CSED, GYES, GYED - bejelentett főállás, vállalkozás esetén, mit hogyan?

Sziasztok,

babatervezés előtt állunk.
Jelenleg jó magyar cégnél dolgozom főállásban, ahol bruttó 224.000 Ftra vagyunk bejelentve.
Mellette vállalkozásba (AAM) számlázom a magántanításaimat minden hónapban bruttó 200.000 Ft értékben egy önkormányzatnak.
Itt tudnék megbízásos szerződéssel is dolgozni, számlázás helyett. (Számítana?)
Nem vagyok KATÁS, se áfás.

Szeretnék érdeklődni, az esetembe hogyan tudnék felkészülni, kiegészíteni a főállási CSED, GYED-es juttatásomat?
A munkahelyem valamennyit emel a fizetésemen amennyiben teherbe esek, de maximum bruttó 300.000 ftig.
Új munkahelyet már nem keresnék.

Köszönök minden ötletet, segítséget

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Szílvia

A fizetése emelése tekintetében amennyiben mód van rá jó lenne ha már most felemelnék azt az ön által írt 300.000 Ft-ra, egyéb okokból is példának okáért ha táppénzre kerül nem mindegy mi lesz annak az alapja. Egyebekben amúgy sem jó egy adott eseménytől függővé tenni egy fizetés mértékét, mivel az élet át szokta rendezni a terveket. Nem tudom a jelenlegi munkahelyén mennyi biztosítási idővel rendelkezik, de a CSED alapja a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafele számítva
180 naptári nap jövedelme lesz.Annak a jövedelemnek a 100%-a lesz a CSED mértéke. Csak 15% SZJA levonás van belőle és családi kedvezményt is lehet érvényesíteni az ellátásnál.
GYED tekintetében a számítás TECHNIKÁJA ugyan az mint a CSED-nél vagyis a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utólsó napjától visszafele számított 180 naptári nap jövedelme lesz az alap azzal,hogy a a GYED-nek van maximuma jelenleg a minimálbér kétszeresének 70%-a vagyis bruttó 234.360 Ft ami 2022-ben emelkedik.
Mivel 2022-ben a minimálbér 200.000 ft lesz az ön esetében kell a 300.000 Ft-os fizetési küszöb meglépése ahhoz, hogy maximális GYED összegre és a legmagasabb CSED-re lehessen jogosult. GYED tekintetében ha megemelik a fizetését nincs jelentősége hogy jövedelemmel rendelkezik -e másodállásban.
A GYED tekintetében van jelentősége további jogviszonyból származó jövedelemnek de nem a bevételre gondolok hanem olyan jövedelemre ami után TB járulékot fizet. Ha megbízási jogviszonyban szerezne bruttó 200.000 Ft-ot akkor ott is biztosított lenne, mivel az összeg 90% után járulékot vonnak majd le.
Azonban a megbízásos jogviszony és a tevékenysége nekem kétséges hogy jól összeilleszthető volna. Ott a szerződést kellene megvizsgálni, hogy valóban megbízásos jogviszonynak meg fele -e.
Tehát az én tanácsom azonnal megemelni a fizetést.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ