Nyugdíjas egyéni vállalkozó

T. Könyvelők,

Nyugdíjasként egyéni vállalkozás indításán gondolkozom, olvastam már több leírást, viszont egy-két dolog nem teljesen világos:
1. A kisadózást választanám, nem egyértelmű, hogy 50.000 vagy a 25.000 Ft-ot kell-e befizetnem.
2. A vállalkozás jövedelmének lesz-e valamilyen hatása a nyugdíjamra a későbbiek során.

Előre is köszönöm a válaszukat!

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Zsolt!
Nyugdíjasként Önnek 25.000 Ft-ot kell fizetnie KATA-sként. Ez nem jelent biztosítási jogviszonyt, így semmilyen TB ellátásra nem jogosít, tehát sem táppénzre betegség esetén, sem pedig nyugdíjemelésre.
El kell gondolkodni azon, hogy a befolyó jövedelmek alapján esetleg más adózási formát választhat, mi éri meg jobban.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Kedves Zsolt ! Kérdésből nem derül ki hogy mivel szeretne foglalkozni. A Kata 25000 Ft, és nincs jövedelem korlát. Általában a Kata azoknak éri meg, akik szellemi munkát végeznek, azaz nem nagyon tudnak költségeket elszamolni.

1 pont pont pont

Kedves Zsolt! A KATA havi összege 25e Ft, mivel Ön nyugdíjas. Pontosan mivel szeretne foglalkozni?

Üdvözlettel

V.András

1 pont pont pont

Kedves Könyvelők!

Először is köszönöm a válaszukat!
Két dologgal foglalkoznék főként, az egyik tisztán szellemi munka (informatika), a másik viszont egyfajta kereskedelem, egyedi termékeket készítek, aminek azért van anyagköltsége.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Amennyiben nem a KATA adózási formát választaná, a kivett jövedelem után fizetne 15% szja-t és 10% nyugdíjjárulékot, valamint havi 7.500.- forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ennél az adózási formánál lehetőség van költségelszámolásra, míg a KATA-nál nincs. Mivel fizetne nyugdíjjárulékot, nyugdíj újraszámításra lenne jogosult.

Üdv: Haász Tímea

1 pont pont pont

Azt olvastam, egy évig lehet tételes költségelszámolást csinálni. Rögtön meg kell adnom az adózás módját, vagy amíg nincs olyan nagy bevétel (ezáltal kivétel sem) ez az adózás, utána KATA?

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Ha rögtön KATA-t szeretne, vagy átalányadózást, akkor azt rögtön a bejelentkezéskor jelezni kell. Ha egyiket sem választja, akkor automatikusan költségelszámolós lesz. KATA-t bármikor választhat menet közben, ha a következő hónaptól KATA-s szeretne lenni, akkor hónap végéig be kell jelentenie, hogy a következő hónaptól a KATA szerint kíván adózni. Ezt a 19T101E nyomtatványon kell bejelentenie. Ugyanígy ki is lehet lépn bármikor a KATA-ból, de 2 évig nem léphet vissza. Arra figyelnie kell, hogy melyik jövedelmet melyik időszak alatt szerezte, tehát időben kell váltani.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ