Szja visszatérítés, visszaadó

A nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemély adóvisszatérítéséről (nincs sem házastárs, sem élettárs és még soha nem igényeltem) ügyfélkapun keresztül meg tudnám igényelni, de kéri az élettárs adószámát, illetve nevét.

0 pont pont pont

15 válasz

Kedves Andrea! Csak olyan adatot kell feltüntetnie, ami a rendelkezésére áll. Ami nincs és nem is volt, nyilván, oda nem ír semmit. Egyedül is igényelheti a kedvezményt, ha gyereket nevel.

0 pont pont pont

Kedves Erzsébet!Köszönöm a választ,de sajnos az ügyfélkapun keresztül.csinálom,minden nyilvàn ki van töltve,de az a rész üres.Viszont nem enged tovàbb,amíg oda nem írok valamit!Ha írok akkor is azt írja,hogy hibás!

0 pont pont pont

Kinek nem kell nyilatkoznia?

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.


Kinek kell nyilatkoznia?

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

0 pont pont pont

És MIÉRT kell igényelni???
Ha nem adja be a VISSZADO nyomtatványt, akkor annyi történik, hogy
1. megkapja automatikusan a pénzt február 15-ig,
2. nem kapja meg, DE ha beadja a bevallását, akkor abban igényelheti!

FONTOS, az hogy beadja a VISSZADO nyomtatványt, attól a bevallás tervezetet ELLENŐRIZNI kell, szóval ez az egész DUPLA adminisztráció. :(

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsa!23,18 illetve 10 éves gyerekeim vannak,soha nem kaptam ilyet automatikusan,nem is tudtam hogy van ilyen,hàla istennek soha nem is volt rá szükségem!A könyvelő küldte az emailt,hogy kérjem meg mert ez jár!Megpróbàltam,de nem lehet kitölteni a nyomtatványt!Azért írtam itt,hàtha valaki tudja,hogy mit nem töltök ki jól,miért írja folyamatosan a rendszer,hogy hiányos,pedig nagyjàból automatikusan ki van töltve!

0 pont pont pont

Kedves Andrea!
Semmi köze nincs a gyerekszámnak ehhez, mert nem a családi adókedvezmény ez, azt lehet minden évben megigényelni.
Ez egyszeri VISSZATÉRÍTÉS, ami azoknak jár, akiknek van annyi LEVONT ADÓELŐLEGÜK, hogy a családi adókedvezmény igénybevétele után még maradt befizetett adóelőlege.

Úgy látom az utóbbi napok kérdéseiből, hogy ez az adókedvezmény és visszatérítés összekeveredik sokaknál, nem Ön az egyetlen, ezért a honlapomon lesz szó erről IS 1-2 napon belül.

1 pont pont pont

Igen Zsuzsa köszönöm szépen a választ,én a családi adókedvezményt próbálom megigényelni,nem azt ami most van!!!Én még soha nem kaptam és nem is igényeltem családi adókedvezményt!

0 pont pont pont

Értem, de amit most reklámoznak teljes mellszélességgel az az egyszeri, rendkivüli mindenkit megzavaró nyomtatvány.
A családi adókedvezményt majd csak jövő év elején lehet megigényelni. Azért a könyvelőt megkérdezném az Ön helyében, hogy ezt miért is küldte Önnek...

hírlevélre feltud itt iratkozni: https://adotanoda.hu/szja-visszaterites/ Amikor új hírlevelet csinálok, akkor kap értesítést, és megtudja nézni a honlapon a régebbi levelek tartalmát is.

0 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm!

1 pont pont pont

Sziasztok. Kérdésem az lenne.: a visszaadó papírt nemküldtem el, kifutottam az időböl. Mit tehetek? Elküldhetem a nyomtatványt vagy más úton kell? Köszönöm szépen a választ előre is

0 pont pont pont

Bevallásban lehet rendezni az adót, visszatérítést!

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!
Az lenne a kérdésem, ha anya és apa külön él a gyermek pedig anyával akkor apának jár-e a visszatérítés az alábbiak tükrében (nem volt házasság és nem volt bejegyzett élettársi kapcsolat sem):
Anya és apa közös felügyeleti jogot gyakorol, ezt írásban rögzítették kettejük között. Családi pótlékot anya veszi igénybe. Apa évközben nem érvényesített semmilyen kedvezményt. Apa a visszadó nyomtatvány kitöltötte még novemberben, jár-e neki visszatérítés? Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves István!

Véleményem szerint nem jár apának a visszatérítés. :(
Közös felügyelet jog nem egyenlő a felváltva gondozott gyermek fogalmával, márpedig csak ez utóbbi esetben lenne jogosult apuka.
További feltétel, hogy a családi pótlékot 50-50%-ban kellene kapni, és felváltva kellene nevelni, azaz általában 1hét itt, 1 hét ott a megosztás.

(bejegyzett élettárs=azonos nemű pár; nyilvántartásbavett élettársak=külön neműek)

0 pont pont pont

A közös felügyeleti jog alatt természetesen a nevelést, gondozást is értettem. Igaz nem 1-1 hét felváltásban. Hétköznap anyánál van a gyerek, hétvégén apánál. A szünetek többségében apánál. Az általában véve 1-1 hét nem tudom, hogy mi alapján mérvadó. Ugyanúgy neveli apa is mint anya. Az 50-50% családi pótlék miért feltétel? Apa is kaphatná de nem kéri. "Jó fej" és anyánál hagyja. A kiadott NAV tájékoztatóban de a Magyar Közlönyben sem látok erre vonatkozó imformációt.

0 pont pont pont

A Család törvényt kell megkeresni, abban van, miért erdekes a csp ilyen megosztása. Szja törvény és Cst kéz a kézben járnak.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ