Adószámos magánszemély szja előleg

Kedves Hölgyem/Uram!
Adószámos magánszemélyként kérdezni szeretném, hogy hogyan kell számolni a negyed évet az SZJA előleg befizetéshez? Ha én szept. 20-a óta vagyok adószámos magánszemély, akkor 20-tól kell számítani a negyed évet, és így január 12-ig kell befizetni az előleget, vagy hónapot kell nézni (szept., okt., nov.), és akkor dec. 12-ig kell befizetni? A másik kérdésem pedig, hogyha számlázom egy terméket, oda tudom, hogy nem kell írni áfa tartalmát, ahhoz a számlázó program beírja, hogy AAM, de ha szállítási ktg. is van, oda is elég az AAM, vagy be kell írni a 27% áfatartalmat?
Köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel,
Timi

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Timi!

Nagy a gyanúm, hogy amit végez, azt nem végezhetné adószámos magánszemélyként. :(
A negyedévnek minden esetben tárgy negyedévet tekintünk, tehát szeptember hónap a 3. negyedév 3. hónapja, azaz október 12-ig kell adóelőleget fizetni. De hangsúlyozom, nem biztos, hogy ez a helyes adózási mód, főleg ha termékről beszélünk.

1 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna. Köszönöm a választ. A 8 órás fő állásom mellett készítek kézműves termékeket, beszéltem egy könyvelővel, ő ajánlotta ezt a formát, mert azon az oldalon ahová felrakom az eladni kívánt terméket (MESKA), ott feltétel, hogy legyen adószám. Mivel nemrég kezdtem, és még igencsak kevés az eladásom és a bevételem (3 hónap alatt 4 eladás 6000 Ft összértékben) ezért ezt látta jónak, de azt is mondta, hogy ha ez megnő, akkor már váltani kell. A számlakiállítással kapcsolatos kérdésemben is tudna esetleg segíteni? Köszönöm

1 pont pont pont

Kedves Timi!

Sejtettem, hogy ez áll a kérdés mögött... azt is tudom, hogy ilyenkor nagyon nehéz, DE nem az összeg határozza meg, hogy lehet-e ezt a formát választani, hanem a rendszeresség.
Adószámos magánszemélyként RENDSZERES GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET VÉGEZNI NEM SZABAD, és az a baj, hogy nincs meghatározva, hogy mi a "rendszeres" ebben az esetben.
Mivel van főállása, simán bevállalhatná a másodállású vállalkozó formát NEM KATÁSKÉNT, és teljesen tiszta lenne az elképzelés, és mivel a kézműves termékeknél van anyag, hozzávaló költség, ilyen kevés bevételnél nullára tudja vinni a bevételt, jövedelmet. ;) Más lenne a helyzet, ha nem lenne főállása, de akkor sem ezt a formát javasolnám.

A szállítási ktg kérdésére nem tudok válaszolni, arra biztos jön majd gyakorló könyvelő, és leírja hogy helyes kitölteni.
Én, mint katás, nem számolnám fel a szállítási ktg-et, hanem belekalkulálnám a termék árába, de mivel Ön nem ez a kategória, ezért könyvelői válasz kell erre.

2 pont pont pont

Kedves Timi!
Ha valaki alanyi mentes, akkor a belföldi összes számlázására vonatkozóan alanyi mentes. Itt nyilván tekintsünk el a kivételektől, mert azok mindig vannak. Az Ön esetében, ha terméket ad el és ahhoz postaköltséget is külön soron számláz, az is alanyi mentes. Soha nem a számlázó program határozza meg az Ön számlázását, hanem tisztába kell lenni, hogy mit számlázunk és annak függvényében választunk, vagy adott esetben paraméterezzünk be bizonyos dolgokat. Ön hiába "csak" adószámos magánszemély, annyi hiányossággal rendelkezik, hogy bátor dolognak tartom ezt egyedül csinálni, még akkor is, ha ilyen kevés a bevétel. Ha gondot okoz a negyedév megállapítása is, akkor hogyan fog határidőre bevallásokat teljesíteni, nyilvántartásokat vezetni, stb. Sok sikert kívánok!

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Minden, amit az adószámos magánszemélyről tudni kell.
https://www.youtube.com/watch?v=eoalSfbPiYY
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Köszönöm mindenkinek a választ, azt hiszem keresek egy másik könyvelő, mert itt a válaszok alapján úgy látom, hogy akinél voltam sajnos nem volt a helyzet magaslatán.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ