Magánkiadású könyv értékesítése - hogyan lehetséges? Esetleg adószámmal?

Tisztelt Könyvelők!

Magánkiadásban kívánom megjelentetni a regényemet, melynek minden költségét én viselem. Jelenleg otthon vagyok, csak az írással foglalkozom, tehát nincs semmilyen bevételem/állásom.
Azt szeretném tisztán látni, hogy ha kiadom a könyvemet (könyveimet, mert sorozatot írok), akkor hogyan árusíthatom legálisan őket úgy, hogy a lehető legjobban megérje nekem? Online felületről tervezem az értékesítést, eseti alapon, tehát egyelőre nem foglalkozok még a könyvesboltokkal és kiadókkal való együttműködésen. A bevételem vélhetően random lesz, így fix havi költséges megoldások nem lennének célszerűek.

Köszönöm a válaszokat!
Renáta

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Renáta!

Mielőtt megjelentetné, a könyv kész példányát egy elektronikus változatban a szabadalmi hivatal (https://szabadalom-vedjegy.hu/szabadalmi-hivatal/#close) részére. Ők ISBN számmal látják el a könyvet. Ez után akár saját gondozásban, akár egy kiadón keresztül is megjelentetheti. Mivel nem tudja előre az iránta való keresletet megbecsülni, két megoldás van. Vagy maga kinyomtattatja, és a kész könyvet megbízásban hagyja ott a forgalmazónál, vagy maga forgalmazza, és közvetlenül számlázza. Előbbi esetben szerzői jogdíjat számfejtenek az ön részére, ez bérként működik, nem kell hozzá vállalkozás. Fontos, hogy a szerzői jogdíj nem képez biztosítotti jogállást, tehát bevétele lesz, biztosítása nem. A második változatban a szerzői jog nem Önt illeti, hanem az Ön vállalkozását, ekkor kell vállalkozás, és ez az ön részére biztosítással járó jogviszonyt hoz létre, viszont sikertelenség esetén számolni kell a cég veszteségeivel is. Javaslom előtte beszéljen egy szakjogásszal is.
Gubala Ferenc

2 pont pont pont

Kedves Gubala Ferenc!

Köszönöm a tanácsot, bár a könyvek ISBN számát az OSZK adja, tehát a Szabadalmi Hivatal nem kompetens az ügyben.
Mivel sem kiadó, sem viszonteladó bevonását nem tervezem, és vállalkozást sem mernék egyelőre nyitni, arra gondoltam az adószám kiváltása megoldás lehet. Akkor eseti eladásonként tudnék számlát adni. Jól gondolom?
Köszönöm a választ!
Renáta

0 pont pont pont

Lehet, sőt idővel az adószámos magánszemély is átválthat vállalkozási formára, ha szükséges. Ez eladások mértékét igazából Ön látja, ha nem indokolt ilyen formában megtenni, lehet adószámos magánszemély szellemi tevékenységet folytatóként.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ