Végzettséggel rendelkező kozmetikusként lehetek adószámos magánszemély?

Teljes munkaidő (nem szépségipari munka) mellett szeretnék otthon kialakított helységben kozmetikai tevékenységet folytatni (TEÁOR 960203). Pályakezdő fiatal vagyok, anyagiakban nem férne bele a szalonbérlés+KATA, de szeretném a szakmámat gyakorolni, az anyagköltséget emellett megtéríteni, esetleg egy kis plusz pénzt keresni. Egy ismerősöm mondta, hogy lehet "adószámos magánszemélyként" is tevékenységet folytatni. Egyik 2021 júniusi cikkben azt olvasom, hogy végzettséghez kötött tevékenységet nem lehet így adózva végezni, csak egyéni vállalkozóként. Viszont egy másik akkor íródó cikkben pedig, hogy lehet, de ellenőrzéskor az adóhatóság mérlegelheti a tevékenység üzletszerűségét és adóhiányt állapíthat meg.

Akkor mi az igazság? Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!
Az, hogy adószámos magánszemély, vagy egyéni vállalkozás alapjába véve a rendszeresség dönti el. Azonba erre nincs egyértelmű joggyakorlat mi a rendszeresség. Azonban cseppet sem egyszerű adminisztatíve az adószámos magánszemély. Inkább küldök erről egy összefoglaló videót. Ez alapján talán el tudja dönteni merre tovább. Az adóhatóság átminősíthet szerződéseket és helyzeteket, de ha ezzel nem értünk egyet a NAV-ot is be lehet perelni.
https://www.youtube.com/watch?v=eoalSfbPiYY&list=PLMPYAEbOmdLWp_R1WC2mXZ6_zhQ_L9ozq&index=1&t=7s
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Mariann!

Véleményem szerint nem csak a rendszeresség a kérdés itt, de ebbe ne menjünk bele, nem az a lényeg. A lényeg, hogy szerintem vannak alternatívák az adószámos magánszemélyen kívül, amik még olcsóbbak is lehetnek.

0 pont pont pont

Kedves Accuratus Könyvelés! Ki tudná fejteni, milyen más lehetőségek vannak, vagy esetleg tudna egy olyan weboldalt linkelni ahol ez megtalálható? Őszintén nem hallottam még más lehetőségekről.

0 pont pont pont

Minden bizonnyal az egyéni vállalkozásra gondolt a kolléga, nullás havi 58-cas adóbevallásal. Tehát amig nem vesz ki jövedelmet addig nincs semmilyen adó, feltéve ha van főállású munkaviszonya.
Üdvözelttel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ