Átalányadózó vállalkozás

Kedves Kollégák!

Adott egy átalányadózó egyéni vállalkozó, aki egy kocsmát üzemeltet. A vállalkozón kívül egy állandó és 3-4 alkalmis dolgozik. A vállalkozó terhes lett, nemsokára szülni fog, táppénzre, majd csed-re fog menni. Nem vagyok biztos magamban, hogy a táppénzes és csed-es időre hogyan kellene majd számolni a havi járulékokat, hogy kellene beadni az 58-as bevallást. Volt valakinek már hasonló esete? Táppénz és csed miatt ugye nem keletkezik járulékfizetés, viszont az átalányadó miatt mégiscsak meg kéne fizetni valamit havonta. Mi lehet erre a megoldás?

1 pont pont pont

3 válasz

Kedves Gábor!

Ha a vállalkozó táppénzben, vagy CSEDben majd GYEDben részesül, nem kell járulékot fizetnie, mivel a mimum járulékelv alkalmazása alól mentesül az, aki egészségbiztosítási pénzbeli ellátásban, azaz a fentiek valamelyikében részesül. Az egy más kérdés, hogy a táppénz időtartama alatt ún. táppénz 1/3-ot kell fizetni, ez azonban a CSED és GYED esetére nem vonatkozik.

Gubaláné Bíró Szonja

0 pont pont pont

Annyival egészíteném ki Szonja válaszát, hogy az igaz, hogy a minimumjárulékot nem kell megfizetni, viszont a jövedelem utáni adókat meg kell állapítani és megfizetni.

0 pont pont pont

Egyéni vállalkozónak nincs táppénz egyharmad. Ha nem kap jövedelmet, akkor mi után fizet? Ha CSED-en, illetve GYED-en lesz, akkor abból az egészségbiztosítási pénztár levonja a járulékot és az szja-t.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ