KATA-s fotóriporterként mi kerülhet számlára?

Üdv!
KATA-s Fotóriporterként csak az kerülhet a számlára a tétel megnevezésekor, hogy: "Fotóriporteri szolgáltatás"?
Vagy elég annyi, hogy "Fotózás" vagy részletezőbb megnevezés, pld. "portréfotózás interjúhoz"?

Előre is köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Kérdező!

A számlán szereplő szolgáltatás megnevezésére nincs konkrét törvényi előírás, a vállalkozás indításakor bejegyzett tevékenységből adódik a szöveg. (Egyéni vállalkozói Önálló Tevékenységek Jegyzéke 742003 "Fotóriporteri szolgáltatás". Ezt elegendő szerepeltetnie a számlán. Amennyiben a megbízója pontosabb megjelölést szeretne, (pl, esemény, helyszín időpont) az is szerepeltethető.

A szövegnél nagyobb jelentőséggel bír az egyéb közlemények feltüntetése (Kisadózó, Alanyi mentes stb ...)

1 pont pont pont

Üdv!
Sehol nem találok információt arra vonatkozóan, hogy a Fotóriporteri tevékenység bizonyítványhoz kötött e vagy nem???

Előre is köszönöm válaszukat!

0 pont pont pont

Kedves Márta!

Valószínűleg igényel valamilyen szakképzettséget, nem elegendő egyszerűen "kattogtatni". A KSH FEOR-08 (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere) szerint a szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglalkozások a 9. csoportban találhatók. Böngéssze nyugodtan, hasonlót sem fog benne találni.

Az egyéni vállalkozói tevékenység indításához nem kellett igazolni a szakképzettséget? Esetleg érdemes érdeklődni okmányirodában/kormányablaknál, hátha ott tudnak valami használhatót mondani.

1 pont pont pont

Kedves Márta!

Egyet értve az előttem szóló Kft. véleményével, annyit még megemlítenék Önnek, hogy az okmányirodai nyilvántartás a legmegfelelőbb a kérdés megválaszolásához, mert teljesen egyértelműen az adott tevékenységet párosítja a képesítési előírást szabályozó jogszabállyal. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem szükséges szakképesítés. Egy példát mondanék Önnek a mi szakmánkból. Regisztrált mérlegképes könyvelő, csak a 10 millió forintos nettó árbevétel elérő vállalkozások számára kötelező. Ezen árbevétel alatt a könyvelést bárki -laikus végezheti számla ellenében. Megdöbbentő de így van. Elképzelhető, hogy az Ön tevékenységénél is van egy meghatározott szint, hogy egy csoportképhez már szakmai képesítés szükséges, a szomszéd arcképének elkészítéséhez nem kötelező. Ennek érdemes utána járni az okmányirodánál és amire hivatkoznak pl. jogszabályra azt végig elolvasni. Így sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát. Én ezt javasolnám, persze sokszor elkövetik azt a hibát az ügyfelek, hogy előbb indítanak vállalkozást mielőtt könyvelővel egyeztetnének. Tény, hogy pl. egyéni vállalkozónak nem kötelező ezen szolgáltatást igénybe venni, mégis tanácsos, mert bonyolult a szabályozás, sokszor egymásnak is ellentmondó rendeletek vannak, arról már nem is beszélve, hogy jövőre valószínűsíthetően jön az új adózás rendjéről szóló törvény és adózási perrendtartásról szóló törvény.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ