Tőzsde és adózás

Sziasztok! :)
Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy el szeretnék kezdeni az európai tőzsdén kereskedni, részvényeket/ETF-eket vásárolni. Magyar állampolgár vagyok, magyar lakcímmel, ciprusi cég a munkaadóm és onnan kapom euróban a fizetésemet egy magyar folyószámlára. Ha belföldi, illetve külföldi bróker cégnél szeretnék számlát nyitni, milyen adózási kötelezettségeim vannak? Kell egyáltalán adóznom az eladás utáni profit illetve az esetleges negyed évente kapott osztalék után?
Ha bármilyen plusz infóval szolgálni tudok, akkor nagyon szívesen. Előre is köszönöm a válaszokat. :)

0 pont pont pont

4 válasz

Üdv,

Az osztalékjövedelem - ha Cipruson nem adózol - akkor itthon a külön adózó jövedelmek kategóriába tartozik, és év végén, a bevallásban kell adóznod utána. Ciprus benne van a kettős adóztatási egyezményben, tehát, ha ott adót vonnak, azt itthon elismerik. Ez esetben igazolás kell róla és itthon nincs adókötelezettség. Az osztalékjövedelem nem jelent egészségbiztosítást, így ha meg is élsz belőle, itthon külön kell befizetni a 8000 EÜ szolgáltatási járulékot.

Gubala Feri

1 pont pont pont

Kedves Feri,

köszönöm a gyors választ.
A kérdés eredetileg nem a jövedelmemadó illetve egészségbiztosításra irányult, hanem a jövedelemből a tőzsdén kereskedett pénz adózásáról lenne szó (ha kell egyáltalán ilyet fizetni). Ezen belül pedig hogy számít e valamit, hogy külföldi vagy belföldi brókerrel kereskedek.

Kristóf

0 pont pont pont

ez annyira speciális, hogy adótanácsadót tessen keresni. Ez nem a könyvelők dolga :) Szerintem :)

0 pont pont pont

Kezdésnek:
https://elemzeskozpont.hu/tozsde-adozas-tozsdei-nyereseg-jovedelem-utani-adobevallas-2021

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ