Átalány adózás jövőre? Jelenlegi katás e.v. kérdése

Üdvözlet! Szeretném a véleményüket kérni, hátha más is hasonló helyzetben van. Főállású (havi 50-et fizető) katás e.v. vagyok, leginkább rendezvényeken dolgozom, utóbbi két évben 2,5 és 3 millió között volt a forgalmam, jövőre is körülbelül így tervezek. Egy évben a járulékaim így 600 ezer forintra jönnek ki (12*50). Érdeklődnék, hogy jól értem-e hogy ha átalányra váltanék (alanyi áfa mentes tevékenységet látok el), akkor csak a 2 millió feletti részből kellene adóznom? Tehát pl. 3 millió lesz a forgalmam, így 1 millió után adózok valamennyi százalékot (30-40%) ahogy olvasom, így befizetek kb. 300 ezret? Mert ez így csökkentene a költségeimen. Viszont tudom, hogy ami most az 50-ben benne van, tb, hozzájárulási adó, nyugdíjalap (minimálisan) azokat valahogy be kell fizetni. Kérdés: Mennyi lenne ez havonta, amit be kell magam után fizetnem, hogy legyen tb-m és nyugdíjalapom? (Csodát nem várok, van magánnyugdíjpénztáram, oda gyűjtöm inkább magamnak.) Tehát megérheti-e átváltanom, (pár százezerrel évente) vagy ekkora várható összegnél maradjak a katában? Köszönöm megtisztelő válaszukat előre is!

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Éva!

Rövid válasz: maradjon a KATA-ban.
Hosszabb válasz: 1.200.000 -ig nem kell adót és tb-t fizetnie, viszont utána főállású egyéni vállalkozóként minimum a minimálbér után meg kell fizetnie a járulékokat, ami tb: 18,5%, szocho 13%, és jövedelem után 15% adó.
A jövedelem a bevételének 60% (nem néztem meg hirtelen, hogy melyik kategóriába tartozik majd a rendezvényszervezés, én most az alapot írom), tehát ez az alapja mindennek, ha több mint a minimálbér.

Csúnya mondat: adótanácsadóval, könyvelővel le kellene ülni, és átszámolni, de nagy valószínűséggel marad a KATA.

1 pont pont pont

Köszönöm szépen válaszát! Igen, talán ez a forma egyszerűbb, így nagy valószínűséggel maradok katás. Remélem hasznos volt mások számára is a kérdésem/válasz hasonló bevételekkel rendelkezőknek. Kellemes ünnepeket!

1 pont pont pont

Kis infó még:
Én úgy olvastam, hogy főállású átalányadózó egyéni vállalkozónak 2022-ben is meg kell fizetnie havonta a TB járulékot és szochót minimál járulékalap után, kizárólag az SZJA alól mentesül az első 1.200.000 Ft bevétele. A minimális szochó alapja a minimálbér 112.5%-a, vagyis a minimális havonta fizetendő szochó = minimálbér * 1,125 * 0,13 . A minimális TB járulék alapja a minimálbér, vagyis a minimális havonta fizetendő TB járulék = minimálbér * 0,185 . Ezek tehát főállású átalányadózó egyéni vállalkozóra vonatkoznak 2022-től.
Forrás:
https://konyvelescentrum.hu/adok-es-jarulekok-kozterhek/egyeni-vallakozo-tarsas-vallalkozo-minimum-jarulekai-2021/

1 pont pont pont

A tb járulék alól is mentesül 1.200.000 forintig, a szochot megnézem, ebben nem vagyok biztos.
Köszönöm a forrás megjelölést egyeztetek a kollégával.

0 pont pont pont

Másik forrás is megerősíti az előbbi forrás infóját:
https://www.rsm.hu/blog/adotanacsadas/2021/12/kata-helyett-atalanyado-2022-tol

0 pont pont pont

Nem 1.200.000 forint bevétel, hanem jövedelem. Vagyis egy 40%-os költséghányados vállalkozónál egy 2.000.000 forint bevétel, magasabb költségátalánynál értelemszerűen magasabb összeg.

1 pont pont pont

Jogos, a jövedelem a lényeg!

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ