Természetbeni juttatás

A kérdésem három részből áll. Munkáltató szeretne vásárolni "szoláriumot" a dolgozói elégedettség javítása céljából.
Fő profilba természetesen nem tartozik a szoli forgalmazása, üzemeltetése. A gép árát szeretné elszámolni költségként.
A dolgozók természetbeni juttatása után nem szeretne ADÓ-t fizetni, ezért a szoláriumra bérleti lehetőséget biztosít (jelentősen a piaci ár alatt, pl. éves bérlet 1000 Ft).
Leírhatja-e költségként a gépet?
A NAV felülbírálhatja-e a bérlet árát? Követelheti-e a piaci ár szerinti szolgáltatás járulékainak befizetését? Jól gondolom, ez a természetbeni juttatás kategória lenne, ha nem lenne bérletrendszer kidolgozva?

0 pont pont pont

1 válasz

Üdvözlöm!

A NAV nem az árat fogja felülbírálni, hanem azt vizsgálja mennyit térítenek a költségekhez viszonyítva a dolgozók. Ha nem értékarányos, akkor az SZJA tv 69-70-71 szerint "egyes meghatározott juttatásnak" minősíti, és e szerint adókötelezettséget állapít meg. Szerintem vagy nem 1000 Ft/évet kellene megállapítani, vagy akkor tényleg leadózni a szabályok szerint. (Legalább az üzemeltetési költséggel azonos térítést fizessenek.) Az, hogy a gép ára hogyan számolható el, más kérdés. Ha kivülről is igénybe vehető lenne a szolgáltatás, más lenne a helyzet. A gépnek nem tudom az árát, azaz hogy kis-, vagy nagyértékű, e szerint kell nyilvántartásba venni. Ezt a könyvelő - a saját számviteli politikájukat is figyelembe véve - meg tudja mondani. Összegezve ki kellene a gép ára alapján számolni, mivel járnak jobban, mert lehet, hogy jobb ha természetbeniként (egyes meghatározott juttatásként) adva leadózzák.

Gubala Ferenc

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ