Számlaképes magánvállalkozó

Angol mint idegennyelv tanárként szeretnék munkába állni nyelviskoláknál, ám a legtöbb freelancer-ként foglalkoztat. Még nincs magánvállalkozóim, de úgy tudom, ehhez szükséges lenne. Amennyiben freelancer-ként dolgozom, hogy működik az adózás? Illetve vállalhatok egyszerre akár két iskolánál is munkát? (Szabadúszóként gondolom, ez lehetséges, de egyáltalán nem vagyok benne biztos.)

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Zsuzsanna!
Ha valaki vállalkozóvá válik, annyi helyen és annyi partnerrel dolgozik, amennyit vállalni tud (ki tud szolgálni).
Ezen a téren megkötések nincsenek.
Üdvözlettel:
Zsóka

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!
Ha valaki vállalkozóvá válik, annyi helyen és annyi partnerrel dolgozik, amennyit vállalni tud (ki tud szolgálni).
Ezen a téren megkötések nincsenek.
Üdvözlettel:
Zsóka

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna! Mindenképpen tisztázni szükséges a fogalmakat. Ön mit ért a freelancer-en és a nyelviskola mit ért alatta: egyéni vállalkozást, vagy adószámos magánszemélyt, ne adjisten megbízási jogviszonyt. Amíg ezt nem tisztázták nem lehet pontos választ adni. Mindegyik speciális jogviszony, vagy vállalkozási forma, mindegyikre más-más adózási szabályok alkalmazandók. Azért merült fel a fogalmak tisztázása, mert Ön olyan kifejezést használt, mint "freelancer-ként foglalkoztat". A foglalkoztatás, mint munkajogi fogalom, munkavállalással, megbízási jogviszonnyal kapcsolatos. A foglalkoztatás a munkaképes korú népesség munkavállalásának, illetve munkával való ellátásának biztosítása. (Dr. Poór Ferenc). A „foglalkoztatás” szóval Ön látszólag kizárja az adószámos magánszemély és az egyéni vállalkozási formákat. Mégis a szövegkörnyezetből, amit leírt az is kikövetkeztethető, hogy a nyelviskolának az adószámos magánszemélyi és az egyéni vállalkozási forma is megfelelhet, mint önfoglalkoztató lehetőségek. Egyik megoldás sem levezethető pusztán egy válaszlevélben, rengeteg tudnivalót kell Önnek elmagyarázni ezekkel kapcsolatban, hogy választani tudjon. Mindenképpen keressen fel egy szakembert, ha jól szeretne dönteni.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ