Online tanítás - Italki, Preply vagy saját weboldalon keresztül

Tisztelt Könyvelők!

Nem egyszerű a kérdés... Igazából a tapasztalataikra/véleményükre lennék kíváncsi. Szeretnék mellékállásban tevékenykedni, mint magántanár. Elsősorban angol nyelvet, magyar nyelvet külföldieknek oktatnék korrepetálás szintjén, illetve szívesen tanítanék alapszintű számítógépes ismereteket, olyanoknak akik alig vagy egyáltalán nem jártassak a számítógép használatban.

Tanítani magyar és angol nyelven tudnék így, a külföldieket is szeretném megszólítani, ez egy nemzetközi vállalkozás lenne.

Elmondom először, mi az Italki és a Preply annak, aki nem ismerné.

Italki - Egy nyelvi oktató platform ahova a diák beregisztrál, dollár alapon működik, de forintba is jelzi az összeget, van egy belső tárca ahova tölthet fel creditet a tanuló, abból foglalhat órát a tanárhoz vagy mentorhoz, ha megvolt az óra, a tanár belső tárcájába kerül a pénz, amit ki lehet kérni PayPalra, vagy közvetlenül bankszámlára.

Preply, Hasonló mint a fenti, annyi, hogy itt nem csak nyelvet lehet tanulni/tanítani, hanem szinte bármit.

Hátrányai az Italki-nak: nekem, mint vállalkozónak a mondjuk 15$-os díjamból vonnak 15% jutalékot, mert ugye az oldalon szereztem a tanulót
Hátrányai a Preplynek: az első óra minden új tanulóval nekem ingyen lenne, csak a második órától számíthatnék ténylegesen a pénzre. A jutalék 18-33% között mozoghat attól függően, hány órát tartottam meg összességében már az oldalon. 400 óra után éri el a 18%-os szintet a jutalék. Tanulónak pozitívum, mert a pénzért 100%-ban visszakapja, ha nem tetszett az első óra. Italkinál ilyen nincs.

Előnyeik, hogy egyszerűbb kezelni a nemzetközi bevételeket, egy rendszeren belül mozog az egész, így nem húzhatnak le engem sem, illetve a tanuló pénze is talán védve van, de pl. az Italkinál, amikor befizet a tanuló díjat, a befizetett összeg 4%-a vonódik a tanuló számlájáról, mint "feldolgozási költség". Preplynél is van ilyen, ott viszont ez fixen 0,30$ minden összeg esetén.

Digitális "naptár" van, ahol a tanuló tud foglalni, én meg előre beállíthatom hogyan érek rá, ezt mondjuk módosítani kell, ha változik.

Még tervben van a vállalkozás indítása, de nem tudom megéri-e elkezdeni valamelyik platformon a tanítást vagy jobban járok egy saját weboldallal, amit reklámozok, marketingelek - nincsenek jutalékok, ám jártas nem vagyok az online órák utáni díjak rendezésében. Erre kellene kitalálnom egy szabályt, illetve biztosítani kell a tanulónak a fizetési lehetőséget bárhonnan a világon.

Van olyan ügyfelük, aki használt ilyen platformot korábban, vagy magántanárként tevékenykedik? Van összehasonlítási alapjuk a beadott számlákból, talán melyik érheti meg jobban?

Bármilyen vélemény érdekel.

Üdvözlettel,
Zoltán

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Zoltán!
Én itt most szülőként írom le a véleményem és nem szakemberként. Mo.-n még mindig oly sokan járnak tanárhoz nyelvet tanulni, főleg a középkorúak körében magas az idegen nyelvet nem beszélők száma. Csak olyan angol tanárt ismerek, aki alig ér rá, folyton tele van tanítvánnyal. Nem értem, hogy miért nem itthon keres előbb megoldást, miért kell egyből határon túl keresni a megoldást. Én értem, hogy dollárból átszámítva jobb lehet az óradíj, de itthon is szépen meg lehet élni belőle, a fenti macerák elkerülésével. Egy sima angol tanár órabére, ahova már nem lehet bejutni, 2500-3000 forint. Ha csoportos, kicsit olcsóbb/fő, de többen fizetnek, tehát még magasabb az órabér. Gyerekemet Angliából tanította egy áttelepült magyar állampolgárságú tanárnő. Magyarországon fenntartott egy bankszámát, minden hónap utolsó napján küldte, hogy hány órát tartott online a gyereknek, én meg utaltam a díját. Bizalmi kérdés is. De ha előre kéri a havi díjat, biztosan azt is sokan kifizetik. Az elején lehet heti utalással kezdeni, majd ha megvan a bizalom, lehet havira átállni, hogy ne kelljen ennyit számlázni és utalni. Van olyan nyelviskola, ahol olyan órabérek (ami 45 perc) vannak, hogy a lábam sem merem betenni oda. Ha összeáll egy másik tanárral, mindjárt alapítanak egyet és akkor még magasabbak az óradíjak és komolyabb a háttér, még több diák fog menni. Ha egy diák elégedett, utána már hozzák a barátokat is az órára. Én az összes tanárt ajánlás útján találtam és soha nem hirdetés alapján. És mindkét kiskorú gyerekemnek már C1-es nyelvvizsgája van. Ne akarjon egyből trendi, nemzetközi, neten hirdetett, stb. tanár lenni. Néha a kevés több tud lenni. Bocsánat, ha valamit nem jól fogalmaztam, csak a véleményemet írtam le. Üdv.

1 pont pont pont

Kedves Erzsébet!
Igen. Értem a véleményét és köszönöm, hogy írt, véleményét figyelembe fogom venni a későbbiekben is.

Rólam annyit kell tudni, hogy 25 éves budapesti lakos vagyok. Kimondottan tanári diplomám, végzetségem nincsen, de szeretek segíteni embereknek, meg átadni azt a tudást amit áttudok adni, minél magasabb szinten. Olvastam, hogy vállalkozóknak nincs szükség magántanításnál szakvégzetségre.

Mikor elkezdtem nézelődni lehetőségek után, akkor bukkantam rá ezekre az oldalakra és igazából azért fogtak meg, mert úgy gondoltam könnyebb lehet onnan diákokat szerezni, mint máshonnan. Nem csak online, hanem személyesen is szívesen oktatnék, de azt a későbbiekben, erre megfelelő helyem még nincsen, mármint a nálam történő személyes oktatáshoz legalábbis.

Ezeken az oldalakon taníthatnak/mentorálhatnak olyanok is akik alapvetően nem tanárok, mármint egyetemi végzettség szempontjából, nem tudom, mennyire könnyű, vagy nehéz elérni olyasvalakinek a bizalmat aki "papír formailag" nem tanár.
Tudom a kezdet nehéz utána már ajánlásokkal, egy meglévő diákkörrel már könnyebb.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ