Betéti társaság

Tisztelt Könyvelők!

Szeretném a segítségüket kérni a következő ügyben:

Jelenleg e.v. vagyok. Szeretnénk, én és a feleségem, egy bt.-t indítani. Az e.v. megszűnne.

Kérdésem:

1.: Lehetünk-e katások mind a ketten? (Én beltag, a párom kültag.)
2.: Lehet-e AAM?

Köszönettel: T. Péter

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves T. Péter!

Az ev.megszűnése után semmi akadálya a BT alapításának. Ön és a felesége is lehet KATA-s, sőt, annak is kell lenniük, amennyiben személyesen közreműködnek és nem munkaviszonyban látják el a tevékenységüket hanem pl. megbízási jogviszonyban. Felhívnám a figyelmet, hogy a 12 milliós 40%-os adó határ itt is érvényes, valamint az 1 millió forint feletti számlázás esete.
Választható alanyi mentesség is 12 millió forint határig évente.

2 pont pont pont

Kedves Péter!
Azt kell átgondolni, hogy mivel jobb egy betéti társaság, mint egy ev? Ha van egy katás ev. és foglalkoztatja a másikat pl. 4 órás munkaviszonyba, költség vonatkozásában majdnem ugyanaz. Az ev. szüneteltethető, ha úgy hozza az élet, a betéti társaság alapítása pénzbe kerül, a könyvelése is magasabb költség, ha nincs bevétel, nem szüneteltethető, a megszüntetése is pénzbe kerül. A két forma adózása a kata miatt ugyanaz. Az előnyöket és hátrányokat össze kell írni és utána dönteni, hogy ténylegesen melyik éri meg jobban. És mindkettő lehet alanyi mentes 12 millióig évente. Érdemes egy kis üzleti terv-szerűt összerakni, tervezni a bevételeket és kiadásokat és utána dönteni a fentiek figyelembevételével.

3 pont pont pont

Kedves Péter!

Kiegészíteném az előttem szólókat azzal, hogyha mind a ketten kata-s tagok lennének a bt-ben, akkor sokkal célszerűbb lenne, ha két egyéni vállalkozásban gondolkodnának. Mind a KATA, mind az áfa szempontjából duplázódnának a keretösszegek. Ha pedig nem lennének mindketten KATA-sok, akkor pedig a Bt. tartogathat kellemetlen meglepetéseket, mivel a KATA-s adózás csak a KATA-s tagra érvényes! A másik személy saját részét társasági adó és osztalékadó is terheli.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ