Munkaviszony vagy megbízási jogviszony

Munkahelyet váltok és a leendő főnököm szeretné, ha KATA-s vállalkozóként számláznám ki neki a havi „munkámat”, de az elől sem zárkózik el, hogy munkaviszonyban foglalkoztasson, vagy akár részben munkaviszonyban, részben megbízási jogviszonyban. Nagyjából átlátom mindegyik opció előnyét és hátrányát, de szerettem volna egy kompetens szakember véleményét is kikérni, hogy hosszú távon melyik verzió lenne számomra az anyagilag legjobb megoldás. Segítségét előre is köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Ilona! A döntés előtt érdemes számolgatni és a jövőn gondolkodni. Kérdés, hogy hány éves, akar-e gyereket, ehhez meg hány jogviszonyba szeretne egyszerre lenni. Ha gyerekvállalás előtt áll, akkor nyilván a munkaviszony az előnyös, minél magasabb fizetéssel. Ha csak a napi/havi bevétele számít, akkor lehet, hogy kedvezőbbnek fog hangzani a kétféle jogviszony kombinációja. Tudnia kell, hogy vállalkozóként már max. havi 250e forintot számlázhat egy irányba, ami kiadja az éves 3 milliós keretet. De azt is tudnia kell, hogy vállalkozóként a katán kívül plusz költségei is felmerülnek, hiszen nem árt egy könyvelő, iparűzési adót és kamarait is fizetni kell a kata mellé, plusz a feladatokat úgy szét kell szedni és külön szerződni rájuk, hogy a katát egy ellenőrzés során ne tudják munkaviszonnyá átminősíteni. Mert ez utólag nagyon tud fájni. És ha megszűnik egyszer a munkaviszonya, akkor marad egy vállalkozása, amivel akkor is csinálni kell valamit, ha Ön már nem csinál semmit :-) Szóval minimum szüneteltetni, de a bevallásokat beadni. Hát jól át kell gondolni. Én biztosan a tiszta munkaviszonyt választanám, mert ezek a kombinációk soha nem a munkavállaló, hanem a munkáltató érdekeit szolgálják. Kívánom, hogy jól döntsön :-)

2 pont pont pont

A kolléga jól felvázolta a matematikáját amennyiben valós választása volna.
Én azonban felhívom a figyelmét arra, hogy nem igazán van itt valós választási lehetőség abban az értelemben, hogy ha Katás lenne önnek nem lesz főnöke ezt szem előtt kell tartani. Csak a munkaviszonyra jellemző az alá felé rendeltségi viszony. Ha a munka jellege olyan, hogy ön nem a saját önálló döntése alapján, nem a saját eszközeit használva fogja ellátni a feladatát, sőt a munkát biztosító által meghatározott helyen, és az általa meghatározott ideig fogja végezni munkáját, akkor a foglalkoztatási hatóság ellenőrzéskor azonnal át minősíti a jogviszonyt és ez esetben mindkét féllel szemben eljárnak, ami nagyon komoly eljárást von maga után.
Így én azt javasolom, hogy ne csak a jövedelem szempontját , hanem az eset összes körülményére való tekintettel hozza meg döntését vagyis mérlegelje, hogy egyéni vállalkozás feltétel rendszere kivitelezhető e.Vagyis ne csak adójogilag gondolkodjon.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Mielőtt bármiféle matematikába belemennénk, tisztázni kell a munkaviszony jogi szabályait és a megbízási valamint vállalkozói jogviszony szabályait. Ahogy mondani szoktam lekönyvelni bármit le lehet utólag, de annak elbírálása, hogy az adott tevékenység mi is valójában a Ptk. és az Mt. rendelkezéséinek ismerete szükséges, ami alapjába véve nem könyvelési kérdés még csak nem is adózási, hogy éri-e meg. Ha vállalkozó, akkor lehet gondolkodni azon, hogy milyen adózási mód Kata, vagy Szja a kedvezőbb, de ha munkaviszony akkor az munkabérként adózik. Érdekes a főnöki hozzállás is, hogy beszámlázhatna..... Ha munkavállaló, akkor ne számlázzon! Egyet kell értenem BOFA12 Hungary Kft. véleményével. A NAV jogkövetési vizsgálata is a munkaviszony ismérveit keresi és jogilag elhatárolja a vállalkozási jogviszonytól, vagy megállapítja, hogy színlelt munkaszerződés jön létre és jönnek a szankciók. Én azt szoktam mondani, hogy az adójogi norma alapjogi normára épül mindig. Tehát beszélje át ügyvéddel, jogásszal, vagy adótanácsadóval, hogy mi a munkaviszony és mi a megbízási jogviszony lényege és eltérése! Ha járható a megbízási vagy vállalkozási jogviszony akkor jöhet a kérdés, hogyan adózzunk!
Üdvözlettel: Mart L.

1 pont pont pont

Kedves kérdező
Mi akik az ön esetét próbáljuk elemezni és minden általunk ismert oldalról megközelíteni, az ön problémáját, szerintem egyetértésben állíthatjuk, hogy egy ilyen helyzet az ön számára érdeksérelem nélkül és előbb vagy utóbb valahol felszinre kerülő jogi probléma nékül a tisztességes elve melett nem lesz megoldható. Ha egy jogviszonyt aszerint létesítenek a felek, hogy annak csupán pénzügyi oldalát vizsgálják meg és nem a munka jellegének ismérvei alapján hozzák létre azt , 100 % biztonsággal mondhatom , hogy a munkát effektíven végző joghátrányával végződik. Az pedig kimondottan rossz elképzelés, hogy a jogviszonyokat keverve alkalmazzák ugyan arra a munkafeladatra, mert olyan jogi csapdába kerülnek ami már egyik félnek sem lesz jó.
Valószínű, hogy amikor ezeket a sorokat írjuk ön már döntött. Kíváncsi lennék hogyan állapodtak meg..
BOFA12 HUNGARY KFT

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ