Katás vállakozás beindítása szakképzettség nélkül hogyan a legegyszerűbb?

Üdv! Szeretnék katás vállalkozó lenni mellékállásban. Konkrétan bútorokat készítek és ezzel kapcsolatban, asztalos tevékenységi körrel indítanék vállalkozást. Emellett főállásban alkalmazott vagyok egy autóipari cégnél. Sajnos nekem nincs asztalos végzettségem, a tevékenységi körhöz pedig szükséges. Egy ismerősöm asztalos, de nem abban dolgozik. Viszont szívesen besegítene nekem a munkákban, illetve azzal is, hogy mint alkalmazottat foglalkoztatnám, hogy felvehető legyen a tevékenység. Mi lenne a legköltséghatékonyabb és legegyszerűbben kivitelezhető módja ennek a dolognak, illetve milyen lehetőségeim vannak? A főállást mindketten megtartanánk, valamint a vállalkozás költségei a lehető legkisebbek legyenek, mivel bevétel eleinte bizonytalan lesz valószínűsíthetően. Mennyivel lenne ez a megoldás költségesebb, mintha lenne végzettségem és csak a 25 ezer Ft adót kellene megfizetni havonta?

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Bòdi Gyula,

jòl gondolja alkalmazottal aki vègzettsèggel rendelkezik tudja a tevèkenysègi kört igazolni.
Kata-kènt főállású mellett bevèteltől független 25e adò.
Mìg nagyon bizonytalan akár alkalmi munkavállalòval 1e Ft/nap az adó.
Illetve alkalmazásban vagy megbìzással.Napi 8 óránál mindenkèpp kevesebb lenne mivel főállású mellett vègzik.

1 pont pont pont

Kedves Gyula! Végzettség nélkül nem tudja kiváltani a katás vállalkozást asztalos tevékenységre.
Alkalmazottal tudja ezt a hiányosságot pótolni, tehát kell egy állandó munkaviszonyos, hogy Ön asztalosként dolgozni tudjon. Az asztalos alkalmazott munkaviszonya folyamatosan fenn kell álljon ahhoz, hogy Ön folyamatosan asztalosként dolgozhasson és számlázhasson. Ezt nem kötelező napi 8 órába, ez kevesebb óraszámmal is megoldható, főleg úgy, hogy ezt ténylegesen is mellékállásba végeznék. A közösködés mással nem mindig jó, de talán az lenne a legolcsóbb megoldás, ha a barátja váltaná ki a vállalkozóit és ő foglalkoztatná Önt efo-sként. Mert így a 25e kata mellett az alkalmanként felmerülő napi 1e forint lenne a plusz kiadás (Figyelembe kell venni az efo szabályait, hogy hányszor lehet valakit ezzel a foglalkoztatási formával bejelenteni). Érdemes lenne indulás előtt egy könyvelő, vagy adótanácsadó véleményét kikérni. A folytatáshoz sem árt egy könyvelő, hiszen folyamatosan vannak értelmezésre szoruló törvényi változások, kötelezően vezetendő nyilvántartások, stb.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ