Kata-s vállalkozó kötelezettségei

Alkalmazottat nem foglalkotató KATA alany egyéni vállalkozó esetében fennáll-e a '01-es bevallások elkészítésének kötelezettsége - kiegészítésként gépjármű nincs.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves János!
Szerintem nem!

0 pont pont pont

Kedves János!

A kérdésében megjelölt nyomtatványon bevallható adónemek közül - alkalmazottat nem foglalkoztató KATA-s egyéni vállalkozóként - egyetlen adónem szerint sem keletkezik adókötelezettsége. Így ezt a bevallási nyomtatványt nem kell benyújtania, és benyújtás hiányában az NY jelű nyomtatványt sem.




1 pont pont pont

Már 2 éve van, hogy ha az alkalmazottat nem foglalkoztató KATA-s egyéni vállalkozónak általános adóigazolásra van szüksége, akkor 5 évre visszamenőleg kérik a '08, '58 és '01 bevallásokat. Ez még hagyján, de a NAV megjegyzi és hónapokig lehet küldözgetni a "0"-ás bevallásokat. Ráadásul a NAV még a fejemhez is vágja, hogy miért nem adtam be évente az NY nyomtatványt.

Most azon gondolkozom, hogy nyomjam be mindenkinek az NY-t, vagy várjak, hogy kinek kell majd valamikor beadni ezt a százharmincvalahány bevallást.


0 pont pont pont

Kedves Annamária!

Őszintén megdöbbenek néha a NAV-on is. Én nemrég kértem két ilyen vállalkozónak adóigazolást, de nem kértek ilyesmit. Ott sem biztos, hogy mindig minden ügyintéző a helyzet magaslatán áll. De az is lehet, hogy valami a törzsadattárban nem megfelelő. Azt is érdemes lekérni, és ha valami rosszul lett bejelentve, ki kell javítani.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ