Számlázás

Kedves Fórumozók!

Fôállás mellett szeretnék vállalkozásba belefogni (kisebb grafikai munkák), de mivel még bizonytalan a bevétel mértéke, és amúgy is év közepe van, nem szeretnék még KATA-zni. Kérdésem, hogy ha egy ügyfél számlát szeretne kérni az elvégzett munkáról, akkor annak mi a menete? Lehet, hogy külföldi megrendelôk is leszek, ez esetben hogy kellene eljárni? Próbáltam utánanézni, hogy mekkora éves összeg felett kell adózni, 840e ft-ot olvastam, jól értelmeztem? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel, Dóra

0 pont pont pont

5 válasz

Mindenképpen meg kell várnia,mekkora lesz az éves várható bevétele. Csak utána érdemes esetleg Kata-znia!

0 pont pont pont

Kedves Dóra!

Amennyiben bizonytalanok a vállalkozási bevételek, próbáljon először megbízási szerződés illetve alkalmi foglalkoztatás keretei közt tevékenykedni. Vélhetőleg az üzleti partnerei kifizetőnek minősülnek, így nem okoz gondot számukra a fenti jogvisznyok kezelése.

Amennyiben tartósan, tervezhetően keletkeznek felkérései, akkor érdemes megfontolni a vállalkozás indítását és meghatározni annak adózási formáját.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat! Mindenképpen szeretnék a jövőben vállalkozást indítani, de nem szeretnék fejest ugrani a dologba, míg kicsit bizonytalan. Addig amíg nem érek el egy bizonyos bevételt, nem szeretném fizetni pl. a KATA-t, de ahhoz hogy legyen több munkám (és bevételem), növelnem kell a portfólióm, ahhoz pedig munka kell, így megint a kályhánál vagyok. Ezért szerettem volna érdeklődni, hogy milyen opciók vannak ebben a köztes időszakban.

0 pont pont pont

Ha ügyfél számlát kér, akkor mindenképpen ki kell váltania az egyéni vállalkozói igazolványt, számlatömböt vagy számlázó programot kell vásárolnia. Én csak javasolnám a KATA vállalkozást, mert egyenlőre az a legegyszerűbb vállalkozási forma.
Üdv:Mészárosné Ördög Erika

0 pont pont pont

Kedves Dóra,

Mivel Önnek van főállása, az esetében havi 25 ezer forint lenne a kata adója, függetlenül attól, hogy van-e bevétele/jövedelme, vagy nincs.
Ebben az esetben tanácsolnam, hogy főállásúnak nem minősülő egyéni vállalkozóként válassza a tételes költségelszámolást, ugyanis ennél az adózási módnál csak akkor keletkezne adó és járulékfizetési kötelezettsége, ha kivétet vesz ki. Előttem ez tűnik most a legbiztonságosabbnak. Így számlaképes lenne, de mivel főállásúként biztosított, nem kellene aggódnia a veszteség miatt. Aztán év közben, amikor már biztos benne, hogy jobban megéri a katat választania, a könyvelője rövid átfutási idővel át tudja jelenteni.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ