KATA túllépés alanyi adómentes tevékenységgel

Ha tevékenységem alanyi adómentes jellegű, de átlépem a 12 milliós határt, akkor csak a 40% adót kell megfizetnem? Nem leszek Áfás? Köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Ágnes! A jelenleg hatályos jogszabály szerint a 12 milliós határ átlépése után kikerül az alanyi adómentes körből. Azonban nem minden bevétel számít bele. Amennyiben a tevékenység jellegéből adódóan alanyi mentes, akkor más a helyzet. Ha további segítségre van szüksége, keressen bizalommal.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az áfa teljesítés szemléletű. Áfa tv. 56-58 §. Ez alapozza meg, hogy bennmarad-e az alanyi mentes határba. Áfa Tv. 187-188 §. Van lehetőség bizonyos esetekben tólni az áfa fizetési kötelezettséget ún. halasztott áfa.
Ezzel szembe a kata pénzforgalmi szemléletű, tehát csak akkro fizet 40 %-os ha átlépte a megkapott pénz, vagy bankszámlán jóváírt összeg a 12 millió forintot, havi szinten arányosítva. Áfába napi szinten arányosítunk és nem minden tartozik bele pl: áfa tv. 85-86 §. kivételek. A kérdés szakmailag korrekt megválazolásához, a teljes könyvelési anyagával keressen meg egy kollégát! Ezt javasolnám!
Üdvözlettel: Mart László

2 pont pont pont

Kedves Ágnes! Én is csak ajánlani tudom, hogy egy könyvelővel nézzék át az eddigi számláit, hiszen ha mégis áfás lenne a 12 milliós határ átlépése miatt, azt tudnia kell, hogy már az első számla, amivel átlépi a keretet, áfás számla lesz. Ezt be is kell jelenteni, erről áfa bevallást kell beadni és fizetni is kell. A változást az adószámba is jelölni kell. Tehát ezen a szinten már könyvelőre van szüksége. Ha idén átlépi a határt, jövőre is áfás lesz.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ