KATA-s egyéni vállalkozó és lakásbérbeadás

Egyik törvény ezt írja a másik azt. Az egyik tanácsadó ezt mondja, a másik azt.

KATA adózási módon belül lehet lakást bérbe adni? (tehát a KATA-s bevételbe beleszámíthatom a szerződés szerinti bérleti díjat is)
Mi van akkor, ha a lakás bérleti díja 150.000,-Ft/hó, tehát éves szinten meghaladja az 1 millió Ft-ot és EHO köteles.

A bérbeadó mint magánszemély az SZJA törvény keretein belül önálló tevékenységként adózik és EHO-zik utána.
De mit ír a szerződésbe? Adóazonosító jelét? Cégek csak adószámmal fogadják el a számláját. Az egyéni vállalkozáson kívül kivált egy adószámos magánszemély adószámot? Ezt nehezen tudnám elképzelni. Az egyéni vállalkozóit meg nem írhatja oda, mert a KATA-nál szerintem nem lehet ilyen tevékenység kódot megadni.

Bár itt van az orrom előtt egy új ügyfelem, aki KATA-s és a tevékenységek között ott van a bérbeadás is.

Most mi az igazság? Nektek mi a véleményetek?

Köszönöm szépen.

0 pont pont pont

14 válasz

Sima egyéni vállalkozó esetében - tehát nem KATA-s - úgy kell eljárni, hogy a T101E nyomtatványon be kell jelenteni, hogy lakásbérbeadás tevékenységet szeretne folytatni, viszont nem egyéni vállalkozásban végzett tevékenységként. Van egy ilyen pont a nyomtatványon. Ha ezt bejelentette, akkor ugyanazon az adószámon számlázhat, mint a vállalkozói adószáma, csak az egyéni vállalkozói nyilvántartási számot nem szabad a számlára ráírni.
Ezeket a tételeket külön kezeli, és mint összevont adóalapba tartozó jövedelem, vallja be, nem számítódik össze az e.v. bevételekkel.

Amennyiben a vállalkozó KATA-s , akkor nem tudom ,hogy van-e valami különbség, erre talán más tud válaszolni, de szerintem nincsen.

0 pont pont pont

Köszi, de a sima e.v.-el nincs gond, abból évek óta van egy pár ügyfelem.

A KATA viszont más. Lakás kiadásnál 1 millió Ft felett ott az EHO!
Nem tartom valószínűnek, hogy ezt is "megeszi" a KATA. Ahol felsorolják, hogy milyen adókat és járulékokat vált ki a KATA, abban én nem találtam. Ezért gondolom, hogy összeférhetetlenség van, tehát nem lehet KATA-s tevékenység a bérbeadás.

Ehhez kérem segítségeteket.

Köszönöm!

0 pont pont pont

KATA-s vállalkozó a vállalkozásában nem adhat bérbe mert akkor kikerül a kata alól.
Magánszemélyként kell kiadni a lakást és mivel a magánszemély nem kötelezett számlát adni, elég a szerződés és bevételi pénztárbizonylat a át vett bérleti díjról. Ha magánszemély magánszemélynek ad bérbe akkor a bérbeadó vallja és fizeti be a 15% szja-t ha levonta a vállalt költség elszámolást és ha a bérbeadás éves szinten eléri az 1 milliót akkor a 14% eü-t is,Ha cégnek ad bérbe akkor a cég vallja be az adókat és év végén ad egy igazolást a bérbeadónak az éves bérbeadásról és a levont adókról, ezt kell év végén szerepeltetni az 53-as bevallásban. A KATA ettől független az egy újabb bevallás KATA bevallás. Tehát röviden ha egy Katás E.v bérbe is ad akkor minden év feb.25-ig két bevallást kell benyújtani. Ez ugyan úgy működik mintha Kata alatt táppénzen lett volna ott is a TB által igazolt táppénzes jövedelmet is külön az 53-as bevalláson kell szerepeltetni.

Üdv:Nagy Attiláné

1 pont pont pont

KATA esetében is ugyanúgy működik, mint más sima egyéni vállalkozónál. Be kel jelenteni a 101E-n, hogy vállalkozáson kívül foglalkozik bérbeadással. Külön számlatömböt kell használnia, és a kiállított számláján nem tüntetheti fel a nyilvántartási számát valamint a "kisadózó" szöveget. A bérbeadásból származó jövedelemről a kifizető ugyanúgy kiadja az M30-as nyilatkozatot év végén, és erről az 53-as bevallást adja be.

0 pont pont pont

Szia!
Épp a héten írtak erről az adónavigátoron.

http://www.adonavigator.hu/blog/kata-es-a-berbeadas.html

1 pont pont pont

Köszönöm szépen.

Kérdésemre egyértelmű válasz, hogy KATA alatt nem lehet, csak mint magánszemély. Számla vásárlás nem probléma, hiszen adószáma van, igy számlaképes, csak nem keverheti össze az adószámos számlatömbjét az adóazonosító jelessel.

Enter92 Kft! Köszönöm! Nem is gondoltam arra, hogy ez is beleszámít az ÁFA mentes értékhatárba!

0 pont pont pont

Hasonló cipőben járok. KATA-s vállalkozóként ingatlan fogok bérbe adni (1 MFt alatti éves bérleti díj). A leendő bérlőm nem kér számlát a bérleti díjról.
Voltam benn egy NAV irodában, és a következő tájékoztatást adták szóban: 101E-n nem kell bejelentést tegyek, hogy az e.v. mellett folytatok lakásbérbeadási tevékenységet is, azt csak akkor kellene megtegyem, amennyiben a bérlőmnek számlát kellene kiállítanom. Ugyanúgy kell eljárjak, mint egy vállalkozással nem rendelkező magánszemély. Azaz nem kell bejelentsek semmit, negyedévet követően adófizetés, év végén az 53-asban adóbevallás.

Kérdezném, hogy ez így van-e valóban, ha nem kell számlát adjak a bérlőnek.

Előre is köszönettel Kovács János

0 pont pont pont

Kedves János!

Nem teljesen értek egyet az ügyintézővel.
Be kell adni a 17T101E-t, úgy, hogy a B01. lap 5. bekezdésében "Tevékenységek, melyeket nem bejegyzett egyéni vállalkozóként végez""U" jelöléssel be kell írni a lakás bérbeadást.

Azt, hogy nem ad számlát (a 8-al kezdődő adóazonosító jellel), azt ne hangoztassa!!!!

0 pont pont pont

S akkor, ha jól értelmezem a korábbi hozzászólásokat:
- 17T101E beadása mellett
- külön számlatömböt veszek a bérleti jogviszonyra
- akkor is kiállítom a számlát, amennyiben a bérlő át sem veszi tőlem
A számlán a következők szerepeljenek:
- nevem
- állandó lakcímem (azonos a vállalkozáséval)
- a KATA-s adószámom
- bankszámlaszámom
Viszont a számlán ne szerepeltessem, hogy:
- egyéni vállalkozó
- nyilvántartási számom
- "KISADÓZÓ" megjelölés

A bankszámlaszám a magán számlám legyen ugye, s ne a vállalkozásé?
Hogy elkülönüljön ez is a vállalkozástól.

Pont ezért szeretnék utána járni, s körbejárni a témát, hogy nyugodtan aludhassak.

Köszönöm a türelmet.

0 pont pont pont

Kedves János!

A már bejelentkezett és adószámmal rendelkező adóalanyoknak a regisztrált adóalanyi körből
nem szükséges kijelentkezni - hiszen gazdasági tevékenységük nem szűnik meg -,
bizonylataikon továbbra is a már meglévő adószámukat kell feltüntetni.

egyébként ha nem számlát, de számviteli bizonylatot szüksége kiállítani az Áfa tv miatt.

A rendszeres bevételszerző tevékenységre tekintettel a természetes személy adóalanykénti
bejelentkezés és az adószám hiányában is alanya az általános fogalmi adónak, ezáltal az Áfa
tv-ben meghatározott bizonylat kibocsátására kötelezett. Adómentes ingatlan bérbeadás esetén
számla helyett a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) szerinti
számviteli bizonylat kibocsátása is elegendő. Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pont

0 pont pont pont

Kedves János!
Vesz egy külön számla tömböt.
Számlakibocsátó: az Ön neve, lakcíme, 8-al kezdődő adóazonosítója.
Az első példányokat pedig küldje el a bérlőnek, vagy ha találkoznak, akkor adja oda neki.

Ez így teljes mértékben törvényes. 2 db számla tömb, külön számlakibocsátói adatokkal. 2 bevallás, mindkettő számlákkal alátámasztva.

Én nem írok paragrafusokat, de ez így működik és a NAV véletlenül se keverheti bele a KATA-ba a magánszemélyként történő bérbeadást. Más szemszögből nézve: bizonyítható, hogy Ön nem vonta bele a KATA-ba azt is. Kerek. Ennyi.

Üdvözlettel

0 pont pont pont

Kedves Kolleganő, Etzelsdorfer Ildikó!

Köszönöm, hogy osztogatod a pontokat, bár nem értem, hogy miért.

Én is KATA-s vállalkozó vagyok és mellette én is ingatlant adok bérbe mint magánszemély. Külön számla tömb, külön számla kibocsátói adatok, külön bevallás.

Ha válaszommal nem értesz egyet, akkor írd meg légy szíves.

0 pont pont pont

Az a kérdésem, hogy most induló Katás vállalkozó ,aki támogatásból vesz ingatlant,ami üzletként működik. Hogyan lehetne,hogy pl.rezsi fejébe nem katás ev.is működjön abban az ingatlanba???

0 pont pont pont

Tisztelt Fülöp Tiborné!
Katás egyéni vállalkozó katás egyéni vállalkozó minőségében nem adhat bérbe, mert tiltott tevékenység. Mint magánszemély adhat bérbe, de nem a vállalkozás székhelyét vagy telephelyét. A rezsi költsége adott! Más jogcímen pl. ha Ön mondjuk adminisztratív szolgáltatást nyújt az adott vállalkozónak ilyen jogcímen számlázhat természetesen. Katás egyéni vállalkozó katásként semmilyen esetben sem adhat bérbe, viszont ha van Önnek nem a vállalkozás székhelyéül és telephelyéül szolgáló ingatlana, minden további nélkül bérbe adhatja úgy, hogy az ebből származó bevételét a Szja bevallásban tünteti fel, valamint külön nyilvántartást vezet az önálló tevékenységből származó jövedelem adójának megállapítása céljából. Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem adózására és a költségek elszámolására, valamint a nyilvántartások vezetésére megváltozott szabályok érvényesek 2019. január 1-jétől, mely az adózóknak kedvez, de érteni kell hozzá. Így azt javaslom, hogy a komplex kérdéskőr megvitatása céljából forduljon szakemberhez!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ