Probaidőre adószám

Home Office munkát kezdtem mint idegennyelvvű könyveditor, részmunkaidőben. Egyenlőre egyhetes próbaidőt végzek. A magyar cég euro alapú, áfa-mentes számlát kér tőlem, mert az anyacég német. Még nincs adószámom, sem e.v. nem vagyok. Erre a próbaidőre gondolom adószámot kell kérnem. De ha alkalmaznak, akkor folytathatom adószámmal vagy e.v. kell lennem? (A cég az katalogizált könyvek darabszáma után fizet. A minimum számhoz havi 20-25 óra szükséges.)

Nem találtam az e-tus oldalon tevékenységi besorolást az idegennyelvű könyvszerkesztőre. (Régi digitalizált külföldi könyveket kell katalogizálnom, tartalom, szerző alapján.) Ez a tevékenység engedélyhez kötött? Mi lehet a TEAOR száma?

Köszönöm,
Zoltán

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!
Ha munkavállaló lesz akkor nem kell adószám. Ha egyéni vállalkozó lesz, vagy adószámos magánszemély akkor kell adószám. Ha számlát kérnek, akkor vagy egyéni vállalkozó, vagy adószámos magánszemély létrehozása indokolt!
Üdvözlettel: Mart László

1 pont pont pont
  • +1  gyors válasz
    2021.11.22. Zoltán

Köszönöm válaszát. Megtudtam hogy ezt az szerkesztői munkát nem végezhetem adószámos magánszeméylként, mert rendszeres megbízást kapok. Vállalkozási szerzősédt köt velem a magyar cég és EUROS számlát kér. Igy e.v. leszek. Viszont a cég felajánlott egy un. XOLO számlázási rendszert. Ennek feltétele az e-residency, azaz az Észt állam virtuális állampolgára kell hogy legyek. Egy észt cég végezné a számlázást. Erről én még semmit sem hallottam. Esetleg van valakinek tapasztalata erről? köszönöm

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Ha jól értelmezem, ez a társaság a cégalapítás és a helyi adminisztráció gondját veszi le a válláról (valószínűleg nem ingyen, hisz miért is tenné?)
https://www.xolo.io/zz-en/how-it-works

Biztos, hogy megéri ez a taktikázás, fontos egy észt állampolgárság? Egy magyar ev. gond nélkül létrehozható, EURO-s számlát is kiállíthat a megbízója felé, és akkor kiiktatott egy egyébként fölösleges szereplőt az üzleti modellből.

4 pont pont pont

köszönöm válaszát. Igen, jobbnat tűnik a magyar ev. indítésa. Az észt cég 5% jutalékot kér a pénzforgalom után) üdv.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ