Költség

Üdvözlöm!
Kft.-m teherautót vásárol készpénzre. Ez számít az idei évben költségként? A tgk. ára csökkenti az idei év eredményét?

1 pont pont pont

28 válasz

Nem majd az értékcsökkentés csökkenti az eredményt....

2 pont pont pont

Köszönöm szépen válaszát! És ha a cég tevékenységi körében van a gépjármű kereskedelem, és értékesítésre veszem a tgk?

0 pont pont pont

Attól függ mire használja ha megmarad akkor tárgyi eszköz és écs-vel csökkenthető az eredmény, ha tovább adja akkor árú lesz és ráforditásként csökkenthető az eredmény akkor igen.

0 pont pont pont

Köszönöm szépen!

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Nem tudom, hogy milyen cégről van szó és mi a tevékenységi köre, de válasszuk külön a számvitelt és az adózást. Választott beszámoló és számviteli politika kérdése, hogy mit hol és hogyan számol el. A számviteli politikában rögzített értékcsökkenési leírási módszert kell alkalmazni a számvitelben adózás tekintetében pedig a TAO törvény idevonatkozó leírási kulcsát. Ha mikrogazdálkodói beszámolóba van, a kettő ugyanaz. Amennyiben a teherautó a cég tulajdonába kerül, szükséges cégautóadó fizetni utána negyedévente. Abban az esetben ha a benzint tehergépjármű üzemeltetésére használja, akkor a benzi áfája -feltéve ha az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítja meg, levonható. Ennek feltétele, hogy a számlára rákerüljön a rendszám. Személygépjármű üzemeltetéséhez beszerzett benzin esetén az áfa levonása ugyanis kimondottan tilos. A határidőre megfizetett gépjárműadó levonható a cégautoadóból.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

A teherautóba tankolt benzin áfája nem vonható le.

3 pont pont pont
  • +1  Levonható, nincs tételes tiltás!
    2021.12.30. Mart László
  • +1  
    2021.12.19. Tiszai Tímea
  • +1  Igen ez,esetben én is így tudtam,de jó a megerősít
    2021.12.18. Freziz

Benzin áfája semmi esetben sem vonható le, akkor sem ha teherautóba történik a tankolás. Cégautóadó pedig teherautó esetében nem merül fel.

2 pont pont pont

Ha dec 31 ig nem adja el, akkor leltárba kell venni, mint készleten lévő árú és mégsem fogja csökkenteni a adóalapját. De ha Kft. Akkor a könyvelője nyilván tudja.

1 pont pont pont

Akkor jól értem,hogy ez nem befolyásolja az eredményemet? Csak majd,ha eladom? Sajnos a könyvelő nem tudja....

0 pont pont pont

Szeretném megkérdezni Öntől, hogy hogyan könyveltethet egy olyan könyvelővel, aki ezt nem tudja? És ezt így ki meri jelenteni az ügyfelének? Biztosan állíthatom, hogy amennyiben én ilyen választ adnék az ügyfelemnek, akkor egy sem lenne. Az ilyen könyvelők csorbítják a könyvelői szakma megítélésének az értékét.
Még sosem gondolkodott el azon, hogy váltania kellene könyvelés terén és keresnie egy szakembert?

0 pont pont pont

Az áfa benzin áfája levonható, ha haszongépjármű üzemeltetéhez hasznáják. A tiltás személygépjárműre vonatkozik. Áfa törvény 124 § egyértelműem fogalmaz, akkor van tiltás, ha személygépjármű használatához használják. Arról nem is beszélve, hogy több áfa ellenőrzésen is megállta a helyét, a tehergépjárművekhez beszerezett benzin levonásba helyezése, tehát a kollágám tévesen félretájékoztatott, semmi baj, előfördul mindenkivel. Aki dolgozik az hibázik. Azonban a személygépkocsi üzemeltetéséhez beszerzett benzin költség áfatartalma is levonható ha taxiszolgáltatáshoz használják. Áfa tv. 125. §. A terhergépjármű esetén tényleg nincs cégautó adó, ebben az esetben viszont a Kollégának volt igaza.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Hát leírhatnád melyik paragrafus hányas bekezdés melyik pontja szól arról , hogy a benzin áfája levonható a teherautóban használat után mert én nem találom.

0 pont pont pont

T. Kolléga!
Ezt kereskeheted mert ez nincs leírva, az van leírva hogy mit tilos levonni. Amit levonni nem tilos az miért vonnánk le? A tilos levonásnak is némi feloldása. Amúgy az áfa tv. 124-125 § paragrafust kell összefüggéseiben végigolvasni és értelmezni. A főszabály (alapelv) minden levonható ami a vállalkozás érdekében merül fel, a konkrét tiltás az áfa tv. 124 §. a tiltás feloldás 125 §. A személygépkocsi esetén van tiltás csak, de annak is van feloldó szakasza pl. taxi szolgáltatás. Ami pedig nincs leírva, ahhoz a NAV ellenőrzési joggyakorlatát kell ismerni. Persze ez már nem könyvelői tananyag én se ott tanultam.
Laci

0 pont pont pont

Azt írja motorbenzin áfája nem vonható le miért lenne levonható a teherautóba tankolt benzin áfája amikor a benzin áfája nem vonható le? Van kivétel ha továbbértékesiti a benzint,kisérleti fejlesztéshez használja,anyagjellegű ráforditásként termékértékesités adóalapjába épól be.

0 pont pont pont

Konrétan melyik vámtarifaszámra gondolsz? Szerintem egyértelmü. Ami nincs kiemelve, az minden levonható, csak ami tiltva van az nem és akkor ha nem vonatkozik rá a tiltás feloldása sem.

0 pont pont pont

Mit teherautóba lehet tankolni erről beszélünk
2710 12 41 95-nél kisebb oktánszámú
2710 12 45 Legalább 95, de kevesebb mint 98 oktánszámú
2710 12 49 Legalább 98 oktánszámú

0 pont pont pont

Ami ki van emelve, azok nem vonhatóak le, minden más igen, felvéve ha nem személygépjármű!

0 pont pont pont

Tehát akkor a 95-ős a 98 -as benzin ha teherautóba van tankolva nem vonható le az áfája?

0 pont pont pont

Zárjuk ezt a benzin dolgot nehogy valaki az áfát levonogassa, a kolléga rosszul mondja a tgk-ba tankolt benzin áfája nem vonható le!!!

0 pont pont pont

Csak a meghatározott számok alatti benzin nem vonható le. Ami nincs benne a tételes felsorolásba a zárójelbe, az levonható, feltéve ha nem személygépkocsihoz használják.
Ami zárójelbe van, az nem!
Mart László

0 pont pont pont

A teherautóba tankolt benzinröl van szó értsd már meg,hagyd a francba a többi benzint!!!

0 pont pont pont

Nekem továbbra is csak az említett vámtarifaszámokra vonatkozó bezin tiltása jön leg a magyar nyelvtan szabályai alapján. Tehát ami nem ezen vámtarifaszámok alatt vannak azok levonása nem tiltott. Persze az adólevonási jog, nem pedig kötelezettség.

0 pont pont pont

Kedves László!

Engem is érdekelne, hogy a teherautóba melyik vtsz szám alatti benzint szokták tankolni, aminek az áfa-ja levonható? Igaz, az ügyfeleim között nincs senki, akinek benzines teherautója lenne, de a jövőben, ha lenne, akkor lehet, hogy ezzel az információval tudnék nekik segíteni.
Köszönöm előre is.

0 pont pont pont

T. Kolléga!
Bármelyiket aminek nincs megemlítve a törvény tiltó rendelkezése alatt a vámtarifaszáma. Azonban én nem vagyok bezinkutas.
Laci

0 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ, bár reméltem, hogy ennél valamivel konkrétabb választ sikerül kapnom. Igaz, hogy nem benzinkutas, de azt gondoltam, hogy már találkozott ezzel a gyakorlatba, ha belement ebbe a vitába.
Akkor, ha jól értem, ha találok olyan teherautót, amelyik hivatalosan lakkbenzinnel működik, semmi akadálya, hogy levonjam az áfa-ját. Ez valóban így van, kérdés, hogy mekkora ennek a valószínűsége?

0 pont pont pont

Szerintem itt nincs mit vitatkozni, nem arról van szó, hogy kétértelmű a jogszabály, de ha az lenne se itt vitatnám meg, hanem a jogalkalmazó szerv állásfoglalását kérném. Találkoztam a gyakorlatban ami egy ellenőrzésen is megállta a helyét. Az üzemanyag vámtarifaszáma nem volt a listába, valamint nem személygépkocsihoz használtálták, amit rendszámmal bizonyítottak. Tehát pontosan úgy van ahogy mondotta! De a lakkbenzin nem üzemanyag, így ez nem fogadnák el. "Szerintem"
A következő kérdés nehogy az legyen melyik ez a benzin mert fogalma sincs, sőt azt se tudom, hogy mennyi a kettős kötés benne, esetleg olmozott vagy olmozatlan, de ami a lényeg! Ami nincs tiltva (megmelített vámtarifaszámmal) és a törvények alapelveivel sem ellentétes és megfelel a rendeltetészszerű joggyakorlatnak, azzal lehet élni, persze mivel a levonás jog, nem pedig kötelezettség nem kötelező.
Laci

0 pont pont pont

Természetesen a lényeggel egyetértek, de ami félrevezető lehetett az az, hogy a haszongépjármű nem egyenlő a teherautóval, ahol ennek a vitának semmi értelme nem volt. Lehet egyéb haszongépjármű, ahol pl. a 27101251-es vtsz. számú benzin kerülhet a járműbe, de tudomásom szerint jelen pillanatban kizárt, hogy ez egy teherautó legyen. Legfőképp olyan teherautó, ami a kérdező szempontjából lényeges lenne. A cégautóadóról pedig már ne is beszéljünk.

0 pont pont pont

Nos a jegyzőkönyv adatai alapján ezzel nem volt baj, viszont a fűnyíróba töltött üzemanyag levonsát ellenezték arra való hivatkozással, hogy nem lehet eldöntetni, hogy ennek a felhasználása magáncélü-e. Természetesen a cég tulajdonában álló kert karbantartásához használták a fűnyírót. Értelme van! Mert feleslegesen nem adóztatunk, legalább is én nem nem. Amit szakmailag tudok védeni és gyakorlata is van azza én élek, aztán természetesen mindenki azt csinál amit akar. Nem én könyveltem az ügyfelet, nekem felül kellett vizsgálni a ügyet és pont azt, hogy a fűnyíróval mit csináljunk. Nem tudtam olyan érvet felhozni, hogy mivel lehet bizonyítani, hogy a benzin abba ment, viszont ahol volt rendszám azzal nem volt probléma. A kocsik típusához végképp nem tudok hozzászolni, hogy hol kinek mi a hasznon (üzemi használat legyen és ne legyen alkalmas személyes magáncélú használatra) személygépkocsi hiába van a cég tulajdonába ott mindig van vélelmezett személyes magánhasználat, akkor is ha nincs, ez olyan mit a telefon. Régen túlhaladt rajta a kor de ott is van feloldó rendelkezés a 30 %-os levonási tiltás aóol. Call centernek kell lenni. Az egészet azért találta ki a jogalkotó, nehoz az legyen, hogy valaki a magánhasználatra vonja le az áfát vagy számolja el költségként, de ott nem tilos akinél ez jogos és bizonyíthatóan a vállalkozás érdekben merül fel. Nekem nem volt ezzel problémám, mindeni azt csinál vele amit akar. Ha a NAV-nál megállta a helyét, akkor én miért ne vonnám le? Persze mindenki azt csinál amit szakmailak jónak lát.
Laci

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ