Mikor számít bevételnek?

Mellékállású katás vállalkozásom mellett idéntől lett egy ingatlanom, amit bérbe adok. Úgy egyeztünk meg a bérlővel, hogy minden hónap utolsó napján olvassák az órákat, én ez alapján kiszámolom a rezsit, majd a bérleti díjjal együtt kiállítok feléjük egy számviteli bizonylatot, amit következő hónap 15-ig utalnak el. Ez az utalás általában 6-10-e között érkezik meg hozzám. Ezért vagyok most bajban a következő hónappal. December 31-én megkapom az óraállásokat, kiállítom részükre a számviteli bizonylatot még aznap, majd mondjuk január 6-án megérkezik a pénz a bankszámlámra. Ez most nekem a pénzügyi teljesítés miatt 2022-es bevételbe fog számítani, függetlenül attól, hogy a számviteli bizonylat még 2021-ben került kiállításra és egyébként is 2021-es időszakra szól?
Az áfakeretemet melyik évben fogja tölteni ez az összeg?

0 pont pont pont

3 válasz

A kézhezvétel vagy a számlán való jóváirás napja akkor bevétel

0 pont pont pont

Kata-s vállalkozó nem adhat bérbe ingatlant, törvény tiltja. Rövid távra lehetséges. 2012. évi CXLVII.tv 4§. (4) alapján. Ha hosszú távú a bérbeadás, akkor magánszemélyként van lehetőség rá.

0 pont pont pont

Azt írta, hogy katás egyéni vállalkozás mellett, én ebből arra következtetek, hogy a vállalkozása mellett magánszemélyként ad bérbe. Feltételezem, ha tisztában van azzal, hogy meríti az áfakeretét, akkor a tevékenység tárgyi tiltásáról is tud valószínűsíthetően.
Amúgy bevétel 2022, áfa 2021.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ