KATA-s, alanyi adómentes, nem áfakörös vállalkozással kapcsolatos teendők

Üdvözlöm!
KATA-s, alanyi adómentes, nem áfakörös vállalkozást szeretnék alapítani, mint egyéni vállalkozó.
- Ügyfeleim csak magánszemélyek lesznek. Előreláthatólag nem fogom meghaladni a 12 milliós éves alanyi adómentes keret, és a havi 1,5 millió forintot sem. (Kívánom, hogy olyan jól menjen, hogy meghaladjam és a következő kérdés erről szóljon.)
- Iparűzési adónál egyszerűsített (sávos) adómegállapítást veszek igénybe, 12 millió forint alatt ez 50.000 Ft/év.
- Alkalmazottam nem lesz.
- A vállalkozást ügyfélkapuval magam alapítom. A kamarai regisztrációt 5 napon belül az IPA bejelentést 15 napon belül intézem. (A kamarai díjat évi 2-szer fizetem, havonta a KATA-t utalom.)
- ÖVTJ szám le van ellenőrizve, a leendő tevékenységem nem engedély- és telephelyköteles.

Billingo számlázóval fogok számlázni, elektronikus számlázást választva és számlázórendszerem a NAV-val össze lesz kötve. Ebből a programból bevételi nyilvántartás pár kattintással exportálható. A havi és éves kereteket a program számolja és figyelmeztet a határok megközelítésénél.

Kérdéseim a következőek:
- Ilyen esetben kell-e NAV a 2208-as jelű, „Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról” elnevezésű nyomtatvány-t havonta beküldeni?
- Bármilyen könyvelőt megkérdezek, havi 15-20 ezer forintos díjért számlák darabszáma esetén még magasabb díjért vállalná a könyvelést. Kérdésem, hogy konkrétan, mit takar esetemben ezért a díjért a könyvelés? Milyen teendői vannak a könyvelőnek havi szinten a vállalkozásommal?
A számlák elektronikusak, kinyomtatni nem kell. A kereteket figyeli a program. A bankszámla össze lesz kötve a programmal, így a számlakiegyenlítést is figyeli, de ha nem, pár kattintással kiegyenlítettre nekem kell a saját bankszámlám alapján állítanom. Félreértések elkerülése végett írom, ha van bármi speciális dolog, amit neki ki kell számolni stb. örömmel kifizetem a díjat, mert én nem vagyok könyvelő. Csak konkrét esetemben nem látom tisztán ezért a díjért a könyvelő havi szinten milyen munkával járul hozzá a vállalkozásomhoz.

Önök szerint a felsoroltak alapján van-e szükségem könyvelőre?

Köszönettel,
Andrea

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Andrea!

Először a könnyebb része:

A 08-as bevallást csak akkor kell küldeni, ha Önnek van alkalmazottja. Viszont ha egy adott évben bármely hónapban van, onnantól év végéig küldeni kell.

A nehezebb része:
Elvileg nem kell, ha Ön elég magabiztosan tudja vezetni az alapnyilvántartást, akkor az év végi adatszolgáltatást maga is el tudja készíteni (feltéve, hogy nincs 08-as). Sokan ezt nem merik bekockáztatni, ezért könyvelőhöz fordulnak. A könyvelők oldaláról nézve az ő (a mi) munkájuknak van egy óra, vagy eset díja. Kicsit olyan, mint az autószerelő, akinek mindegy, hogy motorblokkot javít, vagy égőt cserél 1-1 óra ugyanúgy X forintba kerül. Itt is mindegy, hogy alapnyilvántartás, vagy kettős könyvvitel, mindig ugyanannyi egy óra díja. Ezért lehet ilyen fura az összeg. Egyébként vidéken egy gondolattal olcsóbb, ott lehet, hogy 10-15 között is talál.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Ferenc!

Köszönöm a nagyon korrekt és egyenes választ, illetve a magyarázatot is, így már sokkal jobban érthető a díjszabás. Átgondolom még. De ha lesz még kérdésem vagy valakinek a környezetemben mindenképpen Önökhöz fordulok, természetesen akkor már fizetett szolgáltatás keretében. Önöket fogom ajánlani másoknak is.

Minden együttműködés alapja a kölcsönös bizalom és azt gondolom, hogy olyannal, aki egy ilyen kényes kérdésre egyenes választ tud adni, nem mismásol, azzal a bizalom egyéb kérdésekben is azonnal adott. 
A fent hozott példa jól szemléltet és elfogadható magyarázat is. De amikor megkérdezem, hogy "Mit könyvelnek KATA esetében?" és a válasz a"A számlákat. " Majd megkérdezem, hogy és "azon mit" és a válasz "őőőőő". Érthető, hogy ilyen válaszok után pénzügyeimet, leendő vállalkozásom működését nem szeretném rájuk bízni. Őszintén köszönöm, Andrea
 ui: Ha úgy alakul, Önök vállalnak ilyen kicsi, egyéni vállalkozásoknak könyvelést? Van még szabad kapacitásuk? 

0 pont pont pont

Üdvözlöm!

Igen, tudunk vállalni, de ez ügyben inkább itt keressen: plenuscontobt@gmail.com

0 pont pont pont

A kamarai tagdíjat elég egyszer befizetni, az is sok a semmiért :-(

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ