KATA után

Tisztelt Könyvelők.hu!

Műkörmösként dolgozom a főiskola mellett, tehát 25.000 Ft-os KATA-s voltam 2020-ban, amit sajnos a vírushelyzet miatt nem tudtam fizetni, így kitettek a KATA hatálya alól. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.

A 20KATA bevalláson fel kell tüntetnem, hogy 12 hónapot kell fizetnem, hol kell jeleznem, hogy csak 25.000 Ft-os KATA fizetési kötelezettségem van, illetve hol látom, hogy mennyit fizettem be és mennyi a hátralék, illetve a büntetés?

Így, hogy kitettek a KATA alól, automatikusan SZJA szerint adózó egyéni vállalkozó vagyok, és januártól a 2158-as bevalláson kell a járulékaimat fizetni, valamint 2022 májusban SZJA bevallást adni vagy van még teendőm?
Hol kell bejelenteni, hogy én már nem KATA adózó vagyok?

Köszönöm a válaszukat!

1 pont pont pont

2 válasz

Keresni kell egy könyvelőt az legyen az első...

2 pont pont pont

Önnek már régen rá kellett volna jönnie, hogy a vállalkozáshoz könyvelő kell, hiszen egyedül nem tud megbírkózni ezzel a feladattal. Ha nem volt munkája és nem tudta fizetni a katáját, szüneteltetni kellett volna a vállalkozást, így nem dobta volna ki a rendszer magából. Így két évig nem lehet katás vállalkozó.
A leírtakból látszik, hogy még a 20KATA bevallást sem látta, hiszen akkor tudná, oda nem kell beírni, hogy mennyit fizetett. Azt a bejelentkezéskor nyilatkozta le, az alapján írja elő a nav a folyószámláján. A tartozását is ott tudja megnézni. A kata bevallás határideje már régen lejárt, 2021.02.25-én. Ezzel is jócskán késésben van. Az szja-ra való átálláshoz is kellenek bevallások. Mi van az Önkormányzattal, az iparűzési adóval? Kamara? Ehhez tényleg könyvelő kell, ezt egy poszttal nem lehet megoldani.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ