Jövedelem utáni adózás és kata/katára váltás

Jó napot! Lenne egy adózással kapcsolatos kérdésem. OnlyFans nevezetű oldalból jött jövedelem után szeretnék adózni. Az oldal lényege, hogy feliratkoznék rám az oldalon belül és havonta fizetnek ezért egy díjat. Ebből az oldal levon magának 20% adót a többit én kapom meg. Mivel az első hónapokban nem hiszem, hogy 50 ezer forint felett fogok keresni így a jövedelem után szeretnék adózni. Ami lehet 10 ezer lehet 20-40 ezer között is. Viszont idővel akár lehet több százezer forint is, és azt szeretném kérdezni, hogy bármikor átválthatok e jövedelem utáni adózásról átalányadózásra? Tehát ha pl. egyik hónapban már nagyobb a keresetem és meggondolom magam akkor van-e erre lehetőség, hogy katás adózóvá váljak? Meg ugye jövedelem utáni adónál 32,5%-ot kell adóznom 3 havonta? Köszönöm előre is a választ! Szép napot.

0 pont pont pont

3 válasz

Lehet bármikor katára váltani a hónap elsejével,de könyvelővel átbeszélni.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező! Lehet váltani, de érdemes utána számolni, hogy megéri-e? A katából viszont ha kilép két évig nem tud visszalépni.
Üdvözlettel: Mart László

0 pont pont pont

Kedves Kiss Szabi! Lehet váltogatni az adózási módok között, de ha a katát választja és nem lesz hozzá elég jövedelme és kilépne, azt 2 évig nem választhatja. Ha az átalányadót választja, akkor ha már az sem felel meg és onnan is kilép, azt sem választhatja 4 évig. Ezért jól át kellene gondolni, kicsit jobban tervezni, mert nem lehet "büntetlenül" járkálni egyik adózási módról a másikra. Itt több dolgot is fontos lenne tudni a jó tanácsadáshoz. Pl. hogy van-e máshol pl. főállású jogviszonya, vagy nappali tagozatos diák-e, meg sok más kérdés felmerül, aminek az ismerete nélkül nem lehet érdemben jó választ adni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ