Hogyan lehet részmunkaidős KATA-s vállalkozást főállasra változtatni?

Mindent végignyálaztam és nem jövök rá, lehetséges egyáltalán? A hónap végéig van szerződésem egy céggel, ami megszűnőben van, ezért májusban szabadúszóként kezdtem tevékenykedni részmunkaidőben, de mivel 8 órás a szerződés és 8 órában is dolgoztam, ezért a katás vállalkozásom csak részmunkaidőben tudtam elindítani. Lassan vége a hónapnak, nem akarok TB meg minden nélkül maradni, mi a teendőm?

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Kérdező!

Adatmódosítón bejelenti a megszűnő cégtől való kilépésének dátumát (megegyezően a cég jogviszony vége bejelentésével), valamint azt hogy a következő naptól főállású ev-nek minősül.

3 pont pont pont

Ha volt biztositása a megszünés után 45-napig még biztositott,utánna bejelenteni főállású katásnak.

0 pont pont pont

A 45 napos "biztosítás" az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság tekintetében , illetve a passzív táppénzre való jogosultság tekintetében bír jelentőséggel.Tehát nincs kihatással a KATA vállalkozásban előálló fizetési kötelezettség emelkedésre. A KATA jogviszony lesz a főállása attól a naptól ahogy vége van a munkaviszonyának. A bejelentést nyilván meg kell tenni.
A NAV látja a munkáltató jogviszony megszüntetését , így már egy nap miatt is az 50.000 Ft-ot kell fizetni
tét.adóként. Kötelezettségbe is teszik azonnal a folyószámlán.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ