Pályázatíró - egyéni vállalkozó

Üdv!

Pályázatíróként szeretnék tevékenykedni. Ezt csak egyéni vállalkozóként tehetem meg vagy más formában is (pl.: adószámmal rendelkező magámszemély, szellemi szabadfoglalkozás)?

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Ács Fanni !
Szellemi szabadfoglalkozást ( pályázatírás ) adószámos magánszemélyként is végezhető tevékenység. Ebben az esetben a kifizetőnek ugyan úgy kell eljárnia , mint a megbízási szerződéssel történő kifizetéseknél . ( adó levonások )
Üdv.: Geiger Attila

0 pont pont pont

Az adószámos magánszemély fogalmát érdemes lenne elolvasni. Ha a tevékenység rendszeres, bevételszerzés az elsődleges cél, üzletszerű, stb. akkor sajnos ez már egyéni vállalkozó és nem adószámos magánszemély. Én értem, hogy az egyik sokkal többe kerül, mint a másik, de az adószámos nem mindenre húzható rá. Azt nem rendszeres tevékenységekre találták ki.

3 pont pont pont

Kedves kérdező
Határozott Véleményem, hogy a pályázat írás, nem szellemi szabad foglalkozás, a pályázatíró fogalmi meghatározása alapján is valamint a tevékenység jellegéből is adódik, hogy ez nem szellemi szabad foglalkozás, így ez esetben semmiképp nem erőltethető rá hogy adószámos magánszemélyként végezze.
Szellemi szabadfoglalkozás típikusan például:
tudományos,
oktatói,
művészeti,/ költő, író/
lektori,
szerkesztői,
jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység,
a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony
az állami projektértékelői jogviszony.
tevékenységek ..... stb

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ