Egyesületi tagdíj utólagos számlázása

Nemrég vettem át egy Egyesület könyvelését, amely egy másik Egyesületnek tagja, és annak meg az ügyfelem a tagja. 2015-2016. évben úgy oldották meg a tagdíjat, hogy nem állítottak ki egymásnak számlát, hanem egy jegyzőkönyvet készítettek tagdíj kompenzációról (mindkettő részről ugyanannyi az éves tagdíj) és azt számolták el költségként, bevételként. Ebben elismerték és rendezettnek nyilvánították az egymás felé való kötelezettségüket. Az előző könyvelő nem szorgalmazta ebben az esetben a számla kiállítását. Ez így szabályos volt-e, vagy úgy lenne a jó, amit szeretnék elérni, hogy utólag állítsanak ki számlát már 2015-2017 évekre egyben és 2017. évre készüljön egy ilyen kompenzációs jegyzőkönyv? A másik fél nem akarna már foglalkozni, számlázni a 2015-2016 évekre visszamenően. Vagy most utólag állítsanak ki az elmúlt évekre dátumozva számlákat? Vagy mi lenne a helyes megoldás, mivel több évet érint? A választ előre nagyon szépen köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Üdvözletem!

Számlának biztos, hogy lennie kell, még az tűnik életszerűbbnek, hogy most rendeznek 3 évi tagdíjat, tehát most állítanak ki három évi díjat tartalmazó számlát. Ugyan ilyen fajta rendezést visszamenőleg még nem kellett csinálnunk, de a számla 2016-os dátummal, nem tűnik jó megoldásnak. Bár nem tudom, van-e jogi gond azzal, ha három évi tagdíjat most valaki egy összegben fizet be, visszamenőleg.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Tagdíjról nem kötelező számlát kiállítani. Persze tiltani nem tiltja semmi.
2015-öt már biztosan nem bolygatnám. 2016-ot is hagynám ennyibe, ha nem akarnak ezzel már foglalkozni. A jövőre vonatkozóan ajánlanám az Egyesületnek, ha lehet számlát állítsanak ki, utána ennek kiegyenlítését akár kompenzációval is teljesíthetik. Hangsúlyozom, nem kötelező, tehát akár mondhatnak rá nemet is.

Üdvözlettel:

Váradi Ágnes

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ