Egy vállalkozásban nyugta és számla is

Kérdésem arra irányul, hogy egy vállalkozáson belül kiállíthatok-e nyugtát és számlát. Alanyi adómentes KATÁ-s vállalkozó vagyok, fő tevékenység kutyakozmetika szolgáltatás (készpénzes), de emellett webáruházat is szeretnék (2 héten belül). Mivel webáruház is lenne, így a könyvelőm a számla kiállítást javasolta szolgáltatásadáskor. Mivel kicsit körülményesnek tartom, így jobban szeretném, ha a szolgáltatás nyújtásakor nyugtát, webáruház esetében számlát állítanék ki. Van rá mód?

0 pont pont pont

7 válasz

Igen, lehetséges.

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Amennyiben a vásárló magánszemély és nem kér számlát, ki lehet állítani nyugtát. Viszont sokkal jobb ha számlát állít ki, mert az nem csak a NAV, hanem a könyvelői is azonnal látja, ha olvasási jogot kapott a számlázási rendszerhez és utána tud nézni, hogy az online számlaadatszolgáltatás a NAV-nál sikeres-e, mert onnan is meg tudja kérni az adatokat. Arról nem is beszélek, hogy így nincs pénztárgép vásárlási kötelezettsége. A nyugtákról az adatszolgáltatást a pénztárgép készíti és arról záródokumentációt adott esetben a hiányról jegyzőkönyvet kell készíteni, szakmai meglátáson szerint ez macerásabb.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Kedves Mart László!
Miért nem elég a nyugtatömbös nyugta, miért kötelezett pénztárgép használatra egy kutyakozmetikus?
Szerintem a hölgy a sima nyugtatömb és a számlák párhuzamos használatára kérdezett rá. Engem is érdekel a válasza, lehet, hogy valamiről lemaradtam :-(

0 pont pont pont

Valóban, én is úgy tudom, hogy a kutyakozmetika szolgáltatás nem kötelezett pénztárgép használatra. Szolgáltatásom csak magánemberek részére történik. (Egy kutyakozmetika esetében ritka hogy valaki számlát kér,de előfordulhat pl menhely...)

A webáruház üzlethelyiség nélküli lenne, online számlázóban számla kiállítással akár magánemberek, akár adószámmal rendelkezők részére.

Teljesen független lenne a kutyakozmetika a webáruháztól.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ettől függetlenül lehet számlát kiállítani és a könyvelő azonnal látja. Felesleges a papírokat és a cetliket gyűjtögetni, tessék elhinni a legegyszerűbb forma. Mobiltelefonja szinte már mindenkinek van, a NAV online számla alkalmazás már minden készülékre letölthető.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Lehet egyszerre számla meg nyugtát adni persze nem egy ügyletre,nem szünt meg a papír nyugta ha ugy jó ugy jó a könyvelő persze azt mondja ami neki jó,webáruházban meg csak számlát lehet adni de figyelni kell ha lesz külföldi vevők is.

1 pont pont pont

Amit a könyvelője szeretne az is helyes eljárás, mivel ő könyvel önnek , azért az ő döntését kellene elfogadni.
Ő az aki az könyvelését a hatóság előtt képviseli és ő vállalja érte a felelőséget , ha ő számlával egy jól áttekinthető magyarázkodás nélküli renszert szeretne működtetni én nem bírálnám érte.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ