Éves ÁFA

Sziasztok!

Ha KATA-s e. v. vagyok és éves ÁFA-s, akkor csak annyi a teendőm, hogy januárban a könyvelőmnek elküldöm az előző évi be- és kimenő számlákat?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Hát ezt a könyvelőddel kéne megbeszélni, hogy neki hogyan jó. Nem tudom mennyi anyagod van, de én az éves áfásoktól is elvárom, hogy legalább negyedévente azért megküldjék az anyagukat. Van bőven elég dolog év elején, nem túl buli ilyenkor egész éveket egyszerre lekönyvelni.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező! A bevételi számláit online is látnia kell a NAV rendszerében. A költségszámlák számlaképét .pdf-ben havi szinten célszerű könyvelni. Az áfa levonási jog, az jog, nem kötelezettség, de ezzel nem élni nagy hiba, viszont utólagos levonásról is szó lehet az áfa törvény 153/C § megengedi. A többi a könyvelővel történő megállapodás kérdése, viszont annyi biztos, hogy célszerű havi szinten látni az anyagot. A kolléga aki ebbe belemegy, felthetően laza, nálam olyan ügyfél nincs akinek ne lássam havi szinten az anyagát, mert különben nem tudnék időben beavatkozni a folyamatokba és akkor az egésznek semmi értelme. Ilyenkor vitt anyaggal kapcsolatban általában már csak kaparnak valamit, a baj mindig ebből sül ki, ne sértődjön meg, de ha nekem ilyenkor hoznának egy éves anyagot, valószínőleg az illetőt nem vállalnám. Katában is sok minden van amire figyelni kell. Persze való tény, hogy a könyvelő dolga az utólag hozott anyag rögzítése feldolgozása, de ha valaki tudatos vállalkozó előretekint és a hibát megelőzni kell, nem kezelni, ezt pedig csak szakmai kontroll mellett lehet.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ