Visszamenőleg adóbevallás, -befizetés

T. Hölgyem, Uram,

Szeretnék információt kérni azzal kapcsolatban, hogy lehet-e több évre visszamenőleg adót bevallani és kifizetni. Van egy lakásunk és ki van adva albérletbe.Az albérleti díj számlára érkezik, amit a NAV tudtommal 5 évre visszamenőleg ellenőrizhet még akkor is, ha bezárom a számlát. Lehet-e olyat csinálni, hogy bemegyek a helyi hivatalba, ahol elmondom, szánom-bánom amit tettem, de kifizetem amit kell és tiszta lappal zárom az elmúlt 5 évet. Mert hát nincs kedvem azon aggódni,hogy mikor jelentkezik az öltönyös az ajtóm előtt.

0 pont pont pont

13 válasz

Tisztelt Kristóf!

Igen, lehet. Az elévülési idő naptári időtartamban valójában 7 év. Jelenleg a 2011 - 2015 évek beadott szja bevallásainak adattartalmát helyesbítheti önellenőrzéssel.

Az évenkénti pozitív adókülönbözetek mellett önellenőrzési pótlékot is kell fizetnie. Ennek összege a késedelmes időszakokra vonatkozó jegybanki alapkamatok és az adókülönbözetek szorzata. (Az alapkamat elég gyakran változott az elmúlt hét évben, de a NAV honlapján található pótlékkalkulátor.)

0 pont pont pont

Kedves Kristóf,

Olvassa el, ha kérdése van nyugodtan hívjon fel a megadott elérhetőségen.

http://ado.hu/rovatok/ado/javitsuk-a-hibas-szja-bevallast

Üdvözlettel:

Csaba

0 pont pont pont

Tisztelt Kristóf!

A fenti kollégáim alapfeltevésnek vették, hogy rendelkezik egyátalán SZJA bevallással a fent megnevezett időszakra. Önellenőrizni csak a határidőre beadott bevallásokat lehet!

Ha egyéb kérdése lenne, akkor kérem keressen a megaott elérhetőségek egyikén.

Üdvözlettel:

Csizmás Pál

0 pont pont pont

Tisztelt Hölgyem/Uram, hasonló kérdéssel fordulok Önökhöz illetve hozzátennék az előzőhöz. 2015 óta tanulok és élek külföldön, a TB-t Magyarországon fizettem amíg el nem helyezkedtem (több, mint 2 évig), mert bejelentett lakcímem van otthon. Az adószámlakivonat azt mutatja, hogy ez alatt az idő alatt nem történt befizetés, míg az minden hónapban teljesült. A probléma az lehet, hogy a kiköltözéskor azt tanácsolta az ügyintéző, hogy "nullásan" ez után is beadhatom az adóbevallásokat, de ez nem kötelező. Ha az egészségügyi járulékot otthon fizettem, mégis az lenne? Mi a teendő, ha erre a problémára csak most lettem figyelmes? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: M. Tímea

0 pont pont pont

Kedves M.Tímea,

nem teljesen világos a kérdése.
Amennyiben külföldön tartózkodik tanul itthon az SZJA bevallását 0-san beadta az rendben van, az adófolyószámláján az SZJA "sorban" tényleg nem fog ott semmi befizetést látni csupán az egészségügyi biztosítás "sornál", ami teljesen jó.

Amennyiben van egyéb kérdése és a segítségére lehetek, kérem keressen meg az egyik elérhetőségemen!

Üdvözlettel:
Kenderesi Róbert

0 pont pont pont

Kedves Tímea!

Arra gondolt esetleg, hogy az egészségügyi hozzájárulás havi befizetések összegei nem jelennek meg az adófolyószámláján?
Amennyiben utaláskor a közlemény rovatba beírta az adóazonosító jelét, akkor meg kell jelenniük. Ha ez nem történt meg az utalások bizonylataival (bankkivonat, szűkített számlatörténet) meg kell keresnie egy NAV ügyfélszolgálatot/Kormányablakot, és ott orvosolják a problémát. (Természetesen ezt meghatalmazott útján is megteheti.)

0 pont pont pont

Kedves Hölgyek/Urak.

Szeretném a segítségüket kérni. Még mielőtt leírom a sztorimat, közlöm önökkel hogy nagyon "buta" vagyok ebben a témában.

- Én 2016 márciusában mentem ki Angliába dolgozni, az akkori főnökömel csináltunk is NI number számot, be is voltam jelentve mint egyéni vállalkozó, kb 8-9 hónapig tartózkodtam kint, aztán hazajöttem. Azalatt a 8 hónap alatt kint fizettem adót így a magyar bevallásomat 0-ra írtuk meg. Ám 2017-18 évben újra kimentem dolgozni egy másik magyar embernél aki ugyan úgy egyéni vállalkozóként jelentett be, aztmondta intéz mindent, viszont én a kinti (angol) könyvelőmtől semmi papírt, iratot, levelet nem kaptam adó bevallás céljából. Pár napja mondta hogy ez az én feladatom, ezzel nem tud mit kezdeni....
Kérdésem az volna, hogy amit én itt Angliában megkerestem összeget, azt hogyan tudnám 2 évre visszamenőleg akár Magyarországon bevallani ? Szeretném hogy tiszta legyen ez az egész bevallásos dolog. Kintlétem alatt folyamatosan fizetem az otthoni (Mo) Tb járulékaimat- effelől nincs is tartozásom a Nav felé.

Legjobban attól tartok hogy a ledolgozott éveimbe nem számolják bele a kintlétem alatt töltött/ ledolgozott időt.

Köszönöm előre is annak aki megpróbál nekem segíteni.
Esetleg ha akad olyan aki érdemben is tudna ezügyben tenni nekem valamit, fizetnék is érte.

Köszönöm annak aki elolvasta.
Minden jót.

Miklós. (Egy kint dolgozó fiú)

0 pont pont pont

Tisztelt Miklós!
Néhány kérdésem lenne az esetéhez.
- Angliában volt egyéni vállalkozó 2017-18-ban?
- Angliában fizette az adót és a járulékokat?
- Mo-on TB járulék alatt a 7110/7320 Ft-ot értjük vagy más jogviszonya is van?
Köszönettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Tisztelt Uram!

Május 20.-án alapítunk céget. Viszont május 7-10-ig szakmai képzésen veszünk részt, azért hogy a cégben egy papír ami kötelező meglegyen, erről számlát kérünk. Amint megalapítjuk a céget ezt le lehet írni utána? Elég költséges ezért hondoltuk.köszönjük

0 pont pont pont

Kedves Boglárka!

Csak akkor számolhatja el költségnek, ha a számla teljesítési dátuma későbbi, mint a cégalapítás. No persze és a cég nevére, adószámára szól a számla. De ha nem alapította meg még a céget, akkor nem lehet rajta a számlán, az adószám meg kötelező tartalmi eleme a számlának cégeknél.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Ma köztartozás mentességről 0-ás igazolást kértünk az illetékes NAV-tól CSOK miatt. Az ügyintéző közölte, hogy a férjemnek nem készült el az adóbevallása 2015-ben amit az akkori munkáltatónak kellett volna elkészítenie. A munkáltató a férjemnek elmondta, hogy az adóbevallást ők készítik, nincs teendője vele. Ezt azonban elmulasztották. Nagy szükségünk van az igazolásra, mit tehetünk ezügyben? Válaszát előre is köszönöm! Pekk Adrien

0 pont pont pont

Kedves Adrienn!
Be kell adni a bevallást az M30as igazolások alapján és meg fogják adni az igazolást.

0 pont pont pont

2015-ös évre elmaradt bevallást még idén december 31-ig lehet pótolni!
Amennyiben a cég azt vállalta, hogy ők adják be a bevallást, 2015-ben még volt ilyen forma, akkor a cégnek ki kellett adni M29-es igazolást. Ez alapján a bevallást el lehet készíteni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ