Kata 3 milliós 40%-ós adó könyvelés

Sziasztok,

Megszeretném kérdezni, hogy a Katás partner után fizetett 40%-os adót hogyan kell könyvelni?

Előre is köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Máté!
Ezt a választ csak bemásolom, nem az én agyszüleményem :-)
Jelenleg egyetlen jogszabály sem tartalmaz arra vonatkozó előírást, hogyan kell a kifizetőnek e 40 százalékos adót könyvelni. Szerintem azonban ez se nem társasági adó, se nem a kisadózó tételes adója, hanem valamilyen külön adó, amely nem része a beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás bekerülési értékének, így azt az egyéb ráfordítások között kell elszámolni a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 81. § (2) bekezdés e) pont alapján. Ezt az álláspontot fogalmazza meg az 55/2020. Számviteli kérdés is.

1 pont pont pont

Tisztelt Kolléga!
Amennyiben a katás adóalany egy belföldi kifizetőtől több mint három millió forint szerez, akkor a három millió forint feletti rész után 40 %-os adót a kifizető köteles megfizetni és bevallani a 08-cas bevallásban. Amennyiben a katás adóalany külföldi adóalanynak számláz és a pénzforgalmilag megvalósult bevétel meghaladja a három millió forintot, akkor a három millió forint feletti rész 71,42 %-a után kell megfizetni a 40 %-ot. Könyveléstecnikalilag partnerenkénti összesítőt javasolnék és ezen belül pénzforgalmi lista lekérdezést, így kirajzolódik, hogy kitől értük el a 3 millió forintos bevételt. Technikailag annyi megoldás létezik, ahány könyvelőprogram, de egy biztos a bevételt bevételre könyveljük és a partnert is rögzítjük, így gondolom ha pertnerenkénti pénzforgalmi lekérdezést csinálunk, akkor kirajzolódik, hogy kitől mennyi a bevétel, az bevallásba az import már más kérdés. Azonban érdemes megfontolni egy két dolgot, maradjon-e katás a katás?
https://www.youtube.com/watch?v=88lAEAABjJo&list=PLMPYAEbOmdLXzIaKfhp_g_7h-wNPy9Ft-&index=6
https://www.youtube.com/watch?v=khEG2b66BBU&list=PLMPYAEbOmdLXzIaKfhp_g_7h-wNPy9Ft-&index=5
Kollegiális Tisztelettel:
Mart László

0 pont pont pont

László, szerintem Máté arra a kérdésre kereste a választ, hogy ha én mint pl egy kft köteles vagyok megfizetni a 40%-ot a katás alvállalkozóm után, akkor azt hogy könyvelje le. De lehet én értettem félre :)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ