Hogyan válasszunk könyvelőt?

A könyvelő a vállalkozó bizalmi munkatársa. A választáskor ezért nemcsak az a fontos, hogy a szakértő könyvelő mérsékelje az adófizetést, ne kövessen el hibákat és alacsony legyen a díja, hanem az is, hogy szimpatikus emberekkel dolgozhassunk együtt, vállalkozói összhangban.

Nem árt megtudni, hogy egyedül dolgozik-e, vagy másokkal. Érdemes lehet tisztázni, hogy szabadság vagy hosszabb betegség esetén kinek a kezébe kerülnek az ügyeink.

Ha találtunk néhány könyvelőt, akit megbízhatnánk, akkor kérjünk tőlük konkrét ajánlatot.

Ha a könyvelő kérdezi, nyugodtan megadhatjuk vállalkozásunk főbb adatait, hiszen szüksége van rájuk az ajánlattételhez. Ha az ajánlat megfelelő, beszéljünk a könyvelővel telefonon, majd keressük fel személyesen is – esetleg tegyünk fel néhány kérdést is. Az írásos ajánlatból, a telefonkezelésből és az irodai körülményekből sok következtetést levonhatunk. Üzenetértéke van, hogy tudja-e a válaszokat. Ha nem: nyíltan el is mondja, hogy bizonytalan vagy csak elkerülő választ ad? Később aztán utánanéz? Úgy magyaráz-e, hogy abból számunkra minden nyilvánvaló? Továbbá célszerű a saját vállalkozásunkhoz passzoló könyvelőirodát választani: kisvállalkozó kisvállalkozót, nagyvállalkozó nagyvállalkozót, hogy a munkamegosztás gördülékenyen mehessen.

A megfelelő könyvelő elérhető távolságban dolgozik, így nem lesz megerőltető számunkra, ha néhanapján személyesen akarjuk felkeresni, vagy magunk visszük neki a könyvelési anyagot.

Fontos, hogy megbízhassunk benne, hiszen a vállalkozásunk egyik pillérét tartja majd kézben. A jó könyvelő érthetően magyaráz, ügyes kérdéseket tesz fel, s magától hozakodik elő ötleteivel. Bár az egyszerűbb könyvelői megbízások nem tartalmaznak tanácsadást, de az együttműködés során kénytelenek leszünk olykor kikérni a tanácsát néhány kényes esetben. A könyvelő általában jobban örül annak, ha előre megkérdezzük a véleményét, mintha kész tények elé állítva könyveltetjük vele a kétes ügyeinket.

Hogyan válasszunk könyvelőt?

Mit érdemes mindenképp tisztázni a könyvelővel?

 • A tevékenység bejelentési kötelezettségét
 • Adózási formát
 • Áfakörben maradás kérdését
 • Számlák leadásának módját
 • Pénztár vezetésének kérdéseit
 • Ránk vonatkozó adónemeket
 • A cég eredményeiről szóló tájékoztatás rendszerességét
 • Bérszámfejtés kérdéseit
 • Kötelező céges dokumentumok kérdését
 • Könyvelői hibákra vonatkozó garanciákat
 • Felelősségbiztosítással rendelkezik-e a könyvelő?

A választott könyvelővel célszerű szerződést kötni. Jó jel, ha a könyvelő maga is mindent szabályosan végez, korrekt szerződést ír és megfelelő számlát ad.

A régi könyvelő újra cseréléséhez megfelelő időpont az évforduló. Ha novemberben elkezdünk keresni, decemberre már megállapodhatunk az új könyvelővel, hogy januártól vegye át a munkát. Ilyenkor gyorsan fel kell mondanunk a régi könyvelőnknek, mert a szerződésünk tartalmazhat felmondási időt. Évfordulós csere esetén a régi könyvelő díját december végéig, az újét pedig január elejétől fizetjük. Ilyenkor a régi könyvelő készíti az év végi bevallásunkat, de az új számlákat már az újhoz hordjuk könyvelésre.

Ha még nem biztos abban, ki lesz az új könyvelője, adja meg a munka részleteit a Konyvelok.hu oldalon és a könyvelői ajánlatokat továbbítjuk Önnek. (Ingyenes szolgáltatás.) Ide kattintva indíthatja a keresést.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ