Új munkahely terhesség alatt

Üdvözlöm!

Munkahelyet váltottam magasabb kereseti lehetőség miatt, terhesség alatt, januárban fogok szülni. Augusztus 1-jétől vagyok az új cégnél, viszont október közepétől táppénzre fogok menni. Az új munkahelyem bére által fogják számolni a csedet/gyedet, illetve beleszámít-e, ha elmegyek táppénzre? A munkabérem csak a csökkentett összeget fogják számolni?

Köszönöm válaszát!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves kérdező, először is a munkáltatójával kellene egyeztetni, mert nem becsületes dolog, hogy valaki tudja, hogy terhes, felvették és máris elmegy betegállományba. Úgy tudom, hogy mostanában a táppénz nem véd meg a felmondástól, bár nem tudom, hogy a veszélyeztetéses terhesség esetén mi az eljárás. Talán az OEP utódját kéne megkérdezni a TEVE utcában, hogy mire számítson.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező
A CSED, GYED jogosultságához szükséges 365 nap biztosítási jogviszonynak nem kell folyamatosnak, megszakítás nélkülinek lennie és több munkáltatónál is lehetett alkalmazásban a jogosult, de a 365 napnak meg kell lennie. A 365 napba beleszámít a két éven belül táppénz, álláskeresési járadék, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj időtartalma is. A táppénz időszaka alatt a táppénz összege lesz a CSED, GYED számítási alap.

1 pont pont pont

Üdvözlöm!

Egy igen lényeges korrigálás. A táppénz nem lehet csed és gyed alapja, mert nem járulékalapot képező jövedelem.
A táppénzét a szerződés szerinti béréből számítják, és feltehetően a csedet és gyedet is. Nem tudom, hogy a folyamatosság fennáll-e, mert az okozhatja azt, hogy minimálbéről fog történni a számítás. Ha elküldi az info@plenusconto.hu címre az adatokat, pontosabb segítséget tudok adni. Előző hely mikortól meddig tartott, a jelenlegi mikor kezdődött, és mikortól lenne TP, majd mikorra várja a gyereket, illetve mennyi a szerződés szerinti bér.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ