KATÁ-s vállalkozás számlázás

Tisztelt könyvelők!

Érdeklődni szeretnék, hogy alanyi adómentes KATÁ-s vállalkozónak kell-e számlát kérnie az anyagról, amivel dolgozik? Az ügyfeleknek kiállított számlákon, ha a vállalkozó viszi az anyagot, magasabb munkadíj kerül számlázásra.

Köszönettel: Gábor

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves Kérdező!
Az fizetendő adót nem befolyásolja, de arra, hogy jó, hogy igazolja, hogy a tevékenysége anyagköltséggel jár. Semmi akadája, hogy számlát kérjen, sőt célszerű.
Üdvözlettel:
Mart Lászó

2 pont pont pont

Kedves László!

Köszönöm a válaszát. Ha eddig nem kértem számlát,egy nav ellenőrzésnél lehet ez probléma?

Köszönettel:Kardos Gábor

0 pont pont pont

Meglátásom szerint lehet. Ha nem tudom igazolni, hogy honnan van, nehogy azt mondja, hogy ingyé kaptam és illetékfizetést nyomjon ki, ajándékozásért. :( Persze ez olyan, amikor már kínjában nem tud mit tenni, akkor kitalál valamit. :(

1 pont pont pont

Köszönöm szépen

0 pont pont pont

A katás vállalkozóra is vonatkozik a számlamegőrzési szabály. Az anyagról azért is érdemes számlát kérni, mert ha beépítés után valami hiba jön ki, nem fogja tudni bizonyítani, hogy hol, mikor, kitől vette, az ügyfél meg jogosan gondolja, hogy valami maradék, lejárt szavatosságú anyaggal dolgozott. Egy aktuális példát írok Önnek. A katás burkoló befejezte a fürdőszobát és száradás után a fuga foltos maradt. Az ügyfél kérte, hogy szedje ki a fugát és javítsa ki. A vállalkozó a számla alapján megkereste a forgalmazó céget, onnan kiküldtek egy szakembert és ingyen megnézték, hol van a hiba. A szakipari munka tökéletes volt, a fuga azért száradt foltosra, mert hideg volt a helyiség és nem egyformán távozott belőle a pára, Adtak ingyen!! egy olyan anyagot, amivel impregnálni kellett a fugát, javítva ezzel a végeredményen. Ha nincs számla az anyagról, a vállalkozót feljelentették volna. Így volt egy szakvélemény, jegyzőkönyv, stb., amit a tulaj kénytelen volt elfogadni. És ez csak egy példa, miért is jó, ha van egy számla róla.

3 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm

0 pont pont pont

Tisztelt Gábor!
Meglátásom szerint a költségek igazolása akkor fontos, ha jogkövetési vizsgálatot kap, bizonyítania kell, hogy nem munkaviszony, nem színlelt a szerződés. Ugyanakkor a teljes körülményt kell nézni és érvelni. Az ellenőrzéstől nem félni kell, hanem felkészülni rá, ha sor kerül rá bízzom meg szakembert a képviselettel. A jogkövetési vizsgálatok kimentele sokszor érvelés kérdése és hogy időben reaálunk, az eljárásjogi cselekményekre.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ