Melyik társasági formát válasszam?

Tisztelt Szakértők!

Induló boltban történő kiskereskedelmi tevékenységgel kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket, véleményüket. 36 órát meghaladó főállás mellett szeretnék, alkalmazottal indítani kereskedelmi tevékenységet (korábban üzemelt már ezen a helyen bolt). Kezdetben másodállási egyéni vállalkozásban gondolkoztunk, induláskor alanyi jogon áfamentes formában. Azonban már több könyvelővel konzultálva azt a javaslatot kaptam, hogy számomra a lehető legrosszabb választás lenne az másodállású egyéni vállalkozás, a profit után fizetendő közel 40% adóteher miatt. Ezért KATÁS Bt-.t, vagy Kft. alapítását javasolták. Mi a véleményük, melyik formát látják hosszú távon kifizetődőnek számomra?

Várom megtisztelő válaszukat és köszönöm előre is a segítséget.

1 pont pont pont

7 válasz

Én egyéni vállalkozóként kezdeném és majd később kiderül, hogy kell e Bt. Igy elkerülném a fölösleges ügyvédi költségeket. A KFT.-t semmilyen körülmények közt nem ajánlanám.

1 pont pont pont

Kedves Edina,

Csatlakoznék az előttem szólóhoz, mindenképpen alanyi áfamentes KATA-s egyéni vállalkozóként indítanék, az adminisztrációs terhek minimalizálása miatt. Így főállás mellett havonta mindössze 25 ezer Ft KATA-t kell fizetnie, illetve választhatja az egyszerűsített iparűzési adó megállapítást (amely fixen 50 ezer Ft évetne, ezt 2 részletben kell megfizetnie). Célszerűnek tartanám egy könyvelővel kiszámolni, hogy az éves szinten várható profit után mekkora adó keletkezne nem KATA-s vállalkozásként, és ezt összehasonlítani a KATA adóterhével (amely összesen 300 ezer Ft évente).

Fontos azonban megjegyezni, hogy az áfamentesség csak évi 8 millió Ft-os bevételi határig működik, ill. a KATA is csak évi 12 millió Ft-ig éri meg, afelett a bevételnek már 40%-os adóterhe keletkezik.

Kiskereskedelmi vállalkozás lévén feltételezem, hogy főleg magánszemélyeknek fog értékesíteni, emiatt ajánlott az áfa-mentesség (hiszen az áfával növelt érték a magánszemélyek számára jóval drágább árat jelentene, az áfát nem tudják levonni).

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Áfa-mentes Katásként, vagy költségelszámolás egyéni vállalkozóként indítanék én is. Egyet értek az előttem szóló kollégákkal. Viszont érdemes számolni az eladott áruk beszerzési értékével, hogy költségelszámolás, vagy Kata vállalkozóként éri meg jobban? Ha van munkaviszonya, ami a heti 36 órát meghaladja "0" adattartalommal kell beadni az 58-as nyomtatványt és így nem keletkezik járulékfizetési költsége, ha nem számol el saját magának kivétet. Év végén leadózott osztalék formájában tud kivenni a jövedelmet.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Edina!
Kicsit hosszabban írtam, de érdemes végig olvasnia.
Számokkal alátámasztva a két esetet. Munkabért és ennek adóit mindkét esetben fizetni kell, ezért ezekkel most az adó összehasonlításban nem foglalkozom.
1.KATA alanyi mentes EV, heti 36 órás munkaviszony máshol:
Ebben az esetben havi 50.000 Ft Kata, ami 300.000 Ft és 50.000 Ft hipa. (Az egyszerűség kedvéért teljes évvel számoltam.) Összesen 350.000 Ft adó.
Ez 8.000.000 forintig éri meg!!!
2. Heti 36 órás munkaviszony mellett tételes alanyi mentes EV:
Itt az adó mértéke a nyereség 35,39%-ka. Plussz 2% hipa (alapja: bevétel-elábé-anyagköltség).
Önnek egy 8 órás alkalmazott kb. 2.620.000 Ft/év bérköltségbe kerül. Ezt az árrésből kell fedezni! - Amennyiben más költsége nincs! –Könnyen kiszámolható tehát, hogy ahhoz, hogy ne lépjen át áfa körbe, akkor Önnek minimum 32-33%-os haszonkulccsal kell dolgoznia.
És ez alapján megfizetnie a hipát. Ami a fenti levezetés alapján 52.400 Ft lesz.
Tehát eltekinthetünk az iparűzési adó összehasonlítástól is.
Ahhoz, hogy Ön 300.000 Ft adót fizessen ebben a felállásban, mint ahogy Katásként tenné, kb 850.000 Ft-os eredménye kell maradjon.
Valljuk be nem fog! Legalább is papiron! Ha az alanyi mentesség értékhatárához ragaszkodunk, akkor a beütött bevételt felemészti az árubeszerzés és a bérköltség, esetleg bérleti díj. Ez esetben viszont Önnek nyeresége nem keletkezik, így adófizetése sem.
Az én javaslatom, hogy másodállású, tételes alanyi mentes vállalkozóként induljon. (FIGYELJEN ODA, AZ ALANYI MENTESSÉGET NAPRA KI KELL SZÁMOLNI, a 8 millió forint éves szint!) Bérek után fizetendő adón kívül nincs más!!!
Ha átlépi a 8 millió forintot, akkor áfás lesz. De még mindig nincs plussz adó a 12 mFt átlépése esetében sem.
Amennyiben kérdése van, e-mailben a felgyoi.konyveloiroda@gmail.com címen felteheti azt.

1 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget. Azt hiszem egyöntetű a szakértői vélemény, hogy az EV-vel induljunk egyelőre (saját könyvelő a Bt-t/Kft.-t javasolta, ezért bizonytalanodtam el kicsit), idővel majd kiderül, hogy melyik lett volna jó döntés.
Amennyiben felmerül még kérdés, melyben külső szakértő véleményére lenne szükségünk, jelentkezem.

Még egyszer is köszönöm segítségüket, további eredményes munkát kívánok!

Üdvözlettel,

Várvölgyi Edina

0 pont pont pont

Önnek pedig sikeres vállalkozást!
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt kérdező!
Kereskedelmi tevékenység esetén én sem javasolnék mindenkor KATA-t, nem biztos, hogy megéri. Kalkuláció kérdése. Fentebb a kolléganő szépen kifejtette egy példában. Azt javaslom, hogy az Ön esetében a rendelkezésre álló adatokból le kellene vezetni ugyanezen az elven. Akkor kiderül, hogy valóban megéri-e.
Üdvözlettel
Lengyel Krisztina

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ