Áfa kulcs helyessége

Szép napot!

Véleményt szeretnék kikérni a számlázz.hu által bevezetett új áfakulcsokról. Tagja vagyok egy külföldre értékesítő vállalkozók csoportjának, alanyi adómentes katásként, a csoport többi, a témában érdekelt tagja szintén AAM.

Egyet nem értés alakult ki abban, hogy ebben az esetben helyes-e a számlázz.hu által állított EUT és EUKT a külföldi termékértékesítésre, illetve a TEHK a külföldi magánszemélynek történő szolgáltatásnyújtásra, ami eddig AAM volt.

A táblázat itt megtekinthető: https://www.szamlazz.hu/wp-content/uploads/2020/12/afakulcsokrol-osszefoglalo-tablazat-Szamlazzhu-768x948.jpg

A számlázz.hu-tól pár hónapja azt az érvelést kaptam, hogy a NAV 3.0 miatt nem lehet ezeket az ügyleteket innentől AAM kulccsal ellátni, de mivel a csoportban több könyvelő is ellenkező véleményen van, így szeretnék minél több álláspontot kikérni!

Köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!

Igazai van a szamlazz.hu-nak, abban a tekintetben, hogy az AAM ebben az ügyletben nem alkalmazható.
:)

0 pont pont pont

Kedves Melinda!

Alanyi adómentesként szolgáltatás nyújtás esetében külföldi magánszemély esetében a TAHK kulcsot kell alkalmazni a Számlázz.hu táblázata alapján, melyben a Magyarázatok között az "EU-n belül vagy EU-n kívül" szerepel, de ez nem minden esetben igaz.
Az Áfa tv. 193. §. (1) d) az Alanyi mentesség időszakában nem járhat el a külföldön teljesített szolgáltatások esetében.
Ez összecseng a Számlázz.hu táblázatával, de meg kell nézni, hogy mi minősül külföldi szolgáltatásnyújtásnak, melyre főszabályként a 37. § és ez esetben a 46. §-t kell alkalmazni.
A 46. § (1) alapján a teljesítés helye külföldön van, ha az igénybe vevő szokásos tartózkodási helye a Közösség területén kívül van. Így ez esetben az Áfa területi hatályán kívüli kulcs megfelelő, ha EU-n kívüli a szolgáltatásnyújtás, természetese az ezen §-ban megjelölt szolgáltatások esetében.
De EU-n belül ez nem alkalmazható, itt csak a 37. § (2) Főszabály szerint lehet eljárni, mely szerint nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetében a teljesítési hely a szolgáltatást nyújtó székhelye, azaz belföld. Tehát ez esetben egy belföldi teljesítésű szolgáltatás nyújtás valósul meg, mely véleményem szerint nem lehet Áfa körön kívüli. Ez továbbra is AAM-Alanyi mentes.
De az Áfa tv. több különös szabályt is tartalmaz a teljesítési helyek megállapítása terén, így minden esetben érdemes a nyújtani kívánt szolgáltatásra ellenőrizni, hogy nincs hozzá speciális szabály.

Tisztelettel: Timár Tamás

1 pont pont pont

Az a helyzet, hogy igazából korábban sem alkalmazhatták volna az AAM jelölést, csak eddig nem volt ilyesfajta szigor mint most van. Szóval jogos, amit mondanak.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ