Áfa levonási jog NAV igazolás

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémában kérnék segítséget: NAV-tól igazolást kell kérnem, hogy egy pályázat kapcsán nincs áfa levonási jogom. Ezt az IGAZOL nyomtatványt hogyan kell kitölteni, hogy ilyen igazolást kérjek, mert a nyomtatványon nem tudok eligazodni sajnos.
Köszönöm előre is.

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Kovács János,
Ez rejtély, minek kérnek ilyet. 11 éve dolgozom pályázatokkal, mindig az adószám középső számjegye (1-2-3), illetve a pályázói nyilatkozat volt az irányadó. De hát ha nincs a pályáztatóknál szakmailag képzett pénzügyes, akkor fura dolgokat tudnak kitalálni, az évek során számos harcot vívtam meg velük.
Már csak azért is furcsa az elvárás, mert az adott tevékenységgel összefüggésben merül fel a levonási jog és nem csak úgy általában, valamint ugye az áfa-törvény is korlátoz bizonyos esetekben levonási jogot.
Az IGAZOL nyomtatványon amúgy én sem találok ilyen mezőt, ahol ezt igazolná az adóhivatal.
Ha további gondja akad, keressen meg.
üdvözlettel:
Varga Anikó

3 pont pont pont

Tisztelt János!

Egyetértek az előttem szólóval. Ilyen igazolást a NAV nem fog tudni kiadni. Az áfa levonási jogot nem az adószám határozza meg. A végzett tevékenységek esetében sem általánosíthatunk. Az Áfa tv. az ami meghatározza mikor, milyen esetekben lehet valakinek joga érvényesíteni az áfa levonást.
Az említett pályázatnak van kiírása, felhívása, útmutatója. Kérem másolja be azt a szövegrészt, ahol erről Önnek igazolást kell kérnie, vagy Önnek nyilatkoznia kell.
Akkor talán a többiekkel együtt, bővebben is tudunk segíteni.
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

A Navhoz kell fordulni írásos kérelemmel. https://nav.gov.hu/nav/archiv/adoinfo/art/art_afalevon.html

0 pont pont pont

Jó napot!

Szeretném megkérdezni, hogy megoldódott-e a probléma? Most nekem is ilyen igazolásra lenne szükségem, de nem tudom, hogy kérjek ilyet, egyáltalán létezik-e ilyen?
Üdv. Alföldi Barbara

0 pont pont pont

Kedves Kérdezők!
Ez nem probléma! Egyszerűen az ügyintéző olyat kér, amire a NAV nem kötelezett. Ennél jobb csak az amikor a bank egyéni vállalkozótól mérlegbeszámolót kér. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy tessék beiratkozni egy megfelelő képzésre! Tehát aki ilyet kér Önöktől, nem ért hozzá, innentől kezdve nem is kell foglalkozniuk a kérelemmel!
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Alföldi Barbara!

Igen, a probléma megoldódott. Epapir-on kell írni egy kérelmet. Ebben kell leírni, hogy mire lenne szükség. Az IGAZOL nyomtatvány nem jó erre a célra.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ