Szüneteltetett áfás egyéni vállalkozás megszüntetése és újraindítása alanyi mentesként

Tisztelt címzett, a tények a következőek: tavaly áprilistól szüneteltettem a vállalkozásomat, amit ebben a formában (áfakörös) nem kívánnék tovább üzemeltetni, viszont alanyi mentesként előadóművészeti tevékenységet folytatnék másodállásban. Ez megoldható valahogyan? A vállalkozás tiszta, minden befizetve utána.
Lehetséges azonnal a megszűnés után így újraindítani, vagy van valami türelmi idő?

Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

5 válasz

A vállakozás nem szünik meg csak tevékenységi kör változás lesz ezért alanyi mentesség év végén választható ha nem volt a megelöző évben 12 M bevétele a következő évre.

3 pont pont pont

Köszönöm a válaszát. Eddig is folytattam ezt a tevékenységet, csak mást is, de mostantól csak ez maradna. Forgalmam nem volt, hiszen szünetel a vállalkozás. De mikor üzemelt, akkor sem volt, mert akkor is másodállásban voltam.

1 pont pont pont

Az egyéni vállalkozást bármikor meg lehet szüntetni és már akár másnap másikat lehet indítani. Az előzőt le kell zárni, az összes bevallást be kell adni. Az újat el kell indítani, figyelni kell az adózási módok választására. Arra gondolni kell, hogy idén lesz még egy kamarai az új vállalkozásnak és máshova is be kell adni az induló bevallásokat. Ezt gondolja át, mert a fenti megoldás is jó, vagyis ha tud várni decemberig, akkor lehet választani az alanyi mentességet. Ha most kellene számlázni, akkor a megszűnés és új indítása lehet a megoldás. Sok sikert hozzá!

3 pont pont pont

Köszönöm, így fogok cselekedni, nem sürgős.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Arra vigyázzon, ha Ön katás, akkor a katába nem jelentkezhet be újra, mert a kata két éven belül újra nem válaszható, ha abból kilépett.
Üdvözlettel: Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ