Áfamentes külföldi beszerzés: áfakörös kontra áfamentes

Üdv! Áfakörbe tartozó vállalkozó vagyok. Van egy konkurenciám, aki alanyi áfamentes. Van egy közös beszerzési forrásunk, ahol EU-s adósszámmal áfa nélkül vásárolunk mindketten. Létezik az, hogy az áfamentes is tud EU-s adószámmal áfa nélkül vásárolni és az itthoni eladásnál egy áfányival olcsóbb lenni mint én? Magyarul, ha valaki alanyi áfamentes, az jogosan vásárol külföldön áfa nélkül és áfamentesen tudja eladni itthon a portékát? Saját magát csapja be vagy az államot? Vagy abszurd módon akkora versenyelőnyt kap az áfamentessége miatt, hogy gyakorlatilag verhetetlen árban? Nem kellene neki itthon valami áfát befizetnie a külföldi áfamentes vásárlása után? Remélem érthető a kérdésem. Köszi a választ!

1 pont pont pont

2 válasz

Kedves Karola!
Az áfa törvény pontosan szabályozza, hogy áfás és alanyi mentes milyen minőségben jár el, hogyan számlát, mikor von le áfát, vagy épp számít fel. Addig jó, hogy mindketten áfa mentesen szerzik be a terméket.
Az alanyi mentes Magyarországon fizeti meg az áfát az adóhatóság részére. Az eladásaira nem számíthat fel áfát, mert alanyi mentes. Tehát ő a beszerzési árába teszi bele az áfát, vagy másképp: kevesebb profit marad az eladott terméken. De kérdezze meg nyugodtan a könyvelőjét is, szívesen elmagyarázza Önnek, mik a különbségek az egyes esetek között.
További szép napot!
Üdv.
Zsóka

1 pont pont pont

Kedves Karola!

Zsóka válaszával egyetértek, csak egy picit kiegészíteném, mert a Közösségen belüli áruforgalomra vonatkozó adószabályok nagyon összetettek, igyekszem tömören összefoglalni.

A közösségi adószám megléte nem adó elöli elkerülésre szolgál (adókiváltásra) hanem a Közösségen belüli kereskedelmi kapcsolatot létesítő adóalanynak kötelező EU adószámmal rendelkeznie. (a közösségi adószámra vonatkozó tájékoztatás a NAV 27. sz tájékoztatója tartalmazza)

Én nem hiszem, hogy bárki becsapja a másikat, vagy adóelkerüléssel versenyelőnyt szerezne, mert amellett, hogy a Közösségen belüli kereskedelmi kapcsolatot létesítő adóalanynak (eladónak és vevőnek is) közösségi adószámmal kell rendelkeznie, a Közösségen belüli árubeszerzés adó alapját és adó összegét minimum negyedévente jelenteni kell a NAV-nak, plusz a Közösségen belüli beszerzésről az adott negyedévben ’A60-as jelentést is készíteni kell, abban az esetben is, ha az adóalany alanyi adómentes.

Sajnos a könyvelőknek kell közölnie a Rossz hírt, de az alanyi adómentes adóalanynak a Közösségen belüli árubeszerzése nem adómentes.
Vagyis a magyar jogszabályokban előírt áfakulcsok alapján az EU-n belül beszerzett áru után fizetendő Áfa-t az adóalany könyvelője bevallja (az Áfa bevallás 11-16 soraiban), de az Áfa kulcs szerint besorolt árura megállapított Áfa-t nem vonhatja le, mert az Áfa törvény 193. §. e) pontja alapján „Az alanyi adómentes adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében a terméknek a 19. § a) pontja szerinti Közösségen belüli beszerzése esetében”.

Mivel az alanyi adómentesség időszaka alatt az alanyi adómentes adóalany az előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult (lásd Áfa törvény 187. §), a versenytársának nincs nyereség előnye Önnel szemben, mert ahogy Zsóka írta (a le nem vonható áfa összegével) az áru beszerzési költsége nő, ezért a le nem vonható áfa összegével kevesebb az eladott áru után elért nyeresége.

Kívánunk további szép napot!

Üdv.
Fejér megyei könyvelde csapata.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ