CSED naptári napi alapja

Kedves Válaszadók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben. Mivel már tavaly babát terveztünk, így 2020.07.01-től elindítottam a heti 36 óra melletti egyéni vállalkozásomat. Most csak az egyéni vállalkozásomban igényelt ellátásokkal kapcsolatban kérem a véleményüket az alábbiak alapján.
Kivétem/bevételem kizárólag idén januárban volt, január hónapban 720.000 Ft után fizettem meg a járulékokat. Közben kiderült, hogy babát várok, aki 07.02-án megszületett. Sajnos, előtte túl hamar jöttem el veszélyeztetett táppénzre (03. hótól), így az egyéni vállalkozásomban a táppénzemet a minimálbér alapján állapították meg, nem számított a kivét összege. Most megkaptam a csed határozatot, amiben napi 5.580 Ft-ot állapítottak meg, szintén a 167.400,- Ft minimálbér alapján. Ezt viszont nem értem.
Átnéztem mindenféle tájékoztatót, amiben azt írják, hogy van irányadó időszak meg számítási időszak. Ha jól gondolom, akkor esetemben a CSED-nél a számítási időszak 2020.11.01-2021.04.30-ig tart, ebben kellene lennie 180 vagy 120 napos jövedelemnek. Mivel nekem egyik sincs, csak az a januári 31 napos pénz, így (idézem) „ez esetben a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján kell a CSED naptári napi alapját megállapítani azzal, hogy az a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg”. Tehát esetemben nem az lenne a helyes, hogy a CSED naptári napi alapja a 2*5.580=11.160 Ft/nap? Vagy valamit nagyon nem jól olvasok/értelmezek? Válaszukat előre is köszönöm. Ha nem jól gondolom, akkor kérném Önöket, hogy írják le nekem, hogy hol tévedek, mit értelmeztem félre.

Köszönettel, N.

0 pont pont pont

9 válasz

Kedves Izabella!
Számomra nem teljesen egyértelmű az írása! A pontosabb válaszadásért kérdezném, hogy a főállású munkaviszonyában megszűnt a jogviszonya (írta, hogy heti 36 órás mviszony mellett e.v.)? Itt a munkaviszony mettől-meddig tartott? A bevétele volt 720 000 Ft? Milyen adózással egyéni vállalkozó? Mennyi volt a vállalkozói kivét havonta?

Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

2 pont pont pont

Kedves Beáta!
Főállásom továbbra is megvan, ott is táppénzen voltam márciustól. A főállás melletti jövedelemadózás szerinti egyéni vállalkozó vagyok. A január havi kivétem volt 720.000 Ft, vissza is kerestem a banki kivonatonom és ezeket utaltam a NAV-nak: szociális hozzájárulási adó 111.600 Ft és TB-járulék 133.200 Ft.

0 pont pont pont

Nincs tényleges jövedelem a csed igénylés időponjában azért a minbér lesz a csed alapja.

2 pont pont pont

Kedves Izabella!
Nem igazán értem, hogy mi szükség volt a 720 000 Ft-os kivétre (nem tudom, hogy ezt tanácsolta Önnek valaki?)!? Ha a minél magasabb összegű ellátás elérése volt a cél, akkor az lett volna célravezető, hogy amikor tudomást szerez a várandósságról, akkor a főállásában fel kellett volna emelni a bruttó bért. Egy másik megoldás lett volna, ha a főállású munkaviszonya megszűnik és főállású egyéni vállalkozó lesz, mert akkor az ottani szerződés szerinti (kivét) összeg lett volna az ellátás alapja! Természetesen a táppénz mindegyik esetben ront az összegen! Teljesen pontos és jó választ minden körülmény ismeretében lehet adni (mikortól áll fenn a főállású munkaviszonya, mennyi a bruttó bére stb.)!
Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

2 pont pont pont

Kedves Válaszadók! A főállásban nem emeltek volna bért nekem, ez az út semmiképpen sem volt járható, ezért egy TB-s szakértő tanácsára lett a másodállású egyéni vállalkozás elindítva. Ő javasolta ezt az 1 havi kivétet, hogy ez be fog számítani és így magasabb lesz az ellátás.
Azt hogy "Nincs tényleges jövedelem a csed igénylés időponjában azért a minbér lesz a csed alapja." azért nem tudom értelmezni, mert az egészségbiztosítási pénztár honlapján ezt írják:
"A csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál jövedelemként kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért, a személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni.
1. Amennyiben az igénylő a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában 180 naptári napi jövedelemmel, akkor csecsemőgondozási díj naptári napi alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembevételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén, a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. A 180 napi jövedelem keresésekor legfeljebb az ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni.
2. Ha az 1. pontban meghatározott időtartamban nincs 180 naptári napi jövedelem, de ezen időtartam alatt a jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik az igénylő legalább 120 naptári napi jövedelemmel a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában, akkor a csecsemőgondozási díj naptári napi alapját a 120 naptári napi tényleges jövedelem figyelembevételével kell megállapítani.
Ezt a szabályt alkalmazni akkor lehet, ha van az ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőzően legalább 180 nap folyamatos – a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 6. §-a szerinti – biztosítási jogviszonya az igénylőnek.
3. Amennyiben az 1. és 2. pontban meghatározottak szerint nem lehet a csecsemőgondozási díj naptári napi alapját megállapítani, akkor azt a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részében kell meghatározni. Kivételt képez ez alól, ha a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában elért – legalább 30 naptári napi – tényleges jövedelme, ennek hiányában szerződés szerinti jövedelme a minimálbér kétszeresénél kevesebb. Ez esetben a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján kell a csecsemőgondozási díj alapját megállapítani azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg."
Ez alapján mégsem számít, hogy volt az a januári kivét? Azt értem, hogy nincs 180/120 napos jövedelmem, de ekkor rám nem a 3-as pont vonatkozik? Hogy ilyen esetben a minimálbér kétszerese az irányadó, mivel nekem a legalább 30 napi jövedelmem több mint a minimálbér (720eFt)?
Nyilván én nem értek ehhez, én úgy értelmeztem, hogy mivel volt 1 havi kivét így akkor a minimálbér kétszeres az irányadó. De ha nem, akkor tulajdonképpen tök feleslegesen fizettem be a járulékokat, jobb lett volna, ha nem csinálok semmit sem :(
És gondolom a GYED-nél sem fog számítani a kivét...vagy ott legalább már igen?
Válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

Ha nincs 180 vagy 120 napi jövedelem akkor a minbér 2X -nak a 30-ad része naponta ez a felső határ de

Ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg.
szerződés szerinti havi jövedelem:

bc) * egyéni és társas vállalkozók esetében a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér (a továbbiakban: minimálbér),

1 pont pont pont

Köszönöm a választ.
Leírom, hogy nekem mit írt a TB-szakértő: "Amennyiben az egyéni vállalkozásban lenne tényleges bevételed és elszámolsz 30 naptári nap magas, tényleges jövedelmet, akkor 2021. december 31 -ig induló táppénz, illetve csed alapja a tényleges jövedelem lesz, figyelembe véve a folyósítási korlátokat".
Ez akkor így nem állja meg a helyét?

Bocsánat, hogy ilyen értetlen vagyok, de akkor ezek szerint a kivét nem számít jövedelemnek? Akkor az micsoda? Se nem tényleges jövedelem, se nem szerződéses jövedelem, tehát nem számít be semmilyen ellátás alapjába? Magyarán tényleg jobb lett volna, ha nincs is kivétem?

0 pont pont pont

Kedves Izabella!

Mivel Önnek van főállású munkaviszonya elsődlegesen az abból származó jövedelme, illetve biztosítási jogviszonya a mérvadó! Ebből kifolyólag tulajdonképp majdhogynem mindegy, hogy a mellékállású egyéni vállalkozásából volt-e vállalkozói kivét vagy sem. Vagy az lett volna a megoldás, hogy a főállású munkaviszonyában felemelik a bruttó bérét vagy pedig, ha az nem megy és megoldható, akkor ott megszüntetni a munkaviszonyát és úgy kezdeni az egyéni vállalkozást főállásúként. Nem elmenni táppénzre, hanem ott megfizetni a járulékokat és az lett volna a mérvadó. Így, hogy az egyéni vállalkozása mellékállás, illetve a főállású munkaviszonyából táppénzre ment (nem tudom, hogy ez egyébként szükséges, indokolt volt-e), így nem sok jelentősége volt annak az egyszeri vállalkozói kivétnek. Most próbáltam máshogy megközelíteni a válaszadást, hátha így érthetőbb lesz Önnek!

Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

1 pont pont pont

Mindenkinek köszönöm a válaszokat.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ