KATA-s áfa mentes vállalkozás, anyagelszámolás

Tisztelt könyvelők!
Én asztalos vagyok, és áfa mentes kata-s egyéni vállalkozó szeretnék lenni. Az lenne a kérdésem, hogy ha pl. egy konyhát készítek, akkor az anyag mondjuk 400000 Ft, a munkadíj 250000 Ft, 650000 Ft-ról kell kiállítani a számlát? Ez egyben számít bele a 12 millióba, vagy ha gyűjtöm a számlákat, akkor azt levonják, és csak a munkadíj számít bele? Az anyag lehet bútorlap, vasalat, csavar stb.
A másik kérdésem az lenne, hogy csak helyszíni szerelésre ki lehet váltani a vállalkozást? Én nem szeretnék telephelyet, nincsenek faipari gépeim, csak kézi gépek, szerszámok.
Köszönöm!
Tamás

0 pont pont pont

12 válasz

Kedves Tamás!

Természetesen a teljes összeget ki kell számlázni (anyag+munkadíj), katás nem érvényesíthet költséget. Természetesen ki lehet váltani csak helyszíni szerelésre is. Halkan jegyzem meg, hogyha az anyagról a számlát a megrendelő nevére kérik, akkor elég csak a munkadíjat kiszámlázni.

2 pont pont pont

Köszönöm a válaszát!

Azt tudom.,hogy a teljes összeget ki kell számlázni.Az anyagot azért nem tudnám az ügyfél nevére megvenni,mert nagykerben vásárolnék és ők nem állítanak ki magánszemélynek számlát.Itt az oldalon olvastam a beépített anyagról,hogy azt máshogy számolják el.Én az anyaggal nem kereskedek,csak felhasználom a bútorkészítéshez.
Idézném amit itt olvastam.

A kőműves nem végez kereskedelmi tevékenységet, hiszen ő nem szerez be árut. Ő anyagot szerez be, persze aki árulja a cementet és a maltert ő kereskedő, de a kőműves nem továbbértékesítési céllal szerzi be, hanem a munkájához anyagként. Az anyagoknak más a könyvviteli fogalma, mint az áruknak. Az anyagok olyan készletek, melyek a termelési folyamatban elveszítik tárgyi jellegüket és megváltozott formába n beépülnek az új termékbe vagy szolgáltatásba. A kőműves átalakítja a por alakú cementet és mondjuk létrehoz egy falat. Tehát ő semmilyen körülmények között nem értékesít, tehát nem kereskedelmi tevékenység. Ön viszont nem alakítja át azt a terméket amit beszerez, nem építi be a szolgáltatásba hanem változatlan formában továbbértékesítési céllal szerzi be, ez viszont az "áruk" könyvviteli definíciója. Persze felmerül a kérdés, hogy érdemes-e külön venni? Én se számolom fel külön az ügyfeleimnek a papírt, hogy eladtam három A4-es lapot, amire kinyomtattam a gazdasági adatot, de nálam a papír anyagköltségként szerepel, mert nem változatlan formában adom át, hanem átalakítom, magyarul ráírok valamit. Mindenképpen ha továbbértékesítési céllal szerez be terméket, melyet változatlan formában haszonnal növelten ad tovább, az kereskedelmi tevékenységnek minősül. Márpedig úgy gondolom, hogy Ön ezt szeretné. Persze ez nem jelenti azt, hogy Ön ne folytathatna szolgáltató tevékenységet, csak bővülni fog a tevékenységi köre.
Üdvözlettel:
Mart L.

A kérdés címe:Katás szolgáltató termékértékesítése

0 pont pont pont

Kedves Tamás!
A KATA-s egyéni vállalkozónak nincs "könyvelése", csak bevételi nyilvántartása, ebbe pedig minden bele számít, mert a vevőjének Ön nem anyagot és munkadíjat ad át, hanem egy elkészült bútort. Az anyagköltséget csak az iparűzési adónál tudja levonni az adóalapból, ha nem a KATA szerinti adózást választja.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Köszönöm!
Ezek szerint a fent idézett kolléga nem jól tudja.Egy autószerelő barátom is gyűjti az alkatrész számlákat,mert a könyvelője azt mondta,hogy a beépített anyag nem számít bele.Ő is Kata-s akkor ott is lehet valami hiba.

0 pont pont pont

Kedves Tamás !
Ha a barátja anyaggal együtt számlázza ki a szolgáltatását , akkor az is bevétele. Az iparűzési adó elszámolásában van lehetőség a fix éves 50.000 Ft helyett a %-os adó megállapítására, ahol az anyag és áru beszerzés levonásba helyezhető és lehet, hogy így kedvezőbb az adó fizetés. Gondolom ezért kell a számlákat gyűjtenie.
Üdv.: Móni

0 pont pont pont

Köszönöm!
Ezek szerint lehet,hogy nekem nem a Kata a lejobb választás.

0 pont pont pont

Kedves Tamás !
Adózásban mindenképpen a Kata a legkedvezőbb adózási forma.
Az iparűzési adóban kell átgondolni a bevétel- anyagköltség eredményét, mert ha éves szinten ez az összeg kevesebb, mint 2.500.000 Ft akkor a %-os jobban megéri Önnek.
Üdv.:
Móni

0 pont pont pont

Jó napot
Megbíztak egy pergola építésevel de mivel nekem a tevékenységi köröm fém megmunkálás ezért nem tudom hogy eltudom-e vállalni más végzettségem nincsen csak a fém ipar
Ilyen esetben ha eltudom vállalni a számlán fel kell tüntetnem a fának az anyag árát is vagy csak elég a munka díj vagy jelen esetben mind a kettő kell a szamlara?
A fa anyag számlát az ügyfél nevére kérném.

0 pont pont pont

Kérje a fa anyag árát az ügyfél nevére.A számlán pedig nem kell meghatároznia, hogy miből készül az a pergola.

0 pont pont pont

Abban az esetben ha egyéni valallkozó katás rendszerben vagyok és egy cég alvállalakozóként akar foglalkoztatni és megfogjuk haladni a 3 milliót melyik adóforradalom lenne nekem a célszerű?

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!

Ez sok tényezőtől függvénye. Nincs olyan válasz (pláne ennyi információ alapján) ami mindenkire egyaránt érvényes.
Ön ismeri vállalkozása sajátosságait, jövőbeni piaci lehetőségeit. Könyvelője pedig a választható adózási formákat.
Üljenek le, és az adatok tükrében válasszák ki a megfelelő adózási formát.

0 pont pont pont

Nincs akadálya annak, hogy az anyagot az a személy vásárolja akinek a szolgáltatányújtást végzik. Ebben az esetben a vállalkozónak csak a szerelési szolgáltatást kell kiszámláznia. Azt, hogy ki veszi az anyagot, megállapodás kérdése. Mondok egy példát, ha mondjuk nekem eleve van fám és megkérek egy asztalost hogy szerelje össze, csavarom is van hozzá, miért ne tehetném meg? Ez csupán a felek közötti megállapodás kérdése, hogy hi veszi az anyagot.
Üdvözlettel: Mart L.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ