Főállású KATA és saját kft.

Jó napot! A kérdésem a következő lenne. Van egy kft., ami az én tulajdonom. Egyedüli tulajdonos és ügyvezető vagyok. Egy ideig főállású katás voltam és a cégembe nem voltam bejelentve. Kaptam egy büntetést (és visszamenőleges járulékfizetést ), miszerint ebben az időszakban nem voltam biztosítva. Annak ellenére hogy a katás 50.000 Ft minden hónapban befizetésre került. Valamint azt az információt adta a NAV, hogy ez esetben mivel cégem van, főállásba kell, hogy bejelentve legyek a cégben is és katás is csak főállásban lehetek. Kérdésem, hogy kötelezhetnek két főállású járulék megfizetésére? Nincs erre jogszabály vagy valamiféle leírás? Köszönöm. Kovács-Gágos Tímea

1 pont pont pont

5 válasz

Kedves Tímea!

Alap esetben a KFT-ben kell megfizetnie a járulékokat. Több oldalról kell ezt a kérdést megközelíteni.
A KFT-ben tag, akkor a mindenkori minimálbér után meg kell fizetnie a járulékokat a KFT-nél, és a katás vállalkozása ebben az esetben mellékállású, azaz 25 ezer forintot fizet.
A KFT-ben munkaviszonyban van bejelentve, akkor ha nincs heti 36 órás biztosítási jogviszonya, akkor a KATA-ban főállású lesz, a KFT-ben meg idén július 1-től minimum meg kell fizetni a mindenkori minimálbér 30%-a (2020-ban 48.300.-) után a járulékokat.
Ha a KFT-ben vagy máshol, de együttesen meg van a 36 órás MUNKAviszonya, akkor ott fizetik Ön után a járulékokat, és a katásként mellékállású lesz, azaz 25 ezer forintot fog fizetni.

Kérdésére válaszolva: igen, kötelezhetik két "főállás" után járulékokat fizetni, a fenti levezetés alapján!

2 pont pont pont

A tanulópénz megfizetve ....

0 pont pont pont

Koszonom...

0 pont pont pont

Kedves Tímea!
A Kft. ügyvezetését át kell adnia valakinek és akkor nincs járulékfizetés.

0 pont pont pont

Kedves Tímea!

Sajnos nem tudok egyetérteni mindenben az előttem szólókkal! Az adott esetben valóban és jogosan szankcionált az adóhivatal, de nem azért, mert két főállás után is meg kellene fizetni a járulékokat! Először is leegyszerűsítve a tagi jogviszony elsősorban az ügyvezetés szempontjából lényeges. Ezt alapításkor, vagy cégmódosítás esetén kell meghatározni. Másodszor az adott esetben nem azért történt a büntetés, mert 2 főállás után kell járulékot fizetni, vagy pedig mert kötelezően biztosítottnak kell lenni a Kft-ben is! A tagi jogviszony esetében a járulékfizetés mentességének a feltétele, hogy a minimálbér járulékait valahol meg kell fizetni! Ez lehetne akár a KATA is! Tehát ebben az esetben nem a 36 órának van jelentősége! Az 50.000,- Ft-os KATA esetében ez nem valósul meg, mert ennek az összegnek a járulékalapja sosem érte el és nem is fogja elérni a minimálbért! (2020-ban a min.bér 161e Ft, a KATA járulékalapja pedig 102e Ft.)Többek között emiatt és a szolgálati idő miatt van a 75.000,- Ft-os járulékfizetési lehetőség is. Abba a vitába nem szeretnék belemenni, hogy a tagi jogviszony a Kft. esetében kötelező-e, vagy sem, mert a kérdés lényegét, a büntetés alapját nem ez határozta meg! A lényeg, hogy nem kell lemondani a Kft. ügyvezetéséről sem.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ