Főállás-GYED-GYES-egyéni vállalkozás

Kedves Könyvelők!

Kismama alkalmazottként jelenleg GYED-en van (fizetés nélküli szabin), mellette szeretne egyéni vállalkozást indítani.
Kérdéseim a következők: ebben az esetben hogy kell bejelenteni, mint egyéni vállalkozót: főállású vagy nem főállású?
Kata esetén mennyi lesz a fizetendő adó 25 ezer vagy 50 ezer?
Szja-s e.v. esetén GYED alatt csak a kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem után kell megfizetni az szja-t, szochot, tb járulékot és nem a minimális járulékkötelezettség vonatkozik rá? GYES esetén viszont csak akkor mentesül a minimális járulékkötelezettség alól, ha nem végez vállalkozási tevékenységet, amúgy a minimális járulékkötelezettség vonatkozik rá, vagyis legalább a minimálbér után kell fizetnie az adót és járulékokat?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Hajdu Marianna

0 pont pont pont

11 válasz

Főállású lesz mert a fizetésnélküli jogviszinyában nincs foglalkoztatva,50E ha személyesen tevékenykedik a vállalkozásban,gyed alatt a kivét nincs kötelező,gyes alatt viszont ha vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja legalább a minbér lesz az alapja.

3 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Még egy kérdésem lenne.
Ha szja-s e.v. lesz, akkor ebben az esetben is főállásúként kell bejelenteni a fizetés nélküli jogviszony miatt? Ebben a tekintetben gondolom nincs különbség, hogy katás vagy szja-s lesz, mert itt akkor az a mérvadó, hogy a legalább 36 órás munkaviszony fennálljon, tehát konkrétan dolgozzon a gyed mellett.

0 pont pont pont

Kedves Marianna!

A TBJ kivételként említi a gyed-et ilyen esetben:
16. § Szünetel a biztosítás
a) a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha
aa) a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy
ab) a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe,
ac) azt önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítése céljából veszik igénybe,

Ezért azt gondolom, hogy Önnek érvényes a főállású jogviszonya, tehát a vállalkozás másodállású. Abban viszont igaza van, hogy Ön fizetni fog, tekintettel arra, hogy ebben az új vállalkozói jogviszonyában se nem keresőképtelen, sem más ellátást nem vesz igénybe. De ha teljesen biztos akar ebben lenni, javaslom hívja a Kormányhivatal Társadalombiztosítási Ellenőrzési Főosztályát a lakóhelye szerinti körzetben, és a biztosítotti jogviszony ellenőrök biztosra megmondják, hogy ez jó-e így.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Marianna!

Kata esetén biztosan 50.000 forintot kell fizetnie, a gyed nem mentesítő körülmény.

1 pont pont pont

Főállású lesz mert az igaz hogy van rendes 36 órás munkaviszonya amiben fizetésnélkülin van de ebben a jogviszonyában nincs foglalkoztatva és ez a lényeg a tényleges foglalkoztatás

1 pont pont pont

Üdvözlet!

Nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy bekérdeztem a TB ellenőrzési osztályán. Megerősítve, amit egyébként is tudtam: A TBJ biztosítotti jogállást vizsgál, és nem tart helyszíni ellenőrzést, hogy ki hány órát dolgozik. A jogviszony fennáll, ami eléri a 36 órát, akkor a munkaviszony főállás, nem releváns, hogy egyébként gyeden van, mert a GYED nem szakítja meg a biztosítást, nem is szünetel. A vállalkozás utána indul, tehát ott valóban NEM mondhatja, hogy nem dolgozik benne, de mivel másodállás, 25.000-et kell fizetnie. Aki nem hiszi: TB elérhetősége: Budapest, Teve u. 1/c, Tel: +361-288-5100

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Könyvelők!

Nagyon köszönöm a segítséget!
Közben én is felhívtam a TB-t ezen az elérhetőségen Tel: +361-288-5100, és vicces, mert nem tudták megmondani, amin csodálkoztam is.

Felhívtam a NAV-ot is és megerősítettek, hogy főállásúként kell bejelenteni a fizetés nélküli szabadság miatt, illetve GYED alatt nincs minimális járulékfizetési kötelezettség, csak a kivét, vagy az átalányban megállapított jövedelem után kell fizetni az adót, járulékokat. GYES esetén pedig csak akkor mentesül a minimális járulékkötelezettség alól, ha vállalkozási tevékenységet nem folytat, amúgy pedig a minimálbér után kell fizetni a járulékokat.

Üdvözlettel,
Marianna

1 pont pont pont

Hát ez vicces valóban! Másik ügyintéző, másik eljárás?! :) :) :)
A NAV viszont hajlamos biztosítási kérdésben hülyeséget mondani, az inkább TB. Akkor lehet kell még erőltetni a TB másik ügyosztályát, mert nekem az érzésre fából vaskarika, hogy főállásúként jelentem, de másodállásúként fizetek, mert az 58-as bevallásban az ún. "alkmin kód" hibaüzenetre fog futni.

0 pont pont pont

Sőt kipróbáltam az ÁNYK-n. Ha 21-es a bejelentett kód, az van fölül, és a számításokat a 26-os kód szabályai szerint végzem, hibaüzenet van piros színnel. Ez biztos. Ha a kódot átírom 26-ra, akkor meg a NAV fog sikítani, hogy nincs ilyen bejelentett jogviszonya. Szóval ezt tényleg inkább a TB-től kell megkérdezni.

0 pont pont pont

Ez már többször felmerült ez a kérdés, itt egy szóra kell figyel a foglalkoztatás"... legalább 36 órás foglalkoztatással járó jogviszony..." de itt nem valosul meg mivel nem dolgozik nincs foglakoztatva igy főállású lesz.

1 pont pont pont

Köszönöm a segítséget! Még az a kérdés felmerült bennem, hogy ha GYED alatt vállalkozik, de az egyik hónapban nincs bevétele, akkor a 2158-as bevallást nullásan kell beadni, ugye? GYES alatt viszont a minimum járulékokat vallja be és fizeti be.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ