SZJA szerinti adózás

Másodállású egyéni vállalkozó vagyok, SZJA szerinti adózással. Mikor és mennyi adót kell fizetnem %-osan? Bruttó vagy nettó árbevétel után kell ezt megfizetni?
Alkalmi munkást alkalmazhatok havi 2-3 napra?
Munkámból adódóan lenne olyan is, hogy távol az otthonomtól pár napra el kell utaznom - dolgozni -. Szállás leírható a vállalkozásban, alkalmi munkavállaló szállása is?
Válaszokat köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Az árbevétel és költségek különbségéből kiszámolt jövedelem után kell adót fizetni. Az adó mértéke 10%,. Az szja-val csökkentett jövedelem után még további 15% osztalékadót és 14% eho-t is fizetni kell. Ez átlagosan a nyereség 35,5%-t szokta kitenni. Foglalkoztathat alkalmi munkavállalót, és az kiküldetéssel kapcsolatban felmerült költségek is elszámolhatók, tehát levonhatók az árbevételből. Azt nem írta, hogy áfaalany-e. Ha igen, akkor a nettó összegből.

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszát, nem vagyok áfaalany, alanyi mentes vagyok.
Tehát, ha van 200.000 Ft bevételem és 110.000 Ft a kiadásom, akkor 90.000 Ft után fizetek 10%-ot (9.000Ft) és 81.000 Ft után pedig 15,illetve 14%-ot? Azaz 90.000 Ft nyereségből én, mint magánember 57510 Ft-ot tudok elkölteni bármilyen célra?

Ment a + pont! Köszönöm!

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Gyakorlatilag igen. Adófizetési kötelezettségként viszont még szóba jöhet a helyi adó is, ha a vállalkozás székhelyén van iparüzési adó és az önkormányzat nem alkalmaz mentességet, illetve az évi 5eFt-os kötelező kamarai regisztrációs díj is. Ezeket a tételeket a költségek között mindenképp figyelembe kellene venni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ