Alkalmazott + KATA + GYED

Tisztelt Szakértők!

Olvasgatva az interneten sajnos nem találtam választ a kérdésemre, ezért fordulok Önökhöz.
Jelenleg egy cégnél dolgozom alkalmazottként, ezen kívül van egy KATÁ-s vállalkozásom is. Párom munkanélküli 1,5 éve (előtte 6 évig folyamatosan dolgozott) jelenleg itthon van 6 hete született a babánk. Jelenleg párom kapja a GYES-t. Fizetésem nettó 300.000 Ft felett van. Így, hogy alkalmazott vagyok és KATÁ-s vállalkozásom is van, igénybe vehetem a GYED-et? És ha igen, akkor milyen összeget kapunk? Van-e hátránya, ha én igényelem?

Válaszukat előre is köszönöm:
J. Zsolt

0 pont pont pont

5 válasz

Tisztelt Kérdező!
Ha Ön a katában mellékállású, tehát 25.000 Ft.-ot fizet, akkor a munkahelyén keresztül kell megigényelni az ellátást. Ön igénybeveheti a GYED-et, de szerintem most CSED-et kéne igényelni a párjának. A részletszabályokat társadalombiztosítási ügyintéző szakképesítéssel rendelkező személy jobban ismeri mint egy könyvelő, így TB-s személy felkeresését javasolnám, vagy hívja a családtámogatási osztályt, készséggel segítenek. A mi feladatunk a megigénylés, nem az elbírálás. Ahogy mondani szoktam: mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, TB és munkaügyi ügyintézős, ügyvéd, négy külön szakma, nem tudhatnak sajnos mindent a könyvelők sem.
Üdvözlettel:
Mart László

4 pont pont pont

Kedves Zsolt!

Annyival egészíteném ki az előttem szólót, hogy CSED-et csak az anyuka igényelhet, és ha jól értelmezem, akkor neki nincs munkaviszonya, így ezért nem jár a CSED. Ezen ellátásokat a munkáltatón keresztül kell igényelni, úgyhogy ha Ön szeretné a GYED-et, akkor ezt jelezze a munkahelyén.
Üdvözlettel,
Gosztonyi József

3 pont pont pont

Kedves Apuka

Abban az esteben amikor az anyukának nincs a GYED igényléséhez szükséges biztosítási ideje a társadalmi szolidaritás elve alapján lehetőség van arra , hogy megfelelő jogszabályi és költségvetési keretek között a Kormányhivatalok méltányosságot gyakorolva az általános szabályoktól eltérően megállapítsanak GYED-re való jogosultságot annak is aki egyébként arra nem lenne jogosult. Ez a megoldás azért ajánlom, mert ez esetben az anyuka nem marad ellátás nélkül, vagyis jogosult egészségügyi szolgáltatás igénylésére.
Ha nem élnek ezzel a lehetőséggel a gyermek születését követő 168 naptól ön is kérheti a GYED megállapítását / ez kizárólag az apa gyednél van így/ .Nyílvánvaló, hogy az ön jogviszonya alapján a GYED mértéke magasabb lesz, mint a méltányosságból megállapított.. Ahhoz, hogy igényelhesse meg a GYED-et, az ön munkáltatójánál kell beadni az igényt, az anyukának pedig kérni kell a gyes megszüntetését.
Az ön GYED-ének mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70%-a, de van maximuma ami 2021-ben havi bruttó 234.360 Ft .Az ön fizetését alapul véve ezt a maximumot fogja kapni.
A GYED mellett 2021-ben már korlátlanul dolgozhat. A KATA vállalkozása itt nem befolyásol semmit. A megállapított GYED a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
Jó egészséget.
BOFA12 HUNGARY KFT / Bodnár Zoltánné

3 pont pont pont

Tisztelt Szakértők!

Köszönöm szépen a segítőkész válaszaikat és a jókivánságot!

Tisztelettel:
J. Zsolt

0 pont pont pont

Remélem jó döntést hoznak

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ