Céges számláról lemaradt az adószám

Üdvözlet!

A kérdésem a következő, tehetek-e bármit akkor, ha a megvásárolt termék számláján nem tüntették fel a cégünk adószámát, ezért az áfa vissza igénylésre nem használható. A számlakibocsájtó cég arra hivatkozva nem módosítja a számlát, hogy az áfa időszakot lezárták.

0 pont pont pont

3 válasz

Üdvözlöm! Olyan nincs, hogy egy áfa időszakot lezártunk és a számla nem módosítható. Ha a számla hiányos adatokkal került kiállításra, azt áfa időszaktól függetlenül javítani kell. A kiállítónak kötelessége a számlát adószámmal kiállítani, így nem tagadhatja meg a javítást. Ugyanis az adószám a számla kötelező!!!! elemeinek az egyike. Erre hivatkozva módosítani a kell a számlát.

3 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Csatlakozom az előző válaszadóhoz. Valóban kötelessége javítani, mert tartalmi eleme hiányzik a számlának.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Előttem szóló kollégáknak teljesen igazuk van, ha cég nevében vásárolt kötelező tartalmi elem az adószám. Aki erre hivatkozik, hogy nem tudja módosítani ellentmond az áfa tv. 169. § da) pontjának, így jogszabályi hivatkozással tessék neki mondani, hogy a törvény erejénél fogja javítani kell a hibát. Azt hogy beküldték az áfa bevallást én megértem, de mivel áfa így is úgy is van a számlán és ha összeg nem módosul az áfabevallást adott esetben nem is érinti, de ha a bevallást módosítani kell, az sem akadálya a számlamódosításnak, persze én megértem azt a személyt is aki ezt állította, hogy "nem lehet", mert ő valószínűleg nem számviteli szakember és plusz munkája van vele, valamint a pénzügynek és számviteleseknek is. Tehát felesleges plusz munka. A kijelentés mögött ez állhat, nem pedig a valós jogszabályi helyzet. Viszont Öntől is elvárható, hogy ellenőrizze a bizonylatokat amiket meg kap és helyben azonnal jelezze a hibát. A tudatos vállalkozónak kell rendelkeznie minimális adózási és számviteli ismeretekkel, mert a ha mindent a könyvelőre hagy régen rossz. Főképpen megtévesztően tudnak eljárni azok, aki csak boltban ülnek és a "főnök utasításait hajtják végre gondolkodás nélkül" A főnök viszont valószínűleg nem is tud a valós problémáról. Ezért a helyszínen tessék vitatkozni és kompetens személy jelenlétét megkövetelni ha nem hajlandók módosítani.
Mart László

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ