy milyen tevékenységet akar végezni, és ott azt is megmondják, hogy azt lehet-e.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszokat! Én kb 1 éve igényeltem adószámot, mivel táncot oktatok, de nem rendszerességgel csak időnként. Ehhez 5-ös adószámot kaptam. Azt szeretném tudni, hogy pl tréningeket is tarthatok-e időnként ezzel az adószámmal? pl kommunikációs tréning, vezető képzés, tárgyalástechnika stb (ezekhez nem kell speciális tréneri képzettség, nekem közgáz diplomám van az elég).
Köszönöm!

0 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszokat! Én kb 1 éve igényeltem adószámot, mivel táncot oktatok, de nem rendszerességgel csak időnként. Ehhez 5-ös adószámot kaptam. Azt szeretném tudni, hogy pl tréningeket is tarthatok-e időnként ezzel az adószámmal? pl kommunikációs tréning, vezető képzés, tárgyalástechnika stb (ezekhez nem kell speciális tréneri képzettség, nekem közgáz diplomám van az elég).
Köszönöm!

0 pont pont pont

Madár panziót (munka mellett) üzemeltethetek-e adószámos magánszemélyként?

0 pont pont pont

Kedves Erzsébet!
Mivel ez nem alkalomszerű munka, hanem folyamatos, még ha csak mellékállásban is, ezért ezt csak vállalkozásban lehet végezni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Üdvözlet!

Gondolom a válasz nem lesz. De társasház takarítás sem végezhető adószámos magánszemélyként?

Géza

1 pont pont pont

Szerintem nem,mert rendeszeres.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Előzőekben Kollégáim elég érthetően elmagyarázták, hogy ami rendszeres jövedelem szerzésre vonatkozik, ahhoz legalább egyéni vállalkozást kell nyitni. Miből gondolja, hogy bármelyikünk fog Önnek egy nem valós választ adni, ami Önnek megfelelő lenne. Kérdezze meg a NAV-ot, ha nem bízik bennünk.

0 pont pont pont

Kedves konyvelő !

Én es a ferjem zene tanarok vagyunk ,de a plusz orakon kivul ,egy adott onkormanyzati helyen ,meg van adva ,hogy vallalhatunk havi szinten max 6 napos vattacukor arusitast 🙂 A kérdesem ,hogy ez a tevekenysegi kor meg elfogadhato e ?

Válaszát koszonom szépen !
Udv . Rné Bódy Edina

0 pont pont pont

Elég érhetőek voltak a kollégák, hogy milyen esetben lehet magánszemélyként és milyen tevékenységet végezni. Erről többet nem fog tudni mondani Önöknek más sem. El kell fogadni a törvény betüjeit és nem a kiskapukat keresgélve rendszeres jövedelemhez jutni.

1 pont pont pont

Kedves Edina!
A vattacukor árusítás kereskedelmi tevékenység, csak egyéni vállalkozóként végezhető.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Üdvözlöm! Érdekelne hogy ha pár ember körmét megcsinálnám de nem havi rendszerességgel azt lehet e adószámos magánszemélyként?

0 pont pont pont

Kedves Lilla!
Adószámos magánszemélyként magántanítványokkal lehet foglalkozni, szerzői jogdíja tevékenységeket, kézműves, vagy művészeti tevékenységet lehet végezni, ezek nem állandó tevékenységek.
A műköröm készítéshez szakmai végzettség, és egyéb feltételek is szükségesek, csak egyéni vállalkozóként végezhető, mert ez jövedelemszerző tevékenységnek számít. Elkészíti a műkörmöt és rögtön megkapja a munkája árát. A fentebbi tevékenységeknél pedig alkot valamit, amiért lehet, hogy soha nem kap majd ellenértéket, mert lehet hogy senki nem veszi meg.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Üdvözlöm Önöket! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy Gyed mellett szeretnék itthon virágkötészeti ajándékokat csinálni eladásra, (pl. Kopogtatót, asztaldíszt) lehet - e ezt a tevékenységet Adószámmal rendelkező magánszemélyként végezni és ha lehet, hírdethetem-e interneten anélkül, hogy bármi problémám lenne belőle!? Vagy anélkül is csinálhatom? Természetesen csak alkalomszerűen csinálnám, mikor egy kis időm lenne rá. Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

Nem, csak vállalkozásban, mert kereskedelmi tevékenység, ha eladja. A fentieket is kérem olvassa el, elég érthetően irták meg a kollégák, hogy mire lehet adószámos magánszemélyként adózni. Hiába irnak ide mindenféle szakmákat, vagy tevékenységeket. Ha pénzért csinálja, akkor eladásra készült terméket értékesit.

0 pont pont pont

Kedves Erika!
Az nem kereskedelmi tevékenység, ha a saját elkészített termékeit eladja. Nehéz határt húzni a rendszeres jövedelemszerző tevékenység, ami egyéni vállalkozás, és az adószámos magánszemély tevékenységei között. Talán az a legnagyobb különbség, hogy adószámos magánszemélyként saját kockázatára készít termékeket, mert vagy sikerül ebből bevételt szerezni, vagy nem. Pl. egy keramikus, festő, zeneszerző, bármilyen kézműves, nem biztos, hogy belátható időn belül el is tudja adni a termékeit. Ha rendszeresen és csak megrendelésre készít termékeket, akkor az már egyéni vállalkozás. Pl. egy fodrász, műkörmös, kereskedő esetében, ha nincs vevő, nincs is munka, tehát vevőkhöz kötött a tevékenység. Vagyis nem az alkalomszerűség, hanem a tevékenység jellege, és kockázatai, amik alapján el lehet dönteni, hogy valami lehet-e adószámos magánszemély tevékenység.
Adószám nélkül semmi esetre sem csinálhatja. Mivel kézműves tevékenység, és saját termékeit értékesíti, lehet adószámos magánszemély és hirdetheti is a közösségi oldalakon.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Üdvözlöm! Szempilla építéshez elég a magánszemélyi adó? Bérleti jogviszonyba szeretnék szalonban dolgozni. Viszont vállalkozást nem tudok nyitni mert Okj-s bizonyitvanyom nincs erről. Csak oklevemem.

0 pont pont pont

Kedves Debóra!
Ez a tevékenység csak vállalkozóként végezhető.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Egyéb személyi szolgáltatások feor szám alapján ki tudok váltani katas egyéni vállalkozást? Mint szempilla építő..

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné Eti!
09.09. 09:15 fentebbi kommentje alapján kérdezem: jól gondolom-e?Kozmetikusi tevékenység, melynek TEÁOR: 96.02 ÖVTJ: 960203 végezhető adószámos magánszemélyként? Illetve másodállásban melyet heti 40órás főállás mellett végeznék milyen vállakozási formában érdemes gondolgozni még kezdőként.
Köszönettel: Lajos Tünde

0 pont pont pont

Nem vállakozásként végezhető.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ